The Very Excellent Mr. Dundee

Informatie

RegieDean Murphy
Jaartal2020
Releasedatum26-02-2021
Speelduur84 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastPaul Hogan, Rachel Carpani, Jacob Elordi, Chevy Chase, John Cleese, Olivia Newton John, Wayne Knight & Kerry Armstrong

De Australische filmster Paul Hogan, ooit wereldberoemd geworden met zijn rol van Crocodile Dundee, geniet van zijn pensioen. Veel zin in nieuwe klussen heeft hij niet, laat staan in een derde film rondom Crocodile Dundee waarmee zijn agent Angie op de proppen komt. Om haar toch een plezier te doen besluit hij om het gesprek met de producenten aan te gaan, maar dat gesprek loopt niet helemaal zoals gepland als Paul een opmerking maakt die net even verkeerd valt. Een klein smetje op zijn nog onbeschadigde imago die zijn agent zoveel mogelijk intact wil houden als blijkt dat Paul geridderd kan worden door de koningin van Engeland voor zijn verdiensten. Paul zelf zit er niet op te wachten, maar als hij merkt dat zijn kleindochter op school wordt uitgelachen om ze haar niet geloven dat hij geridderd zal worden, stemt hij toch toe. Probleem alleen is dat de Paul in de ene na de andere ongemakkelijke situatie lijkt te belanden die zijn imago niet bepaald goed doet. Hoe goed hij ook zijn best doet om het tij weer te keren, des te groter lijken de problemen voor hem te worden. Hij zal dus echt alles op alles moeten zetten om zijn imago weer volledig te herstellen om zijn kleindochter niet teleur te stellen. Maar zal dat de 80-jarige acteur nog lukken nu zijn problemen met de minuut groter lijken te worden?

Voor de jonge lezers van Filmdomein even een korte uitleg wie acteur Paul Hogan precies is. Hogan is een Australische acteur die in de jaren ’70 geliefd werd bij een steeds groter wordend publiek door zijn sketchshow “The Paul Hogan” show die liep van 1973 tot 1984. Wereldberoemd werd de acteur echter twee jaar later pas echt met zijn rol van Crocodile Dundee in de gelijknamige film. Een gigantische hit in die tijd en bovendien een rol waarmee de acteur voor altijd vereenzelvigd werd. Na het vervolg uit 1988 maakte hij nog een paar andere films, maar het succes van Crocodile Dundee bleef uit. Niet zo gek dus dat hij in 2001 nogmaals in de huid van zijn alter-ego kroop, al bleef ook toen het grote succes uit. Sinds die tijd leeft de acteur een zeer teruggetrokken leven en keert hij maar een sporadisch terug naar een rol voor de camera. Sat hij dus in 2020 zijn gezicht weer liet zien in een film is een unicum te noemen, al kun je je afvragen of het verstandig was om een film als The Very Excellent Mr. Dundee te maken.

In The Very Excellent Mr. Dundee speelt Paul Hogan zichzelf terwijl hij lekker van zijn pensioen geniet. Hij slijt zijn dagen vooral met het doen van een dutje op de bank en zo nu en dan een kruiswoordpuzzel op zijn tijd. Hij heeft nog wel een manager, maar die is er vooral voor de vorm. Maar een film waarin Hogan een beetje lui op de bank ligt is natuurlijk wat aan de saaie kant en dus wordt er in The Very Excellent Mr. Dundee een klein verhaaltje opgetuigd waarin Hogan zich door een hele rits aan ongemakkelijke situaties moet zien te worstelen die zijn imago geen goed doen, waarna hij er vervolgens weer van alles aan moet doen om deze te herstellen. Maar uiteraard gaat het van kwaad tot erger, want dat is het vaste recept voor dit soort type films natuurlijk. Nou is er op zich niks mis met een vast recept, maar dan moeten de ingrediënten wel goed zijn. En daar lijkt het bijzonder erg aan te ontbreken in de film van regisseur Dean Murphy.

De situaties waarin Hogan belandt variëren van racistische opmerkingen die niet goed begrepen worden tot slapsticks scenes waarin een non knock-out gaat als Hogan een fles op de grond gooit en deze ongelukkig tegen haar voorhoofd belandt. En dat is schijnbaar ook het enige waaruit The Very Excellent Mr. Dundee uit lijkt te bestaan, want het overkoepelende verhaal (waarin Hogan op het punt staat geridderd te worden en zijn kleindochter niet teleur moet stellen) is zo flinterdun dat je als kijker regelmatig vergeet waar het allemaal eigenlijk om draait. Niet dat het er echt veel toe doet overigens, want het lijkt ook nergens echt de bedoeling om er een geslaagd geheel van te smeden. Het ontbreekt de film aan enige richting waar het nou allemaal naar toe moet gaan. Dan is het leuk dat je een hoop (oude) filmsterren hebt kunnen strikken voor een rolletje, en dat zijn er stiekem een hoop, maar daarmee maak je overduidelijk nog geen goede film.

Extra’s: Het zal niemand verbazen dat The Very Excellent Mr. Dundee het moet doen met een kale editie. Bovendien is de film enkel op dvd verkrijgbaar.

The Very Excellent Mr. Dundee is een opeenstapeling van slapstick humor die nergens tot een bevredigend geheel lijkt te kunnen komen. Dat Paul Hogan, ooit wereldberoemd als Crocodile Dundee, zichzelf speelt en zijn rustige pensioen in het water ziet vallen is op zich een prima gegeven, maar erg veel bijzonders weten de filmmakers er niet mee te doen. Het lijkt vooral de kunst te zijn geweest om Hogan in zoveel mogelijk ongemakkelijke situaties te brengen waardoor een overtuigend groter verhaal per ongeluk over het hoofd is gezien. De film barst tevens van de (oud) filmsterren die uiteraard zichzelf spelen, maar ook die hebben overduidelijk hun hoogtij dagen al mijlenver achter zich liggen. The Very Excellent Mr. Dundee is een rommelige komedie die met wat meer aandacht nog best wat het kunnen worden, maar nu helaas verzandt in een mislukte poging om een aardig concept overtuigend nieuw leven in te blazen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

4 maart, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer