The Walking Dead – seizoen 5

Informatie

RegieGreg Nicotero, David Boyd e.a.
Jaartal2015
Releasedatum30-09-2015
Speelduur688 minuten
DistributeureOne Benelux
CastAndrew Lincoln, Norman Reedus, Steven Yeun, Melissa McBride, Lauren Cohan & Danai Gurira

Rick en zijn groep van overlevenden zitten nog steeds vast in een verlaten treinwagon in Terminus. Om aan hun naderende dood te kunnen ontsnappen, bedenken ze een plan. Helaas weten de bewoners van Terminus het plan de verijdelen en lijkt het einde van de groep in zicht. Gelukkig weet Carol, die zich buiten de stad bevindt, voor een afleidingsmanoeuvre te zorgen, waardoor de groep alsnog weet te ontsnappen. Ze vinden voorlopig veiligheid in een verlaten kerk waar ze de priester Gabriel tegen het lijf lopen. De veiligheid is echter van korte duur als de bewoners van Terminus ze op het spoor zijn om wraak te nemen. Lukt het Rick en zijn groep om deze aanval te overleven en zich tegelijkertijd staande te houden in een wereld die wordt verscheurd door duizenden wandelende ondoden?

The Walking Dead kende een succesvolle start in 2010 en inmiddels zijn we vijf jaar verder en is de serie populairder dan ooit. Het einde voor de serie is voorlopig nog niet in zicht, aangezien de producenten en tv zender AMC graag nog even door willen varen op het succes en er bovendien nog vele verhalen uit de gelijknamige stripboeken te halen zijn. Het vijfde seizoen ligt net in de winkels en vanaf 12 oktober start het zesde seizoen, dat op maandagavond om 22:00 bij ons op FOX te zien is. De release van het vijfde seizoen biedt dus een heerlijk opmaat naar het zesde seizoen, want na het zien van het volle vijfde seizoen is het hoogtijd om de draad weer zo snel mogelijk op te pakken.

Het vierde seizoen kende een angstaanjagende cliffhanger waarbij de groep overlevenden in eerste instantie veilig aankwam in Terminus, maar schijn al snel bedroog. Ze werden gevangengenomen en opgesloten in een verlaten treinwagon in afwachting van hun naderende executie. Het is ook precies op dit moment waar het vijfde seizoen mee aftrapt en we Rick en zijn groep er alles aan zien doen om te ontsnappen en te overleven. Daarmee gaat het vijfde seizoen dan ook meteen knallend van start. Dit doet echter wel de vraag rijzen of dit seizoen dit, soms letterlijk, moordende tempo weet vast te houden. Dat blijkt helaas dan ook niet het geval.

Na hun ontsnapping uit Terminus keert de rust in de groep terug als ze de verlaten kerk bereiken. Het is ook het moment dat er voor de kijker wat rust aanbreekt, want in de eerste afleveringen ligt het tempo niet bijster hoog. Heel erg is dat niet, maar het is wel jammer dat de naderende confrontatie met de overgebleven bewoners van Terminus door zijn zorgvuldige opbouw toch wat matig uit de verf komt. De serie lijkt namelijk te streven naar een gigantische climax tussen de twee groepen, maar die blijft, wellicht helaas en voorlopig, achterwege. Het rustige tempo geeft dit seizoen bovendien een voortkabbelend gevoel waardoor niet alle afleveringen even sterk zijn in vergelijking met het vierde seizoen.

Naast de confrontatie met de bewoners van Terminus zijn er gelukkig nog genoeg andere plotjes die vaak net even wat interessanter zijn. Zo ontdekken we waar Beth is gebleven nadat ze de groep in het vierde seizoen kwijt raakte en zien we hoe priester Gabriel maar moeilijk om kan gaan met zijn nieuwe vrienden die hij meer ziet als een last dan als een kans op overleven. Daarnaast halen wederom niet alle leden van de groep het einde van het seizoen. In dat laatste schuilt vooral de grootste kracht van de serie. Hoe populair de personages bij de fans ook zijn, het is van niemand zeker of hij of zij het seizoen zal overleven. Daarmee is de onvoorspelbaarheid van de serie een belangrijke factor en daarmee is de spanning dan ook volop voelbaar.

Extra’s: Net als de eerder seizoenen is ook het vijfde seizoen voorzien van een extra schijf die wederom tot de nok toe gevuld is met extra’s. Zo krijgen de karakters die niet het einde van het seizoen halen een special, wordt er met ‘Inside the Walking Dead’ kritisch naar iedere aflevering gekeken en is er uiteraard veel tijd ingeruimd voor de verbluffende wijze waarop de ondoden tot eh… leven worden gewekt. Een handvol met verwijderde scenes en enkele afleveringen die van een commentaartrack zijn voorzien maken het geheel af.

The Walking Dead – seizoen 5 kent een knallende start, maar neemt daarna helaas iets teveel gas terug waardoor er soms een voortkabbelend gevoel doorheen sijpelt. Gelukkig herpakt de serie zich weer snel genoeg en is de spanning die de serie zo typeert weer snel voelbaar. Daarmee is ook dit vijfde seizoen met zijn vele verrassingen er weer eentje om van te smullen en zijn er weer genoeg cliffhangers die weer reikhalzend doen uit kijken naar het zesde seizoen. Het geeft de liefhebbers van de serie dan ook volledig terecht de stiekeme hoop dat deze waanzinnige serie voorlopig nog even doorgaat.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

2 oktober, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer