The Walking Dead – seizoen 9

Informatie

RegieGreg Nicotero, Alrick Riley, David Boyd, Darnell Martin, Michael E. Satrazemis, Rosemary Rodriguez, Jeffrey F. January, Kari Skogland en Michael Slovis
Jaartal2019
Releasedatum09-10-2018
Speelduur756 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastAndrew Lincoln, Norman Reedus, Lauren Cohen, Danai Gurira, Melissa McBride & Jeffrey Dean Morgan

Nadat Rick Grimes en zijn groep van overlevenden de levensgevaarlijke Negan en zijn Saviors hebben kunnen stoppen, werken ze hard aan een nieuwe beschaving om de droom van Carl werkelijkheid te laten worden. Een nieuwe beschaving waarin ze samenwerken met andere gemeenschappen. In een wereld waarin de ondoden vrijelijk rondlopen is dit echter niet zonder gevaar. Om de gemeenschappen dichter bij elkaar te brengen bedenkt Rick een plan om een brug te bouwen over een rivier, maar nieuwe gevaren brengen nieuwe risico’s met zich mee die het uiterste van de verschillende gemeenschappen zal vragen. Kunnen ze goed genoeg samenwerken om het gevaar het hoofd te kunnen bieden en de wereld weer een stukje beter maken? Of zorgen nieuwe vreemdelingen voor te veel spanningen om die droom werkelijkheid te laten worden?

Het zit The Walking Dead niet bepaald mee. Sinds het zevende seizoen dalen de kijkcijfers iedere week weer een stukje verder, maar toch lijkt zender AMC nog lang niet te denken aan een einde voor de serie vol ondoden. Sterker nog, er wordt nog steeds volop geïnvesteerd in de toekomst van de serie! Zo werden we al verblijdt met een spin-off serie (Fear the Walking Dead), komt er volgend jaar nog een spin-off bij, staan er drie films op de planning en is inmiddels ook al een elfde seizoen aangekondigd. Een bijzondere keuze voor een serie die zijn kijkcijfers heeft zien zakken van 17 miljoen Amerikanen op zijn hoogtepunt tot de vier miljoen kijkers die nu nog over zijn. Maar het is met dit negende seizoen duidelijk dat AMC de boel maar al te graag uit het slop wil trekken door een paar ingrijpende aanpassingen door te voeren. Maar ook met het gewenste succes?

Het is geen geheim of spoiler dat het dit seizoen vooral draaide om het afscheid van haar belangrijkste hoofdrolspeler. Acteur Andrew Lincoln, die de rol van Rick Grimes vertolkt, was klaar met het drukke schema en de vele maanden dat hij van huis weg was. Gevreesd werd dat hiermee ook meteen het einde van de serie werd ingeluid, maar dat bleek dus niet het geval. Lincoln verliet de serie halverwege het seizoen wat ook meteen het startsein was om dus een paar veranderingen door te voeren. Zo wordt er voor het eerst in de serie een tijdsprong gemaakt van een paar jaar. Een fijne mogelijkheid voor de makers om afscheid te nemen van een paar verdwaalde verhaallijntjes en een paar nieuwe op te werpen zonder tijd te hoeven besteden aan een uitgebreide introductie. Een prima keuze die zeker een positieve bijdrage levert aan de serie, maar op het niveau van weleer is het allemaal helaas nog steeds niet.

Na het vertrek van Rick ligt de focus dus vooral op zijn nalatenschap. Gelukkig voor ons kijkers is de wereld echter nog steeds geen fijne plek en dus ligt er weer nieuw en vers gevaar op de loer. The Whispers doen hun intrede en daarmee keert ook nog een ander pluspunt van vroeger terug: horror-elementen. Er vloeit dus weer wat rijkelijker bloed, met regelmaat rollen er wat koppen over de grond en is zowaar ineens weer iedereen echt in gevaar. Een euvel waar de vorige seizoenen vooral mee kampte, waarbij je als kijker nooit het geval had dat een belangrijk personage echt in gevaar was. Het geeft dit negende seizoen weer een frisse impuls die broodnodig was, maar het is helaas nog niet genoeg om de kwaliteit van weleer weer boven tafel te krijgen. Daarmee is het dus uitkijken of het tiende seizoen hier wellicht verandering in gaat brengen en of de nieuwe spin-off series en films wellicht kunnen meehelpen aan de wederopstanding van de ooit zo immens populaire serie.

Extra’s: Net zoals de voorgaande seizoenen is ook deze editie voorzien van een hele rits een fijne extra’s voor de echte liefhebbers.
· Seasons of Change (08:03) Een special die gericht is op het veranderende klimaat van de serie. Voor het eerst doet ook sneeuw zijn intrede en dat stelt de makers voor nieuwe uitdagingen.
· In Memorian (10:36) Vaste prik op de schijf: wie is er dit seizoen allemaal overleden.
· The Whisperers: Behind the Mask (10:38) Een special die inzicht geeft in de nieuwe groep vijanden. fijne achtergrondinformatie.
· Rick Farewell (04:14) Uiteraard verdiend Rick zijn eigen special waarin er werd teruggeblikt op zijn werk voor de serie.
· Time Jump (03:00) Een blik op de tijdsprong die de serie maakt en welke impact dit heeft voor de personages.
· Deleted Scenes (10:15) Een heel stel verwijderde scenes. Alleen voor de echte liefhebber.
· Inside Episode…: Iedere aflevering is ook te zien als korte samenvatting.
· Making Of…: Iedere aflevering kent ook een korte special die inzoomt op de technische kant van de aflevering.
· Audio Commentary: De laatste aflevering “The Storm” is ook te bekijken met commentaar van de makers en castleden.

The Walking Dead – seizoen 9 is duidelijk een kantelpunt van de serie, maar op het niveau van weleer is het helaas allemaal nog niet. Helemaal niet omdat de serie afscheid nam van zijn belangrijkste hoofdrolspeler, al is het goed om te zien dat de makers juist dat moment aan hebben gegrepen om een paar veranderingen door te voeren. Zo is het goed om te zien dat de horror-elementen weer wat meer zijn teruggekeerd en er wat snellere stappen worden gemaakt in de verhaallijnen, maar toch voelt dit seizoen vooral als een opwarmertje voor de toekomst van de serie. Hoe die toekomst er precies uit gaat zien is uiteraard nog even afwachten, maar het is te hopen dat de makers de ingezette koersverandering succesvol door kunnen zetten.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 oktober, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d9df0f15aa69_selected-products" products="9200000118416245,9200000118416326,9200000092424257,9200000092424240,9200000072401999,9200000072402001" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer