The Walking Dead: World Beyond – seizoen 1

Informatie

RegieMagnus Martens, Michael; Cudlitz, Sharat Raju, Rachel Leitermann, Dan Liu, Loren Yaconelli & Sydney Freeland
Jaartal2020
Releasedatum04-10-2020
Speelduur400 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastAliyah Royale, Alexa Mansour, Hal Cumpston, Nicolas Cantu. Nico Tortorella, Annet Mahendru & Julia Ormond

De wereld gaat inmiddels tien jaar gebukt onder de allesverwoestende pandemie waarbij de doden weer op gevaarlijke wijze tot leven komen. Overal zijn gemeenschappen ontstaan waarin een generatie inmiddels is opgegroeid die bijna geen wereld meer kent zonder de gevaren buiten de grenzen van veilige zones. Zo ook de zussen Iris en Hope die, samen met hun vader, een goed leven hebben opgebouwd in een grote gemeenschap in Omaha, Nebraska. Ze groeien er op als gewone tieners, gaan naar school en dragen hun steentje bij. Hun vader reist voor een flink aantal weken af naar een andere gemeenschap op verzoek van het CR; Civic Republic, een overkoepelde organisatie van verschillende gemeenschappen met haar eigen leger. Iris en Hope horen weken niks van hun vader, maar dan duikt er ineens een bericht op dat hij in gevaar is. Ze besluiten om hun veilige gemeenschap te verlaten en op zoek te gaan naar hun vader. Op een risicovolle reis, die hen voor het eerst kennis laat maken met een wereld vol gevaren, komen ze oog in oog te staan met nieuwe uitdagingen en angsten. Zijn ze opgewassen tegen een wereld die hen volledig onbekend is?

The Walking Dead, gebaseerd op de gelijknamige comic-serie van Robert Kirkman, Tony Moore en Charlie Adlard, loopt inmiddels al een dikke tien jaar, maar de hoogtijdagen lijkt de serie al een tijdje achter zich te hebben liggen. Toch gaat de serie onverstoorbaar door, al is er inmiddels een einde in zicht met het aangekondigde elfde seizoen dat eind 2021 moet verschijnen. Toch is zender AMC, waar de serie in Amerika op uitgezonden wordt, klaarblijkelijk nog lang niet klaar met het universum aangezien het met Fear the Walking Dead al zijn eerste spin-off kreeg, inmiddels toen aan haar zesde seizoen, en staan er nog drie films op stapel die moeten laten zien wat er met Rick Grimes is gebeurd nadat hij in het negende seizoen de serie verliet. Maar er kon blijkbaar nog een extra serie bij om het universum van The Walking Dead nog net iets groter te maken en dus was daar ineens The Walking Dead: World Beyond; een korte serie van twee seizoenen die vooral een blik zou werpen op de geheime CRM organisatie die al even aangetipt werd in de moederserie. Zitten de kijkers echter nog wel te wachten op een nieuwe TWD-serie en waarom gaat AMC onverstoorbaar door?

The Walking Dead: World Beyond viel de afgelopen weken dat het werd uitgezonden niet bijzonder goed in de smaak bij de kijker. De grootste reden was vooral dat er weinig tot niets nieuws onder de zon was en de serie vooral bijzonder overbodig aanvoelt. Een gevoel dat zeker opborrelt bij de eerste afleveringen van dit eerste seizoen die in Nederland te zien is via Amazon Prime. Wederom zijn er ondoden, wederom iets niet iedereen wij hij of zij lijkt en wederom is de wereld nog even grijs en grauw als altijd. Toch heeft The Walking Dead: World Beyond wel degelijk zijn eigen smoel, al moet je als kijker wel goed kijken om die te kunnen vinden. Grootste troef van de serie is het geheimzinnige CRM dat nu, voor het eerst in de geschiedenis van The Walking Dead, eindelijk een beetje inhoud krijgt waardoor er wellicht wat meer puzzelstukjes voor vaste kijkers op hun plek zullen vallen. Dat is natuurlijke een fijn gebaar naar de kijkers die de serie nog heeft, maar The Walking Dead: World Beyond lijkt vooral zijn bestaansrecht te danken te hebben aan de plannen rondom de films die in de toekomst rond Rick Grimes moet verschijnen. We weten tenslotte dat Rick is meegenomen door de CRM, maar waar werd hij precies naar toe gebracht?

Wie overigens hoopt dat er een antwoord op die vraag in deze serie te vinden is komt bedrogen uit. Het mysterieuze CRM krijgt dan wel wat meer smoel, van Rick (of ieder ander personage uit de moederserie) is helemaal niks te bekennen. We worden in een nieuwe gemeenschap gestort die valt onder het CRM, maar daar blijft het vooralsnog bij. Al snel bevinden we ons in dezelfde wereld als de andere series en zien we een groepje weer nader tot elkaar groeien als ieders eigenaardig- en bijzonderheden naar boven komen drijven. Uiteraard met de nodige strubbelingen tot gevolg. Leuk voor de kijker die maar geen genoeg kan krijgen van de wereld van The Walking Dead, maar The Walking Dead: World Beyond is in het eerste seizoen nog bijzonder weinig van belang voor de andere series en voelt vooral bijzonder overbodig. Hopelijk doet het tweede seizoen, waar deze serie ook meteen zijn laatste mee inluidt, de zaken net even anders om wel degelijk die meerwaarde te brengen die het op voorhand eigenlijk beloofd werd door de bedenkers van het universum vol ondoden.

The Walking Dead: World Beyond – seizoen 1 is de tweede spin-off van moederserie The Walking Dead, maar erg bijzonder wil het allemaal niet worden. Het is voor de fans ongetwijfeld leuk om meer van het mysterieuze CRM te zien, maar de focus ligt vooral bij een groep tieners die er voor het eerst op uittrekken in een wereld vol ondoden. Het levert weer dezelfde perikelen op die we al kennen van de moederserie en dat maakt deze tweede spinoff, na Fear the Walking Dead, toch een tikkeltje overbodig. De beloofde link naar de toekomstige films rondom Rick Grimes blijft in dit eerste seizoen nog uit, dus het is te hopen de makers in het tweede seizoen wat meer tot een toegevoegde waarde komen voor het universum van ondoden. Vooralsnog valt enkel de conclusie te trekken dat de serie misschien leuk is voor de liefhebbers, maar eigenlijk niet interessant genoeg is om op eigen benen te kunnen staan.

15 december, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer