The War with Grandpa

Informatie

RegieTim Hill
Jaartal2020
Releasedatum24-02-2021
Speelduur98 minuten
DistributeurWW Entertainment
CastRobert De Niro, Uma Thurman, Oakes Fegley, Christopher Walken & Jane Seymour

Het zit Peter allemaal niet mee aan de start van het nieuwe schooljaar. Hij wordt iedere dag gepest door een groep oudere kinderen, maar dat is misschien niet wel het minste van al zijn zorgen. Thuis moet hij namelijk noodgedwongen zijn slaapkamer afstaan aan zijn opa Jack die bij hem komt wonen. Jack veroorzaakt namelijk een opstootje in een supermarkt waarmee de maat voor zijn dochter, de moeder van Peter, vol is; hij komt bij heb wonen zodat ze hem beter in de gaten kan houden. Peter moet daardoor noodgedwongen verhuizen naar de zolder die allerminst aantrekkelijk is als kinderkamer. Na een paar nachten van ellende door muizen, lekkage en laaghangende balken is voor Peter de maat vol: hij verklaard zijn opa de oorlog met als doel om zijn kamer terug te krijgen. Jack doet de oorlogsverklaring van zijn kleinzoon eerst af als onzin, maar na een paar streken van Peter vindt hij het tijd om terug te slaan. Zowel Peter als Jack halen alles uit de kast om het leven van de ander zo zuur mogelijk te maken waarbij ze allebei kunnen rekenen op de hulp van hun beste vrienden. Maar wie van de twee heeft uiteindelijk de langste adem en zal als winnaar de felbegeerde slaapkamer tot zijn beschikking krijgen?

Het is wat met acteur Robert De Niro. Ooit een gevierd acteur en de beste van zijn generatie met tal van klassiekers op zijn naam, tot een acteur die in de meest bedenkelijke filmprojecten opduikt waarbij je je afvraagt waarom hij nog zo nodig de behoefte voelt om in films mee te spelen. Dat hij meteen “ja” zegt als goede vriend Martin Scorsese hem vraagt voor een film als The Irishman is begrijpelijk, maar titels als The Intern en Dirty Grandpa zouden toch niet de films moeten zijn waar hij zijn kostbare tijd aan wil besteden. Of voelt hij nog de drang om zich ook als komisch acteur te moeten bewijzen op 77-jarige leeftijd, getuige de laatste filmprojecten waarbij de term ‘meligheid’ de boventoon voert? Ook in The War with Grandpa is het niet veel anders als hij een bittere strijd aangaat met zijn kleinzoon om de gunsten van de mooiste slaapkamer en daarbij een hoop meligheid om de hoek komt kijken.

De waarom-vraag popt tijdens het kijken van de film meermaals op, maar het is niet alleen De Niro die op hoge leeftijd zijn diensten aanbiedt. Ook oudgediende Christopher Walken, Cheech Marin en zelfs voormalige Bondgirl Jane Seymour verlenen hun medewerking aan deze uiterste flauwe komedie die niet bijzonder veel om het lijf heeft. Wellicht was de eerste versie van het script een heel stuk grappiger waardoor een krabbel snel was gezet. Of is er naderhand bijzonder veel in de film van regisseur Tim Hill geknipt waardoor The War with Grandpa zo ontzettend inspiratieloos aanvoelt. Hoe het ook zij, de film laat zien dat er meer nodig is dan een aardig idee om tot een geslaagde film te komen. Zo was een meer voelbare opbouw bijvoorbeeld al geen overbodige luxe geweest. Ja, we zien waarom De Niro bij zijn dochter Uma Thurman moet intrekken, maar die stappen worden wel heel simpel en snel gemaakt. Net zoals dat de jonge Peter binnen no-time uit zijn eigen slaapkamer wordt gegooid om ruimte te maken en het verder maar uitzoekt op de zolder waar het lekt, tocht en vol zit met ongedierte. Niet echt een goede ouderlijke keuze, maar het stoort vooral dat er nergens de moeite wordt genomen om enigszins te verantwoorden waarom de beste knul het moet doen met zijn nieuwe kamer in slechte omstandigheden. Want waarom verhuizen de ouders bijvoorbeeld niet naar zolder?

De film zit helaas vol met zaken die niet compleet aanvoelen. De bijzonder hippe woning van Christopher Walken is daar ook een goed voorbeeld van. We krijgen te zien in welke, jeugdige, luxe de beste man zijn dagen slijt, maar het is totaal niet van toegevoegde waarde van het verhaal. Behalve om Walken een keer van een eenwieler af zien te pleuren. Als kijker denk je dan nog dat deze grote ruime woning ideaal is om ook huisvesting aan De Niro te bieden, maar die logica wordt niet benut. Zoals zoveel in de film. Meer dan los zand is het allemaal niet. Ook de plannen die de heren bedenken om elkaar het leven zuur te maken zijn bijzonder slecht uitgewerkt. Zo kan De Niro bijvoorbeeld niet omgaan met een zelfscan-kassa, maar krijgt hij het klaarblijkelijk wel voor elkaar om de game van zijn kleinzoon te hacken. Hoe? Waarmee? Het wordt allemaal niet duidelijk waardoor het geheel bijzonder matig aanvoelt en The War with Grandpa niet meer is geworden dan de zoveelste bedenkelijke titel waarmee het oeuvre van De Niro zich de laatste jaren in moordend tempo lijkt te vullen. Misschien toch eens tijd om te genieten van een pensioen?

Extra’s: Meestal gaan komedies gepaard met een fijne rits aan extra, maar The War with Grandpa moet het doen met een kale editie op Blu-ray. Voor wie overigens nog een paar bloopers wil zien, is het aan te raden om tijdens de aftiteling nog even te blijven hangen. Al is ook die compilatie bijzonder slecht in elkaar geknutseld.

The War with Grandpa is de zoveelste bedenkelijke titel waarmee het oeuvre van acteur Robert De Niro zich de laatste jaren lijkt te vullen. Het is als kijker frustrerend om te zien dat de ooit zo gevierde acteur zich stuntelt door een film die ver af staat van de klassiekers van weleer. Het lijkt haast wel of De Niro zich in zijn laatste jaren nog wil bewijzen in het komedie genre, want ook The War with Grandpa moet het hebben vaneen hoop slapstick. Helaas voor De Niro, en daarmee ook voor ons, is het echter allemaal van een zeer matig niveau en komt de strijd tussen opa en kleinzoon, die de strijd met elkaar aangaan om de eigenaar te worden van de mooiste slaapkamer van het huis, bijzonder slecht uit de verf. De weg ligt vrij voor een hoop meligheid in de trant van een films als Home Alone, maar het lukt de makers maar niet om met een geslaagd, en enigszins geloofwaardig, strijdplan te komen. The War with Grandpa is bijzonder inhoudsloos, mist op veel punten enige logica en is vooral pijnlijk om te zien voor wie de ooit gevierde De Niro een warm hart toedraagt.

Met dank aan WW Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 februari, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer