The Wizard of Lies

Informatie

RegieBarry Levinson
Jaartal2017
Releasedatum04-10-2017
Speelduur133 minuten
DistributeurWarner Home Video
CastRobert De Niro, Michelle Pfeiffer, Alessandro Nivola, Nathan Darrow & Michael Kostroff

Het is bijna kerstavond als Mark en Andrew het kantoor van hun vader Bernie Madoff binnen stormen. Hun vader keert flinke bonussen uit aan zijn personeel en dat terwijl het helemaal niet goed gaat met het bedrijf van hun vader, Bernard L. Madoff Investment Securities. Al snel wordt duidelijk waarom Bernie nog zoveel geld aan zijn personeel probeert uit te geven, aangezien hij miljoenen mensen heeft opgelicht met valse beleggingen en hij verwacht dat de FBI binnen afzienbare tijd komt om hem te arresteren. Om niet als medeplichtigen gezien te worden, besloten zijn zonen om hem aan te geven, waarmee de omvang van zijn oplichting pas echt boven water komt. Door middel van ponzifraude heeft hij namelijk maar liefst 65 miljard Dollar afhandig weten te maken van zijn vele slachtoffers.

De financiële wereld stond behoorlijk op zijn kop toen in december 2008 duidelijk werd dat Bernard L. Madoff toch niet zo’n onschuldige man was als hij leek. Jarenlang wist hij mensen over te halen om te beleggen in fondsen die niet bestonden en zo miljarden Dollars binnen te halen door middel van een zogenaamde ponzifraude. Bij een ponzifraude haalt de belegger mensen over om te investeren in zelfbedachte fondsen. Door zijn eerste slachtoffers een goed rendement uit te betalen, raakten meer mensen geïnteresseerd die ook in de fondsen willen beleggen. De belegger gebruikt die inleg om de zogenaamde “winst” uit te delen aan de eerdere beleggers, waardoor het inderdaad leek alsof er veel geld viel te verdienen. Deze manier van fraude wist Madoff jarenlang vol te houden, totdat hij eind 2008 tegen de lamp liep omdat sommige beleggers zich terugtrokken door de financiële crisis en er geen winst meer overbleef om uit te kunnen betalen.

De roemruchtige zaak, waarin Madoff werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van 150 jaar, was uiteraard voer voor Hollywood, wat resulteerde in een miniserie in 2016 door ABC waarin acteur Richard Dreyfuss in de huid kroop van Bernie Madoff. De serie werd prima ontvangen, maar blijkbaar vonden HBO en regisseur Barry Levinson het alsnog een goed idee om de oplichter centraal te zetten in een tv-film. Het resultaat is The Wizard of Lies met een niet misselijke cast met grote namen als Michelle Pfeiffer, Alessandro Nivola, Nathan Darrow en niemand minder dan Robert de Niro als Bernie Madoff. Toch weet de imponerende cast de film niet tot een bijster interessante zit te maken.

Je kunt je ook afvragen waarom HBO en Levinson zo graag nog een film over de meesteroplichter wilde maken, zo kort achter de serie van ABC aan. Het is misschien daarom wel dat The Wizard of Lies een beetje voelt als mosterd na de maaltijd. Helemaal omdat het verhaal van Madoff er in 120 minuten doorheen wordt gejaagd en sommige zaken wellicht iets te snel wil vertellen. Het is een goede keuze geweest om vooral de impact te belichten die de oplichting heeft gehad op de zonen en vrouw van Madoff, maar het is niet genoeg om meer van de film te maken dan de op zich interessante zit die het nu is geworden, maar voelbaar wel iets meer in had kunnen zitten.

Extra’s: Helaas treffen we op de schijf geen documentaire aan over Bernie Madoff die de film had kunnen ondersteunen, maar zijn er wel 14 minuten aan interviews met cast en crew op terug te vinden die zeker een interessant kijkje weten te bieden op de productie.

The Wizard of Lies is een aardige vertelling over de grootste ponzifraude ter wereld, maar voelt een beetje als mosterd na de maaltijd door de serie van vorig jaar die ook draaide om de oplichting van Bernie Madoff. Regisseur Levinson kiest er nog voor om het perspectief vooral te verschuiven naar de impact die het gebeuren heeft gehad op zijn zonen en vrouw, maar het is niet genoeg om de film tot een beter resultaat te maken dan de serie met Richard Dreyfuss in de hoofdrol. The Wizard of Lies is daarmee wellicht vooral interessant voor mensen die opereren of geïnteresseerd zijn in de financiële markt, al zullen die inmiddels alle ins en outs wel weten over deze roemruchtige zaak.

Met dank aan Warner Home Video voor het recensie-exemplaar.

11 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59cb4f612a093_selected-products" products="9200000080547880" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer