The Worst Person in the World

Informatie

RegieJoachim Trier
Jaartal2021
Releasedatum25-05-2022
Speelduur128 minuten
DistributeurCinéart Nederland
CastRenate Reinsve, Herbert Nordrum, Anders Danielsen Lie, Hans Olav Brenner, Maria Grazia Di Meo, Lasse Gretland & Vidar Sandem

Julie vindt het maar moeilijk om zich ergens echt aan te binden. Ze hopt van opleiding naar opleiding, wisselt verschillende creatieve uitspatting met elkaar af, maar vindt uiteindelijk enige rust als werknemer in een boekenwinkel. Daar ontmoet ze striptekenaar Aksel, twaalf jaar ouder dan haar, en voelt meteen een klik die haar wel eens de rust in haar leven kan geven waar ze zo naar verlangd. De twee gaan een gepassioneerde relatie met elkaar aan, maar na een tijdje is Julie toch weer op zoek naar een verandering in haar leven. Die vindt ze bij Eivind, een man van haar leeftijd en eveneens verwikkeld in een relatie, met wie ze een bijzondere one-night-stand beleefd waarbij alleen de seksuele aantrekkingskracht in de lucht blijft hangen. Als ze elkaar later per toeval weet ontmoeten, zet het haar aan om haar relatie met Aksel te verbreken en het avontuur met Eivind aan te gaan. De vraag is alleen hoeveel verandering goed zal zijn voor haar en wanneer eindelijk die stap naar een volwassen leven zich zal aandoen.

Het is inmiddels een beproeft recept voor filmmakers: tieners of jong volwassen die worstelen met de transitie van kind naar volwassen en alle problematiek die daar bij komt kijken. Het zogenoemde coming-of-age genre dat gretig aftrekt vind bij menig filmmaker. Call me by Your Name en Lady Bird zijn twee recente voorbeelden die hoge ogen wisten te gooien, maar ook de wat oudere films zoals The Breakfast Club of Boyhood vallen onder het genre. Ook regisseur Joachim Trier, bekend van titels als Thelma en Louder Than Bombs, doet een duit in het spreekwoordelijke zakje met The Worst Person in the World, in eigen land beter bekend onder de titel Verdens verste menneske.

In The Worst Person in the World is de hoofdrol weggelegd voor Julie; een twintiger die leeft in een continue staat van besluiteloosheid. Ze hopt van de ene naar de andere studie, vindt iedere week weer wat anders leuk, maar echt ergens vol voor gaan lijkt niet tot de mogelijkheden te behoren. Fijn dus dat ze Aksel tegen het lijf loopt die al wat jaartjes ouder is en dus weet hoe het volwassen leven inmiddels voelt. Het zou echter een saaie film opleveren als het daarbij zou blijven en dus is het slechts een kwestie van tijd voordat Julie weer de benen neemt en wederom kiest voor een nieuw avontuur. Die vindt ze als ze op een avond wegglipt tijdens een saaie boekpresentatie van Aksel en een willekeurig feest binnenwandelt. Oogcontact is er al snel met Eivind, maar verder dan een hoop gedraai om elkaar komt het niet aangezien beiden zich in een relatie bevinden. Of is dit juist voor beiden de manier om aan de sleur te ontsnappen?

Regisseur Joachim Trier weet het verhaal over de wispelturige Julie, zeer fijn gespeeld door actrice Renate Reinsve, meer dan prima uit te doeken te doen en van genoeg spanning te voorzien op de momenten dat het leven voor haar begint in te kakken. Toch hopt de film daarmee een beetje van scene naar scene, zonder echt een duidelijk doel. Ja, om Julie eindelijk een eindbestemming te geven, maar het is maar de vraag of zijn hoofdpersonage daar wel echt op zit te wachten. Het levert een paar zeer fijne scenes op, waarbij vooral het gekonkel tussen Julie en Eivind op het feest als hoogtepunt van de film gezien mag worden waarbij de seksuele aantrekkingskracht rijkelijk heen-en-weer vloeit zonder echt tot een climax te komen, maar een echt doel lijkt een beetje te ontbreken. The Worst Person in the World is een heerlijke coming-of-age film die weer een nieuwe toevoeging is voor het reeds overvolle genre, maar echt tot een bevrediging slotstuk komt het allemaal niet. De reis is in dit geval leuker dan de daadwerkelijke eindbestemming.

Extra’s: The Worst Person in the World ligt in Nederland helaas alleen als dvd-uitgave in de winkelschappen. Daarnaast ontbreekt het de film aan eventuele extra’s op de schijf.

The Worst Person in the World is een heerlijk coming-of-age drama waarin we de wispelturige Julie maar moeilijk keuzes in het leven zien maken die haar op enige wijze naar volwassenheid kunnen brengen. Het levert een film op waarbij Julie haar leven iedere keer een nieuwe impuls geeft terwijl ze ook voelbaar behoefte heeft aan stabiliteit. Regisseur Joachim Trier weet het zwalkende leven van Julie prima in beeld te brengen en de kijker mee te nemen op haar reis naar een leven vol verantwoordelijkheden. Hij legt daarbij vooral, of eigenlijk voornamelijk, de focus op de reis in plaats van de eindbestemming. Daarmee ontbreekt het de film wel een beetje aan een staartje.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.

23 juni, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer