Theeb

Informatie

RegieNaji Abu Nowar
Jaartal2014
Releasedatum10-12-2015
Speelduur96 minuten
DistributeurCinemien
CastJacir Eid Al-Hwietat, Hussein Salameh Al-Sweilhiyeen, Hassan Mutlag Al-Maraiyeh & Jack Fox

Na de dood van zijn vader wordt de jonge Theeb in een bedoeïen gemeenschap opgevoed door zijn oudere broer die hem alles leert om zichzelf te kunnen beschermen. Als op een dag een Britse officier de gemeenschap binnentreedt, vraag hij de broer van Theeb om hulp. Hij heeft begeleiding nodig van iemand die de Arabische woestijn goed kent om voor een veilige doortocht te zorgen. Theeb wil niet alleen achterblijven en reist stiekem met zijn broer mee. Als de gevaren van de dorre woestijn zich tentoonspreiden, moet de jonge Theeb al snel voor zichzelf op komen om te kunnen overleven en een veilige weg naar huis te vinden.

In 2014 maakte de jonge filmmaker Naji Abu Nowar zijn debuut met het kleinschalige Theeb dat op meerdere filmfestivals kon rekenen op lovende kritieken en meerdere prijzen. Vooral het overbrengen van de uitzichtloze Arabische woestijn werd geprezen, maar toch was het voor de uitgever niet genoeg lof om de film in Nederland op het witte doek te tonen. Althans niet op een grote schaal waardoor vele mensen de film konden bewonderen. De film moet het hier helaas enkel doen met een uitgave op dvd maar het is de vraag of de filmliefhebber de film een kans zal geven.

Toch is de film zeker de moeite van het kijken waard, al is het niet de grote klassieker zoals alle lofzang op de hoes doet vermoeden. Daarvoor zijn er teveel zaken net iets te zwakjes uitgewerkt om echt ten volste te overtuigen. Zo leunt de film volledig op de schouders van slechts één hoofdpersoon en diens vertolking en die is helaas niet overtuigend genoeg om indruk op de kijker achter te laten. De zeer jonge Jacir Eid Al-Hwietat doet zijn best op de eenzaamheid van Theeb over te brengen, maar slaagt daar slecht is. En dat is erg zonde, want een sterke acteerprestatie had de film meteen naar een hoger plan kunnen tillen.

Maar het is niet alleen Jacir Eid Al-Hwietat aan te rekenen dat de film maar weinig indruk achter laat. Het verhaal is namelijk simpelweg niet boeiend genoeg om zijn volle speelduur te kunnen overtuigen. Er gebeurt hier en daar wel wat in het verhaal om het tempo en de spanning op te voeren, maar we zien vooral veel van het Arabische landschap. En ondanks dat deze prachtig in beeld zijn gebracht, zorgt dit er ook voor dat de film op sommige momenten erg saai aanvoelt. Daarmee doet de film ook meteen een stuk langer aan dan de werkelijke 96 minuten die hij duurt. Iets dat vast nooit de bedoeling van regisseur en schrijver Naji Abu Nowar kan zijn geweest. Wel laat hij met de film zien dat hij een oog voor prachtige vergezichten heeft, maar helaas blijkt hij deze maar weinig inhoud te kunnen meegeven.

Extra’s: De dvd is helaas net zo leeg als de woestijn waardoor Theeb zijn hachelijke reis onderneemt. Er staan geen extra’s op de schijf en dat is op zich best een gemis. Het was namelijk best interessant geweest om een interview met regisseur Naji Abu Nowar te kunnen bekijken of een blik achter de schermen om te zien hoe het is op opnamen te maken onder de brandende zon.

Theeb kent een interessant uitgangspunt over een jonge knaap die in zijn eentje in de woestijn moet zien te overleven, maar helaas weet de film maar weinig indruk op de kijker achter te laten. De film leunt op de nog jonge schouders van acteur Jacir Eid Al-Hwietat, maar helaas is zijn vertolking niet overtuigend genoeg om echt te kunnen overtuigen en de film naar een hoger niveau te tillen. Wat overblijft is een film die prachtig is vormgeven, maar helaas te weinig inhoud heeft om de beelden te kunnen ondersteunen.

Met dank aan Homescreen voor het recensie-exemplaar.

10 december, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer