Their Finest

Informatie

RegieLone Scherfig
Jaartal2016
Releasedatum19-09-2017
Speelduur117 minuten
DistributeurThe Searchers
CastGemma Arterton, Sam Claflin, Jack Huston & Bill Nighy

Tijdens de Tweede Wereldoorlog vechten de Engelse mannen dapper aan het front. Het is de tijd dat de jonge Catrin Cole aan de slag gaat als scriptschrijver voor propagandafilms die de mensen er toe moet aan zetten om moedig te blijven of zelfs hun steentje bij te dragen. De vrouwelijke inbreng van Cole trekt al snel de aandacht, waarna ze samen met de bekendere scriptschrijver Tom Buckley aan de slag mag voor een grote productie. Ze nemen het verhaal van twee zusjes die met een klein bootje richting Duinkerken trokken om de Engelse soldaten te redden als basis voor hun verhaal, maar Catrin merkt al snel dat achter de schermen ook niet alles even vlekkeloos verloopt. Toch zet ze alles op alles, terwijl Londen regelmatig wordt gebombardeerd, om een film te maken die het volk kan helpen om het moraal hoog te houden in bange tijden.

Met een positief gestelde dvd-hoes zou je denken dat er vooral veel te lachen valt in Their Finest. Toch is de film vooral een fijne mix met het drama-genre, wat ook niet zo gek is als je je bedenkt dat regisseuse Lone Scherfig achter het roer staat van deze fijne Britse film. Sherfig scoorde twee prima hits met de dramafilms An Education en One Day, waarmee een komedie als Their Finest misschien niet in de lijn van verwachting zou liggen bij de Engelse filmmaker, maar verrassend genoeg wel meer dan prima weet uit te pakken. Daarnaast laat Scherfig zien dat er nog steeds leuke verhalen te vertellen zijn die zich af spelen tijdens de Tweede Wereldoorlog en dat er niet alleen aan het front door mannen werd gestreden voor een betere wereld.

Het draait in Their Finest, gebasseerd overigens op het boek Their Finest Hour and a half van Lissa Evans, allemaal om Catrin Cole die als vrouw meewerkt met een grote productie om de moraal hoog te kunnen houden bij het thuisvolk. Ondanks dat Cole is ontsproten uit het brein van schrijfster Evans (maar wel lichtelijk is gebaseerd op scriptschrijfster Diana Morgan) werden er wel degelijk films gemaakt in die tijd om een steentje bij te dragen aan de vrede. Their Finest geeft een leuk kijkje achter de schermen, gegoten in een licht dramatisch getinte komedie met een meer dan prima cast om het geheel te ondersteunen. Gemma Arterton staat centraal als Catrin Cole en weet de rol met een lach en een traan prima te vervullen. Ze laat met Their Finest zien dat ze meer dan prima een film kan dragen en ook met meer komische rollen uit de voeten kan. Daarnaast vind ze goed tegenspel in haar mannelijke tegenspelers waarvan vooral Bill Nighy maar weer eens laat zien dat hij weinig hoeft te doen om de harten van de kijkers te stelen.

Wat vooral ook opvalt aan Their Finest is de heerlijk voelbare authenticiteit die de gehele film voelbaar is. Tot in de kleinste details is er aandacht besteed aan de aankleding van de film en zijn vooral de ouderwets aanvoelende scenes een lust voor het oog. Even heb je als kijker het idee dat je naar archiefbeelden zit te kijken, tot het moment dat de hedendaagse acteurs en actrices de scenes binnen komen lopen. Gelukkig blijft de magie hierboven fier overeind staan, waarmee Thier Finest meer is dan de zoveelste film tegen een achtergrond van de Tweede Wereldoorlog en zijn eigen gezicht heeft gekregen. Their Finest mag op het witte doek misschien niet bijster goed hebben gepresteerd, het is zeker een film die een tweede kans verdiend op dvd of blu-ray. Waarbij het overigens erg jammer is dat de film enkel op dvd in Nederland wordt uitgebracht.

Extra’s: Helaas moet Their Finest het doen zonder toevoegingen op de dvd, terwijl het zeer interessant zou zijn geweest om te kunnen zien hoe regisseuse Sherfig te werk is gegaan om vooral de archiefbeelden zo goed tot leven te wekken. Of wellicht een audiotrack om haar uitleg tijdens de film te kunnen beluisteren.

Their Finest is een verrassend fijne Britse film die meer succes had verdiend op het witte doek. Op zeer overtuigende wijze vertelt filmmaker Lone Sherfig het verhaal over het thuisfront dat zich eveneens inzet tijdens de Tweede Wereldoorlog door het moraal hoog te houden bij het volk met een film die hun harten zal stelen. De film beschikt daarnaast over een heerlijke cast, een lekker onderhoudend verhaal en vooral een fijne mix tussen drama en komedie. Their Finest is een meer dan prima filmpje!

Met dank aan The Searchers i.s.m. Remain In Light voor het recensie-exemplaar.

25 september, 2017

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59c4f859e0968_selected-products" products="9200000080503467,9200000081695387" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer