Thor: Ragnarok

Informatie

RegieTaika Waititi
Jaartal2017
Releasedatum07-03-2018
Speelduur130 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company Benelux
CastChris Hemsworth, Tom Hiddleston, Mark Ruffalo, Cate Blanchett, Jeff Goldblum, Anthony Hopkins, Idris Elba, Karl Urban, Tessa Thompson, Zachary Levi, Tadanobu Asano en Ray Stevenson

Twee jaar na de slag om Sokovia, is Thor tevergeefs op zoek geweest naar de Infinity Stones en is nu gevangen gezet dor de vuurduivel Surtur in Muspelheim. De demon onthult dat Thor’s vader Odin niet langer op Asgard is en dat het koninkrijk zal worden vernietigd vanwege de voorspelde profetie van Ragnarok. Thor weet het wezen te doden keer terug naar Asgard om zijn kroon op te eisen, in de veronderstelling dat hij Ragnarok heeft weten te voorkomen. Eenmaal aangekomen treft hij Loki die vermomd is als Odin in een toneelstuk. De twee reizen samen naar de Aarde om hun vader te treffen, die hen verteld dat er een nieuwe dreiging op komst is in de vorm van hun kwade zus Hela, de godin van de dood. Hela is van plan om het universum over te nemen en blokkeert Thor en Loki de toegang naar Asgard, waarna ze op de krankzinnige planeet Sakaar belanden. Hier moet Thor deelnemen aan een gladiatoren wedstrijd tegen een oude bekende. Door samen te werken met zijn misleidende broer Loki moet Thor op tijd terugkeren naar Asgard om Hela te stoppen en de naderende Ragnarok te voorkomen.

Thor: Ragnarok markeert de zeventiende film in het baanbrekende Marvel Cinematic Universe (MCU) en is tevens het derde en wellicht laatste standalone film van de Noorse dondergod Thor. Ragnarok verscheen amper vier maanden geleden wereldwijd in de bioscopen, maar is nu al niet meer de laatste titel uit het steeds groter en complexer wordende MCU. De nieuwste film, “Black Panther”, van regisseur Ryan Coogler is afgelopen maand verschenen en breekt op dit moment alle records, en het langverwachte “Avengers: Infinity War” staat eind volgende maand al op de kalender. Als klap op de vuurpijl verschijnt in de zomer ook nog de tweede Ant-Man solo-film, “Ant-Man and the Wasp”. Marvel heeft niet stil gezeten en is dat ook niet van plan de komende jaren, maar gelukkig blijft de kwaliteit fier overeind staan en weten ze hun universum zowel verhaaltechnisch als in toonzetting te verbreden.

Voor even leek een derde deel in de Thor-reeks een overbodige, maar na het verschijnen van de eerste trailer werd al gauw duidelijk dat Marvel het over een compleet andere boeg gooit. Voor diegene bekend met het werk van de Nieuw-Zeelandse filmmaker Taika Waititi, zal het niet geheel als een verrassing komen. Ragnarok is niet alleen een enorme verbetering ten opzichte van zijn twee voorgangers, maar gelijk één van de leukste en grappigste films in het MCU geworden. Waititi schotelt ons een kleurrijk en knotsgek spektakel voor, dat zichzelf allesbehalve serieus neemt en de  hele Marvel reeks persifleert. De film is puur vermaak, voelt fris, nieuw en staat eigenlijk volledig los van de andere films. James Gunn gaf het MCU eerder al de broodnodige creatieve impuls met Guardians of the Galaxy, en ook nu was men echt toe aan een productie die bereid is risico’s te nemen. Credit gaat hierbij ook zeker naar producer en hoofd van Marvel, Kevin Feige, die Waititi aanstelde en volledige creatieve vrijheid gaf om de film naar zijn hand te zetten.

In Ragnarok is Thor (Liam Hemsworth) op zoek naar een ontsnapping van de doldwaze planeet Sakaar, waar hij door de verknipte Grandmaster (Jeff Goldblum) gedwongen wordt om deel te nemen aan een gladiatoren gevecht tegen, jawel, zijn mede-Avenger de Hulk (Mark Ruffalo). De wereld van Sakaar is overladen met levendig geanimeerde en energieke kleuren, die een cartooneske en retro uitstraling hebben maar nergens cheesy of geforceerd aanvoelen. De bombastische elektronische soundtrack van Mark Mothersbaugh is een uitstekende match met het kosmische avontuur van Thor. Waititi maakt uitstekend gebruik van de komische kant van Hemsworth en schuwt niet om de superheld te veranderen in een clownesk figuur, of hem het middelpunt van een grap te maken. Humor heeft een groot aandeel in Ragnarok, en niet alleen Hemsworth heeft hier een groot aandeel in, ook Ruffalo als Hulk/Bruce Banner en het nieuwe karakter Valkyrie (Tessa Thompson), een legendarische Asgardian krijger, geven de film een komische boost. Ironisch genoeg heeft het gesteende karakter Korg de meest humoristische oneliners, met de ingesproken stem door Waititi zelf.

De film is niet volledig trouw aan het bronmateriaal, maar zorgt er wel voor dat Ragnarok meer dan ieder andere Marvel film een eigen identiteit heeft. De film ligt wat dat betreft veel meer in lijn met beide Guardians of the Galaxy films, dan het serieuze werk van The Winter Soldier en Civil War. De bij vlagen flauwe humor en grappen lijken de film soms te overheersen, maar Waititi behoudt altijd het evenwicht om het verhaal en de actie centraal te laten staan. Jammerlijk is wel dat de slechte Hela, gespeeld door de altijd overtuigende Cate Blanchett, soms wat ondersneeuwt, omdat de film zich voor het grootste deel afspeelt in de kleurrijke schroothoop Sakaar. Haar duistere karakter staat in schril contrast met de rest van de film, haar verschijning is absoluut indrukwekkend, maar wat meer schermtijd of diepgang in haar karakter zou zeker op zijn plaats zijn geweest. Desalniettemin mag dat de pret voor het eindresultaat niet drukken want Thor: Ragnarok is een genot om te zien en één van de hoogtepunten uit het MCU tot dusver.

Extra’s: Zoals we gewend zijn bij films uit het MCU mag ook de Blu-ray release van Thor: Ragnarok rekenen op het nodige bonusmateriaal.
• Director Intro (01:44) Een korte introductie door regisseur Taika Waititi, die op humoristische wijze verteld over de invloeden van de film en zijn motivatie om regisseur te worden.
• Getting In Touch With Your Inner Thor (06:39) Een discussie over de geschiedenis van Thor in de recente films , de toon, zijn progressie als karakter en Hemsworths’ aandeel.
• Unstoppable Women: Hela & Valkyrie (05:58) Een blik op de twee vrouwelijke hoofdkarakters, gespeeld door Cate Blanchett en Tessa Thompson.
• Finding Korg (07:34) Een humoristische blik op het steenachtige personage van Waititi.
• Sakaar: On the Edge of the Know and Unknown (08:24) Cast en crew bespreken de kleurrijke nieuwe wereld van Sakaar.
• Journey Into Mystery (05:47) Een blik op de plek van de film in de MCU tijdlijn en de invloeden van de strips.
• Gag Reel (02:18) Een kort overzicht van een aantal bloopers.
• Team Darryl (06:08) Een komische short met Thor’s ex-kamergenoot samen met The Grandmaster.
• Marvel Studios: The First Ten Years – The Evolution of Heroes (05:23) Een korte discussie over diverse sleutelkarakters in het MCU, waaronder Iron Man, Thor, Captain America, en hun gezamenlijke aandeel in de Avengers films.
• Deleted Scenes (05:43) Een vijftal verwijderde scenes.
• 8-Bit Sequences (03:00) Een aantal geanimeerde verhaalsequenties in klassieke 80’s visuals.

Thor: Ragnarok is veruit de beste uit de Thor-trilogie en één van de meest vermakelijke en kleurrijke titels in het hele Marvel Cinematic Universe. Marvel-baas Kevin Feige nam een groot risico door af te wijken van de standaard routine uit de voorgaande titels, maar heeft de Nieuw-Zeelandse arthouse regisseur Taika Waititi volledig de vrijheid gegeven om Ragnarok naar zijn eigen hand te zetten. Het plot heeft niet veel om het lijf en al helemaal geen echte relevante waarde voor de aankomende ensemble film “Infinity War”, maar vanwege de humoristische toon en de kleurrijke setting van Asgard en bovenal Sakaar, heeft de film een ongekend unieke identiteit. De eerste Thor-films werden kritisch wat minder goed ontvangen, en het volledige team van Marvel heeft het wellicht om die reden over een andere boeg gegooid, waarin de superhelden zichzelf meermaals parodiëren. Met de toevoeging van een aantal nieuwe jolige karakters zoals Valkyrie, Grandmaster en Korg, en Cate Blanchett als de prachtig vormgegeven slechterik Hela, weet Ragnarok een frisse combinatie te vinden in alle elementen uit de voorgaande Marvel-films. 

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

13 maart, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5aa7972138d54_selected-products" products="9200000084600255,9200000084600205,9200000084699092,9200000083193403,9200000075798468" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer