Thor: Ragnarok

Informatie

RegieTaika Waititi
Jaartal2017
Releasedatum25-10-2017
Speelduur130 minuten
DistributeurThe Walt Disney Company
CastChris Hemsworth, Tom Hiddleston, Cate Blanchett, Idris Elba, Jeff Goldblum, Tessa Thompson, Karl Urban, Mark Ruffalo en Anthony Hopkins

Terwijl Thor het universum afzoekt naar de laatste Infinity Stones staat Asgard op de rand van totale vernietiging. Hela, de godin van de dood, is er op gebrand om de wereld van Odin te vernietigen en dus haast Thor zich naar zijn thuishaven om deze te beschermen. Helaas is hij niet opgewassen tegen de krachten van Hela en wordt hij ontdaan van zijn magische hamer en belandt hij op de afvalplaneet Sakaar. Thor zint op wraak om Hela te verslaan en Ragnarok, de totale vernietiging van Asgard, te voorkomen, maar daarvoor moet het tijdens een gladiatorengevecht op Sakaar eerst winnen van een oude vriend. Lukt het Thor om Ragnarok te voorkomen?

Ondanks dat het Marvel Cinematic Universe in zijn algemeenheid vrij luchtig van toon is, ging het er in de twee voorgaande Thor-films zichtbaar serieus aan toe. Er was hier en daar wel ruimte voor een klein grapje, maar de verhalen rondom de dondergod waren er niet direct om de lachspieren te trainen. Het resultaat? Eigenlijk twee tegenvallende films die niet als grote favorieten gelden in de steeds verder uitdijende reeks. Marvel zou Marvel niet zijn als er niet werd ingegrepen en dus wordt Thor een derde saaie en bloedserieuze film bespaard door komiek Taika Waititi aan het roer te zetten. Het voelt bijna alsof hij carte blanche heeft gekregen. Je kan je dan ook afvragen wat Marvel nog heeft te verliezen met misschien wel de minst populaire superheld uit eigen stal.

Dat de zaken er anders voorstaan in Thor: Ragnarok is eigenlijk al vanaf de eerste minuut duidelijk. De toon wordt meteen gezet als Thor op humoristische wijze de kijker even bijpraat hoe de afgelopen twee jaar voor hem zijn verlopen. Vervolgens gaat de film heerlijk bombastisch van start, inclusief heerlijke slowmotions en een jaren ’80 soundtrack om het plaatje compleet te maken. Het roept een gevoel op dat regisseur Waititi de hele film probeert vast te houden, iets waar hij meer dan goed in slaagt. Daarmee is Ragnarok in vele opzichte een wereld van verschil met de vorige twee Thor-films en is er eerder een vergelijking te maken met Guardians of the Galaxy, die andere outsider in het Marvel Cinematic Universe. Maar waar Guardians of the Galaxy nog enigszins de moeite nam om het verhaal van een dubbele bodem te voorzien, is daarvan bij Thor: Ragnarok geen sprake. Het verhaal wordt snel uit de doeken gedaan, waarna alle remmen volledig los gaan.

En dat de remmen los gaan wordt al snel duidelijk, want Thor: Ragnarok is een druk palet van uiteenlopende figuren, bijzondere plekken, pijlsnelle humor, groteske actie en een samensmelting van een heleboel felle kleuren. Een acteur als Jeff Goldblum kon niet meer op zijn plaats zijn dan als excentrieke Grandmaster. Dit alles maakt het derde Thor-avontuur vooral tot een heerlijk vermakelijke zit die zichzelf totaal niet serieus lijkt te nemen. Dit terwijl er met de aanstaande vernietiging van Asgard toch zeker een serieuze ontwikkeling op het programma staat. Maar misschien maakt dat nou juist Ragnarok zo’n plezierige film in het Marvel universum. Dit keer is er geen plaats voor lange monologen of moeilijke verhaalkronkels die zich interessanter voor proberen te doen dan ze zijn.  Nee, in plaats daarvan krijgen we een heerlijke actiefilm voor onze kiezen met een flinke dosis humor.  Thor: Ragnarok is precies de film geworden die hij vanaf de start gekregen had moeten hebben en het doet zowaar uitkijken naar een vierde solo-avontuur!

Thor: Ragnarok is een heerlijke mix van actie, humor, bonte figuren, nieuwe plekken en felle kleuren. Daarmee is Ragnarok zonder twijfel het buitenbeentje van het Marvel Cinematic Universe, maar tevens ook de film rondom de dondergod die we eigenlijk van de start al hadden moeten hebben. Thor: Ragnarok neemt zichzelf, en eigenlijk het hele MCU, niet bijzonder serieus, maar daarmee is dit wel precies de film geworden waarvan de fans zullen smullen. Marvel laat daarnaast wederom zien dat loont om plaats te maken voor een frisse wind en een creatieveling aan het roer te zetten. Thor Ragnarok kwam, zag en overwon en is zonder enige twijfel één van de leukste titels uit het Marvel Cinematic Universe.

27 oktober, 2017

Beoordeling

Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f2d6935fc68_selected-products" products="9200000022220186,9200000021760720,9200000022220160,9200000021760628" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer