Thoroughbreds

Informatie

RegieCory Finley
Jaartal2017
Releasedatum08-08-2018
Speelduur92 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastOlivia Cooke, Anya Taylor-Joy, Anton Yelchin, Paul Sparks en Francie Swift

Lily en Amanda waren ooit jeugdvriendinnen met een voorliefde voor paarden, die na het overlijden van de vader van Lily uit elkaar zijn gegroeid. Jaren later besluiten ze weer eens af te spreken en het blijkt dat Lily is opgegroeid tot een verfijnde, rijke jongedame die op een chique kostschool zit. Amanda daarentegen is door de jaren heen opgegroeid als een buitenbeentje met een flinke attitude. Als de twee hun vriendschap nieuw leven inblazen halen ze al snel het slechtste in elkaar naar boven. Lily woont bij haar moeder en Mark, haar stiefvader die besluit om haar in te schrijven voor een internaat voor meisjes met gedragsproblemen. Als de meisjes hier lucht van krijgen smeden zij een plan om Mark van het leven te beroven, vergaande plannen met alle gevolgen van dien.

Thoroughbreds is een zwarte komedie met een interessante achtergrond. De film werd door regisseur Cory Finley namelijk geschreven als een toneelstuk. De productiemaatschappijen kochten het verhaal echter als filmproductie. Een interessante wending en des te opvallender is het dat zij aan Finley vasthielden voor de regie, die met deze film dan ook zijn regiedebuut maakt. De film werd reeds in 2016 voltooid, waarna de film zijn première beleefde op het Sundance Film Festival. Focus Features wist daar de distributierechten op de kop te tikken en met hulp van Universal Pictures kwam de film pas in maart van dit jaar uit in de Verenigde Staten. In Nederland is de film gepasseerd door de bioscopen en verschijnt de film direct op dvd en Blu-ray.

Dat de film niet in de bioscoop is verschenen zegt hier overigens niets over de kwaliteit van de film. Het is wellicht wat moeilijk om je te identificeren met de personages in de film, maar onderaan de streep is Thoroughbreds een erg fijne zwarte komedie. Het zal niet ieders kopje thee zijn, maar de leegheid van het bestaan in hogere kringen in combinatie met de nodige psychische problemen werkt uitstekend. Vooral het eerste deel van de film is intrigerend, waarbij Olivia Cooke uitblinkt. Cooke, bekend uit Me and Earl and the Dying Girl, speelt de kille Amanda. Zij is, al slapende overigens, ook onderdeel van het slotakkoord en absoluut hoogtepunt van de film, een zes minuten durende long-shot. Het is hier dat Finley laat zien dat hij uit het goede hout is gesneden.

Toch is Cooke niet de enige die mag schitteren. Zo krijgt zij goed tegenspel van Anya Taylor-Joy, die haar jeugdvriendin Lily speelt en speelt de veel te vroeg overleden Anton Yelchin een belangrijke bijrol als drugsdealer. Yelchin is hier te zien in zijn laatste rol, de opnames waren net twee weken voor hij onfortuinlijk aan zijn eind kwam afgerond. Wat het lastigste aan de film is, en wat vast ook een bioscooprelease in de weg heeft gestaan, is dat de film zich niet makkelijk een label laat opplakken. Natuurlijk is de film vooral een inktzwarte komedie, echter, we zien ook flarden van een coming-of-age film en daarnaast geeft de film op treffende wijze commentaar op de society wereld. Voor de liefhebber in elk geval genoeg om van te smullen!

Extra’s: Naast de film staat er enkele korte, maar informatieve extra’s op de Blu-ray release.
· Deleted Scenes (01:53) Een tweetal verwijderde scènes: You Don’t Know Her Name? en Condolences.
· The Look of Thorougbreds (03:39) Een wel erg korte blik op de bron van het verhaal en de vertaling naar film. Ook komen inspiratiebronnen en het opnameproces zelf aan bod.
· Character Profiles (06:08) Een profiel van de vier hoofdpersonages van de film, Lily, Amanda, Tim en Mark.

Thoroughbreds is een voortreffelijk geacteerde inktzwarte komedie om van te smullen! Met een titel die verwijst naar de volbloeden uit de paardenwereld, dompelen we ons onder in de hogere kringen van de wereld. Een wereld met veel geld, verveling en jongeren die ze psychisch niet allemaal op een rijtje hebben; een heerlijke combinatie voor een inktzwarte komedie zo blijkt. Olivia Cooke toont zich evenals Anya Taylor-Joy een veelbelovend actrice en het is fijn om Anton Yelchin nog te zien in zijn laatste rol als drugsdealer, die onderdeel is van het morbide plan van de dames. Wellicht had het allemaal nog wat harder gemogen, maar feit is wel dat regisseur Finley hier een voortreffelijk debuut aflevert waarbij hij eindigt met een hoogtepunt. We zijn benieuwd wat zijn volgende stap zal zijn.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

9 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b680396cc07b_selected-products" products="9200000094802966" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer