Tiger King: Murder, Mayhem and Madness

Informatie

RegieEric Goode en Rebecca Chaiklin
Jaartal2020
Releasedatum20-03-2020
Speelduur358 minuten
DistributeurNetflix
CastJoe Exotic, Carole Baskin, Bhagavan Antle, John Finlay, Rick Kirkham, John Reinke, Saff Saffery, Jeff Lowe, Howard Baskin, Travis Maldonado, Dillon Passage en Tim Stark

Joe Exotic is de excentrieke eigenaar van G.W. Zoo; een park voor katachtigen in Wynnewood, Oklahoma. Hij heeft een jarenlange vete met Carole Baskin; zijn grootste rivale die zichzelf presenteert als dierenrechtenactivist met een missie om een toevluchtoord te bieden aan katachtigen die in gevangenschap zijn grootgebracht. Toch is er een voorval uit Caroles’ verleden dat haar in een kwaad daglicht stelt. Ondanks dat ze blijft beweren onschuldig te zijn, is Joe stellig overtuigt van haar schuld. Naast deze rivaliteit doet Joe zijn best om een ​​internet- en tv-ster te worden, maar een mysterieuze brand en een rechtszaak brengen zijn plannen in gevaar. Alles verandert als een investeerder opduikt.

Eens in de zoveel tijd komt er een serie voorbij die niet alleen de wereld bezighoudt, maar die ook echt iedereen die je spreekt lijkt te hebben gezien. Sterker nog, als je niet kan meepraten wil je dat vaak alsnog zo snel mogelijk. Netflix heeft met regelmaat een ijzer in het vuur met zo’n serie. Een goed voorbeeld is Making a Murderer; het verhaal van Steven Avery, een man die achttien jaar lang onschuldig heeft vastgezeten en twee jaar na zijn vrijlating opnieuw wordt aangehouden voor moord. Tiger King is de nieuwste sensatie op dit vlak. Het is zo’n verhaal dat verfilmt gewoonweg niet had gewerkt. Een verhaal dat ongeloofwaardig was geweest omdat het moment na moment bevat waarin je denkt ‘dit kan toch niet waar zijn’.

De serie wordt dan ook bevolkt door een kleurrijk geheel; we hebben een homofiele dierentuinexploitant, een vrouwelijke tegenhanger die naar verluidt haar steenrijke man heeft gevoerd aan de tijgers, een eenarmige transgender dierenverzorger, een ex-echtgenoot met een meth mond, een dubieuze investeerder met een open relatie en een producent die, zichzelf in de handen wrijvend, toekijkt. Het is een gezelschap waar menig houder van een rariteitenkabinet jaloers op zou zijn. Maar ondanks dat de serie van alles in zich heeft om de kijker mee zoet te houden, betekent dit echter niet direct dat het ook een goed gemaakte serie is. Zo kunnen we de makers op zijn minst verwijten dat de serie meer dan eens rommelig oogt.

Wat ook opvalt is dat er relatief weinig aandacht is voor het welzijn van de dieren. Steeds weer ligt de focus op hun eigenaren en in het slot wordt zelfs min of meer gesteld dat ze altijd hebben gedacht in goede trouw te handelen. Toch zien we continu hoe de dieren misbruikt worden voor eigen gewin. Instanties die vechten voor het dierenwelzijn moeten bijna letterlijk bloed ruiken als ze zien hoe er om gegaan wordt met de dieren. Zo is het schrijnend om te zien hoe welpen direct naar de geboorte bij hun moeder worden weggehaald om te worden gebruikt als knuffel. Toch is Tiger King vooral een slim opgebouwde serie, die zich haast opent als een matroesjka waarin je steeds weer een nieuwe laag vindt om je over te verbazen.

Tiger King: Murder, Mayhem and Madness is even rommelig als meeslepend, maar bovenal de ideale verslaving om te bingewatchen in deze quarantainetijd. Er valt dan ook genoeg te beleven. Waar je je in de ene aflevering verbaast over een feit en denkt dat het niet bizarder kan, gaan de makers daar in de volgende aflevering moeiteloos overheen. Wat dat betreft heeft Tiger King dezelfde opbouw als het reeds eerder genoemde Making a Murderer. Meer dan eens krijg je als kijken het vermoeden bedonderd te worden, waarbij je wacht op het moment dat vertelt wordt dat alles geacteerd is en uit de pen komt van een scenarist die veel te enthousiast werd in het bedenken van verhaallijnen die niet gek genoeg konden zijn. Niet alleen is het ergste van alles dat dit niet zo is, ook is de ironie dat degene met de grootste wens om in de publiciteit te staan daar nu niet van kan genieten door de tussenkomst van de tralies van het gevang.

18 april, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer