Time Freak

Informatie

RegieAndrew Bowler
Jaartal2018
Releasedatum21-06-2019
Speelduur104 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastAsa Butterfield, Sophie Turner, Skyler Gisondo, Will Peltz, Aubrey Reynolds, Mary Elizabeth Boylan, Jillian Joy, Marilyn Miller en Mark Blockovich

Stilman is een geniale natuurkundestudent die op een dag gedumpt wordt door zijn vriendin Debbie. Hij weigert zich hier bij neer te leggen en probeert, samen met zijn beste vriend Evan, de oorzaak van de breuk te achterhalen. Ze bekijken de relatie en alle gelukkige en slechte herinneringen die het begin van de breuk hebben kunnen zijn. Te midden van dit alles en nog steeds ontroostbaar ontdekt Stilman hoe hij een tijdmachine kan maken. De twee vrienden reizen terug in de tijd naar de dag dat Stilman en Debbie elkaar ontmoeten om de liefde een tweede kans te geven. Maar naast zijn liefde voor Debbie ontwikkelt Stilman al snel een verslaving betreft het gebruik van de tijdmachine.

´We moeten praten´, het zijn drie woorden die elke partner vreest. Het zijn tevens exact drie woorden die hoofdpersoon Stilman te horen krijgt in de film Time Freak. Net als in het leven van veel anderen zijn het de woorden waarmee een relatie tot einde komt. Het zijn daarnaast ook veelzeggende woorden, want het insinueert direct dat er eerder niet of te weinig is gesproken met elkaar. In plaats van die raad mee te nemen, heeft Stilman met zijn genialiteit heel andere plannen. Het is goedbedoelde benadering met de nodige potentie en dat realiseerde regisseur Andrew Bowler zichzelf ook. En dus besloot hij om de gelijknamige korte film waarmee hij voor een Oscar werd genomineerd uit te werken tot een volledige speelfilm.

In de film zien we Asa Butterfield en Sophie Turner als jong koppel. Beide braken al op jonge leeftijd door, maar waar Turner nog steeds verbonden is aan haar doorbraakrol (namelijk in Game of Thrones) probeert Butterfield ook in zijn twintiger jaren zijn filmcarrière levendig te houden. Hetgene hem daarin een beetje tegenwerkt is dat hij ondanks dat hij pas 21 jaar is een nog jongere uitstraling heeft, maar het stadium van kindrolletjes ook gepasseerd is. Het zorgt ervoor dat hij een beetje in een lastige situatie terecht is gekomen. Natuurlijk heeft hij talent, maar het lieflijke is er een beetje vanaf en zijn ogenschijnlijk sterke bewijsdrang maakt hem er, oordelend op zijn rollen, ook niet bepaald sympathieker op. Zijn personage in Time Freak is namelijk, als je het goed bekijkt, behoorlijk egoïstisch. Hij zegt meermaals dat hij de tijdmachine voor zijn vriendin heeft gemaakt, maar eigenlijk is die er alleen om hem te dienen.

Helaas blijft het daar niet bij. Zo sleept hij, zich onbewust van wat de gevolgen zullen zijn, ook zijn beste vriend overal in mee. En die wil natuurlijk ook zijn nieuwe kansen in situaties graag met twee handen beetpakken, maar wel in een andere hoeveelheid en tempo dan zijn beste vriend. Dat dit gaat botsen is dan ook voelbaar. Hierbij worden er een stortvloed aan levenslessen bijgehaald, waarbij nog maar eens heel duidelijk wordt wat de doelgroep is die de film dient. Al heeft de film natuurlijk wel een punt, zeker in deze tijd waarin relaties een wegwerpvoorwerp lijken te zijn geworden. Wat dat betreft heeft regisseur Bowler niet helemaal de goede elementen in handen genomen om zijn punt te maken. Zo is zijn hoofdpersonage door zijn obsessieve handelen behoorlijk onsympathiek en is het natuurlijk erg nobel om bij het einde overal spijt van te hebben, maar om dan maar tegemoet te komen aan zijn wens gaat wat ver.

Extra’s: Naast de film is er op de dvd release geen ruimte gemaakt voor enig bonusmateriaal.

Time Freak is een aardige jongerenvariant op een vrij uitgekauwd tijdreisthema. Waar Butterfield zichzelf opnieuw heel erg in de weg lijkt te zitten, maakt Turner nog het beste van haar rol. Ze onderstreept hierbij haar talent nog maar eens, al is het te hopen dat zij het wat groter aan durft te pakken als zij eindelijk van Game of Thrones is verlost. Verder kunnen we gerust constateren dat Time Freak vooral een film is voor mensen of jonge koppels die nog niet al teveel hebben meegemaakt in het leven. De film zit vol met wijs bedoelde lessen, waarbij de belangrijkste eigenlijk nog wel is dat sommige dingen het gewoonweg waard zijn om voor te vechten. Daar valt natuurlijk geen speld tussen te krijgen, maar dat maakt Time Freak helaas nog niet tot een geweldige film.

28 juni, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d1364c67fa73_selected-products" products="9200000101472445" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer