TinkerBell e/d Legende v/h Nooitgedachtbeest

Informatie

RegieSteve Loter
Jaartal2015
Releasedatum26-08-2015
Speelduur76 minuten
DistributeurDisney
CastMae Whitman, Ginnifer Goodwin, Lucy Liu, Raven-Symoné, Megan Hilty, Pamela Adlon, Anjelica Huston en Rosario Dawson

Faun is een van TinkerBells vriendinnen en is een dierenelfje die alles voor dieren over heeft, zelfs voor de engste en gevaarlijkste. Dan komt ze een mysterieus groot beest tegen in een donker deel van het bos. De verkenner-elfjes zijn bang dat het mysterieuze beest hun thuis zal verwoesten en ze zijn vastbesloten om het te vangen. Faun moet er alles aan doen om haar elfenvriendinnen ervan te overtuigen dat ze het beest moet redden, want is het beest wel echt zo gevaarlijk als er gedacht wordt?

De Legende van het Nooitgedachtbeest is alweer de zesde TinkerBell animatiefilm die uitgebracht wordt. Inmiddels hebben de elfjes een kleine metamorfose gehad. Zo zijn alle jurkjes en kapsels van de elfjes net wat beter uitgewerkt en heeft Faun de grootste metamorfose gehad. Haar jurkje en kapsel zijn niet alleen beter uitgewerkt, maar ook nog eens veranderd. Ook komt daar nog eens bij dat Ginnifer Goodwin nu de stem van haar inspreekt in plaats van Angela Bartys. De kleintjes onder ons zullen dit niet opmerken, maar als je als ouder meekijkt kunnen dit soort verschillen opvallen.

Niet alleen de elfjes hebben een metamorfose gehad, de hele film voelt anders aan. Dit komt door het duistere thema. Aan het begin van de film zijn alle kleuren nog fel en vrolijk, maar zodra Faun het mysterieuze beest vindt (wat ze al snel Gruff noemt) verandert het uiterlijk van de film. Het wordt allemaal wat grauwer en grijzer. Dit is voor het eerst dat een TinkerBell film zo duister is, maar het dient in dit geval zeker het verhaal. Op deze manier voel je nog beter met de elfjes mee in hun strijd tegen het onbekende kwaad en dat is precies wat regisseur Steve Loter voor ogen had toen hij begon aan de film.

Mae Whitman, Lucy Liu, Raven-Symoné, Megan Hilty, Pamela Adlon en Anjelica Huston zijn weer van de partij als de stemmen van TinkerBell, Silvermist, Iridessa, Rosetta, Vidia en Koningin Clarion. Rosario Dawson is er voor deze film bijgekomen om Nyx, de hoofdverkenner elf, van een stem te voorzien. Als je de film in het Engels bekijkt met Nederlandse ondertiteling kan het het zijn dat je je bij Nyx gaat irriteren, haar naam wordt namelijk als Jyx weergegeven. Het blijft een beetje in het midden of dit een bewuste vertaling is of domweg een fout van de vertaler. Als je liever naar de Nederlandstalige versie kijkt hoor je de stemmen van Angela Schijf, Anneke Beukman, Alma Nieto, Nurlaila Karim, Eline de Munck, Rilke Eyckemans, Anne Mie Gils en Lien van de Kelder.

Extra’s: Er staan een hoop leuke extra’s op deze Blu-Ray, maar deze lijken vooral gericht op de oudere (mee)kijker. De naam zegt het al een beetje, maar bij ‘5 belangrijke ingrediënten voor Gruff’ krijgen we een kijkje uit welke vijf echte dieren Gruff bestaat. In ‘Papa’s film: Het ware verhaal van het Nooitgedachtbeest’ vertelt regisseur Steve Loter dat hij hulp van zijn dochter heeft gehad bij het bedenken van het Nooitgedachtbeest. Zij zelf vertelt op haar beurt precies hoe dit in zijn werk is gegaan. Jeff Corwin neemt je in ‘Echte Nooitgedachtbeesten’ mee in de wereld van de aparte dieren, die er apart uit zien maar wel leuk zijn. Ook zijn er nog ‘niet gebruikte en extra scènes’, waarbij je ervoor kan kiezen om deze te bekijken met een introductie van de regisseur.

Tinkerbell en de Legende van het Nooitgedachtbeest biedt een wereld vol magie en liefde, en welk kind vind dit nou niet leuk? De film is wat duisterder dan zijn vijf voorgangers en ondanks wat kleine veranderingen laten TinkerBell en haar vriendinnen nog steeds zien waarom we van ze houden. De elfjes laten zien dat het niet erg is als je anders bent of ergens bang voor bent, super voor de kleine kijkers die zich kunnen herkennen in een van de elfjes. Of er een zevende TinkerBell film komt is nog niet bekend, maar Disney heeft wel weer gezorgd voor een goedlopende franchise.

Met dank aan Disney Nederland voor het recensie-exemplaar.

26 augustus, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer

Auteursinformatie: Jantine van Lierop