Tom Clancy’s Jack Ryan – seizoen 1

Informatie

RegieMorten Tyldum, Daniel Sackheim, Patricia Riggen en Carlton Cuse
Jaartal2018
Releasedatum19-06-2019
Speelduur383 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJohn Krasinksi, Abbie Cornish, Wendell Pierce, Ali Suliman en Dina Shihabi

Jack Ryan is ex-militair en een onervaren financieel analist voor de CIA op T-FAD; Terror, Finance and Arms Division. Hij moet echter al snel zijn veilige bureau inruilen als hij ontdekt dat er voor negen miljoen dollar aan verdachte transacties hebben plaatsgevonden die zijn te linken aan Mousa Bin Suleiman. Samen met James Greer, zijn vers gedegradeerde superieur, reist Jack af naar een Amerikaanse basis in Yemen om daar de verantwoordelijke en zijn bodyguard te ondervragen. Als de basis wordt aangevallen door rebellen en zij de bodyguard redden, realiseert Jack dat de bodyguard in werkelijkheid Suleiman is. De zoektocht naar Suleiman leidt Jack en Greer niet alleen naar de buitenwijken van Parijs, maar ook naar de Turkse kust, waar ze er alles aan doen om een groots geplande terroristische aanval te stoppen.

Tom Clancy was een auteur van politieke thrillers. Hij werd op de kaart gezet toen toenmalig president Ronald Reagan zijn eerste roman The Hunt for the Red October aanprees als ‘perfect’. Het is dan ook geen toeval dat juist dit verhaal in 1990 als eerste werd verfilmd. Toch werd het na drie succesvolle films, allen direct gebaseerd op een boek van Clancy, stil rondom het fictieve persoon Jack Ryan. Twee nieuwe films bleken dit millennium niet succesvol genoeg voor een vervolg en dus moest het over een andere boeg. Deze verscheen afgelopen jaar op Amazon Video in de vorm van een serie, gebaseerd op personages uit het door Clancy bedachte ‘Ryanverse’, maar dus niet specifiek op een boek. De titelrol is dit keer voor John Krasinki, die hiermee na Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine nu de vijfde acteur is om Jack Ryan gestalte te geven.

Voor de serie wordt gebroken met de lijn die werd ingezet met het toch wat mager scorende Shadow Recruit uit 2014. Een verstandige zet en dus wordt er hier meer ingezet op actie, iets waar Krasinki duidelijk mee over weg kan getuige zijn rol in oorlogsthriller 13 Hours: The Secret Soldiers of Benghazi. Krasinkis’ Jack Ryan verschilt dan ook nogal van hoe we Jack Ryan zagen in de tijd van bijvoorbeeld Harrison Ford. Het begint nog wel vrij rustig, als Jack Ryan vooral achter een computerscherm te zien is, iets wat overigens leuk schermt met het verleden van Krasinski in de Amerikaanse versie van The Office, maar al snel komt zijn innerlijke actieheld van de ex-militair naar voren. Hij wordt tijdens zijn zoektocht vergezeld door Wendell Pierce. Pierce laat zijn gezicht soms zien in een film, maar vindt zijn werk vooral in het serielandschap getuige rollen in series als The Wire, Suits, Treme en Chicago P.D.

Waar de laatste films rondom Jack Ryan maar niet echt tot bloei wisten te komen is het fijn dat, ondanks de twee bekende gezichten, er juist ook veel aandacht besteed wordt aan de keerzijde van het verhaal. Zo wordt de motivatie van de terrorist, sterk gespeeld door Ali Suliman, goed uitgewerkt wordt en zien we een meer gelaagde terrorist dan het stereotiep dat we in andere films en series vaak voorbij zien komen. Dit begint al direct met de openingsscène. Het zijn dit soort momenten waarop je goed kan merken dat Jack Ryan op het kleine scherm gewoon veel beter tot zijn recht komt. Er is hier gewoonweg meer ruimte voor karakterontwikkeling. Toch zijn er ook wat missers. Zo wordt de relatie met dokter Cathy Mueller hier wat onderbelicht en is er een zijplotje rondom een dronepiloot die worstelt met zijn geweten wat er maar wat bijhangt. Ondanks een verdienstelijk begin is hier dan ook zeker nog winst te behalen voor de volgende seizoenen.

Extra’s: Naast de 8 afleveringen is er maar weinig ruimte voor bonusmateriaal op deze Blu-ray release.
· Verwijderde scènes () Een viertal verwijderde scènes die op zich weinig toevoegen, maar aardig zijn om te zien.

Tom Clancy’s Jack Ryan – seizoen 1 was ooit te groot voor het kleine scherm, maar komt daar duidelijk veel beter tot zijn recht. De serie is het nieuwe kindje van Carlton Cuse, de man achter het succesvolle Lost. Zo goed is deze serie bij lange na nog niet, maar in plaats dat Jack Ryan opnieuw in de kast verdwijnt, wordt er dit keer goed doorgepakt en zijn een tweede en derde seizoen reeds aangekondigd. Het geeft de ruimte om wat onderbelichte zaken, zoals love-interest Cathy, nog wat beter uit te werken. De nu reeds gelegde basis is in elk geval zeer degelijk en zit vol zit met nuances die een stuk verder gaan dat het soms simpele beeld van een terrorist dat we weleens voorgeschoteld krijgen. Daarnaast is Krasinski een fijne moderne Jack Ryan. Voor het nieuwe seizoen zijn er zeker wat verbeterpuntjes, maar vooralsnog is deze hernieuwde kennismaking met Jack Ryan een erg fijne!

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 juni, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5cee79c73896f_selected-products" products="9200000108260448,9200000108260446,9200000080329406,9200000011127449,9200000036034864" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer