Tom Clancy’s Jack Ryan – seizoen 2

Informatie

RegiePhil Abraham, Andrew Bernstein en Dennie Gordon
Jaartal2019
Releasedatum26-08-2020
Speelduur369 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastJohn Krasinski, Wendell Pierce, John Hoogenakker, Noomi Rapace, Jordi Mollà, Cristina Umanã, Jovan Adepa en Michael Kelly

Na het afslaan van het aanbod om in Moskou aan de slag te gaan, heeft Jack Ryan zijn werkzaamheden als analist opgepakt. Zijn hulp is echter opnieuw nodig in het veld wanneer er een verdacht pakket ontdekt wordt in de jungle van Venezuela. Jack wordt bijgestaan door zijn oude baas James Greer, die vanuit Moskou bezig was met een onderzoek naar Russische wapensmokkel, en de CIA-officier Mike November. Als Jack op het punt staat om een complot te ontrafelen, slaat de president van Venezuela terug met een tegenaanval, die op Jack persoonlijk gemunt is. Het is aan Jack en zijn collega’s om landen weer op dezelfde golflengte te krijgen en de snode plannen van de president te voorkomen en zo de stabiliteit terug te brengen in een land dat op het randje van de afgrond staat.

Tom Clancy was een auteur van politieke thrillers. Hij werd op de kaart gezet toen toenmalig president Ronald Reagan zijn eerste roman The Hunt for the Red October aanprees als ‘perfect’. Het is dan ook geen toeval dat juist dit verhaal als eerste werd verfilmd. Toch werd het na drie succesvolle films, allen direct gebaseerd op een boek van Clancy, stil rondom Jack Ryan. Twee nieuwe films bleken dit millennium niet succesvol genoeg voor een vervolg en dus moest het over een andere boeg. Deze verscheen in de vorm van een serie, gebaseerd op personages uit het door Clancy bedachte ‘Ryanverse’, maar dus niet specifiek op een boek. De titelrol is dit keer voor John Krasinki, die hiermee na Alec Baldwin, Harrison Ford, Ben Affleck en Chris Pine nu de vijfde acteur is om Jack Ryan gestalte te geven. Een personage dat ooit te groot werd bevonden voor het kleine scherm bleek daar juist goed tot zijn recht te komen en dus kon een vervolg niet uitblijven.

Zoals we vaker zien in vervolgen hoefde men dit keer niet opnieuw alles vanaf nul op te zetten. Het maakt dat dit tweede seizoen wat sneller een versnelling kan opschakelen en Jack Ryan al vrij snel in het veld wordt gezet. Krasinki is duidelijk de juiste man voor de rol; hij weet te overtuigen als analist, maar is duidelijk in zijn element als de innerlijke actieheld van de ex-militair naar voren komt. Net als in het eerste seizoen krijgt hij gezelschap van Wendell Pierce, een acteur die zijn werk vooral vindt in het serielandschap getuige rollen in series als The Wire, Suits, Treme en Chicago P.D. Nieuwe gezichten zijn er ook. Zo is Michael Kelly te zien als Mike November, het afdelingshoofd in Venezuela. Kelly is vooral bekend van zijn rol in House of Cards en speelt hier een soortgelijke rol van man in pak. Ook nieuw is Noomi Rapace, de actrice die ooit doorbrak met de Noorse Millennium-films gebaseerd op de werken van Stieg Larsson. Zij speelt een agente van de Bundesnachrichtendienst en schiet Jack met regelmaat te hulp, al weet hij niet altijd even goed wat hij aan haar heeft.

Dit seizoen borduurt eigenlijk op een prettige wijze voort op het eerste seizoen. Net als in het eerste seizoen is het vooral de link met de actualiteiten die deze serie zo sterk maakt. Zo is de chaos in Venezuela waarop Jack stuit te vergelijken met wat gaande is in Santiago. De actie tapt uit hetzelfde vaatje als het eerste seizoen en de spanning komt moeiteloos in de buurt bij pak ‘m beet Homeland. Enige puntje is dat de relatie met dokter Cathy Mueller hier nog verder op een zijspoor belandt, dat terwijl we na het eerste seizoen juist hoopte om daar wat meer van te zien omdat het een wat onderbelicht element was. In dit seizoen wordt dat aandeel grotendeels overgenomen door het personage wat Rapace speelt, of zelfs volledig naar de achtergrond geschoven. Dat er dit keer geen enkele schurk verantwoordelijk is voor de gehele aanzet is ook jammer. In het eerste seizoen was juist het zien van de motivatie van de slechterik een sterk element. Het is hierom dat dit seizoen het niveau van het eerste seizoen net niet haalt. Gelukkig bevestigt dit seizoen wel de status van Jack Ryan, dus we kijken nu al uit naar een reeds bevestigd volgend seizoen.

Extra’s: Naast de 8 afleveringen is er maar weinig ruimte voor bonusmateriaal op deze Blu-ray release.
· Verwijderde scènes (16:30) Een elftal verwijderde scènes die op zich weinig toevoegen, maar aardig zijn om te zien.

Tom Clancy’s Jack Ryan – seizoen 2 is misschien niet zo sterk als het eerste seizoen, maar onderstreept wel dat de analist in het veld beter tot zijn recht komt in serievorm. Net als in het eerste seizoen is het allemaal niet perfect; er is nog ruimte voor verbetering. Wel is de basis nu nog steviger en de keuze voor Krasinki als Jack Ryan lijkt wel de enige juiste te zijn geweest. Het is Krasinki die de serie met gemak op de schouders neemt. Met behulp van een ondersteunende cast bestaande uit vakmensen als Wendell Pierce, Michael Kelly en Noomi Rapace tilt hij het geheel naar een hoger niveau, waarbij zij verder geholpen worden door goed schrijfwerk dat inspeelt op de actualiteiten en wervelende actie. In deze onzekere tijden is het afwachten wanneer we een derde seizoen mogen verwachten, zeker ook omdat showrunner Paul Scheuring zijn biezen pakte toen hij merkte dat hij niet lekker matchte, maar het seizoen zal er ongetwijfeld komen. Als het wederom dit niveau weet te halen kunnen we in elk geval stellen dat menig serieliefhebber een fijne bing-watcher bij heeft gekregen.

Met dank aan Day One MPM en Paramount Pictures voor het recensie-exemplaar.

25 augustus, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer