Tom Clancy’s Without Remorse

Informatie

RegieStefano Sollima
Jaartal2021
Releasedatum30-04-2021
Speelduur109 minuten
DistributeurAmazon Prime Video
CastMichael B. Jordan, Jamie Bell, Jodie Turner-Smith, Luke Mitchell, Jack Kesy, Brett Gelman en Guy Pearce

Na een dubieuze missie worden verschillende leden van een US Navy SEAL’s team vermoord door Russische FSB-agenten als vergelding. Ook John Kelly is slachtoffer, al weet hij bijna alle aanvallers te doden. Helaas kan hij niet voorkomen dat zijn hoogzwangere vrouw Pam vermoord wordt. John zint op wraak en slaat de handen in elkaar met zijn vriend en collega luitenant-commandant Karen Greer en de CIA-officier Robert Ritter. Uitgelekt nieuws over de ongekende aanval van Rusland op Amerikaanse bodem heeft de gespannen relatie tussen twee naties weinig goed gedaan. Het team stuit op een samenzwering die de landsgrenzen overstijgt en die een nieuwe Koude Oorlog tussen de Verenigde Staten en Rusland dreigt te ontketenen.

De Amerikaanse auteur Tom Clancy is verantwoordelijk voor flink wat politieke thrillerromans. De boeken zijn zelfs dusdanig succesvol dat zijn naam verbonden is als generieke aanduiding voor soortgelijke boeken. Uiteraard kon een verfilming niet uitblijven. The Hunt for Red October bleek in 1990 zeer succesvol en nog datzelfde decennium volgde er meerdere film rond Clancys’ personage Jack Ryan. Clancy zat echter niet stil. Naast dat hij de Jack Ryan-reeks verder uitbouwde, introduceerde hij ook personages als John Clark en John Kelly. Toen Without Remorse verscheen in 1993, wist de filmwereld niet hoe snel ze de filmrechten moesten bemachtigen. Maar niet alleen werd de geplande releasedatum van december 1995 nooit gehaald, scriptproblemen en financiële problemen met het productiebedrijf zorgen ervoor dat de film nooit van de grond kwam. In 2012 leek het er even op of Christopher McQuarrie de film wilde koppelen aan het geflopte Jack Ryan: Schadow Recruit, maar toen die film flopt werd ook dat idee geschrapt.

Uiteindelijk duurde het tot 2018 tot er pas weer een teken van leven volgde. Er werd een tweedelige filmserie aangekondigd, bestaande uit Without Remorse en Rainbow Six en Taylor Sheridan (Sicario, Wind River en Hell or High Water) zou het scenario herschrijven. Het betekende direct een veelbelovend uitgangspunt, zeker ook toen Michael B. Jordan tekende voor hoofdrol. De Creed-acteur geldt niet alleen als groot talent, maar heeft ook het fysiek om een NAVY Seal overtuigend neer te zetten. Dat gezegd hebbende, kunnen we dan ook gerust stellen dat hij een sterke performance neer zet. Dat hij de film daarbij redt van het compleet kopje onder gaan klinkt uiteraard een stuk minder positief. Waar men met de Jack Ryan filmreeks al snel een dalende lijn inzette, moeten we helaas concluderen dat Without Remorse deze min of meer voortzet.

Nergens krijg je het gevoel dat Sheridan er echt even voor is gaan zitten. Met het gelijknamige boek heeft het eigenlijk nog maar weinig te maken. De Koude Oorlog thematiek komt daarnaast veroudert over en het wat voorspelbare verhaaltje heeft daarnaast sowieso maar weinig om het lijf. Wat ook niet helpt is dat vele scènes dusdanig donker zijn dat je soms echt moet gissen wat er zich afspeelt op het scherm. Men probeert deze tekortkomingen nog enigszins te maskeren met een stevig tempo, maar als je heel eerlijk bent schiet de film gewoonweg tekort. Het is wellicht ook om die reden dat een bioscooprelease geofferd werd en de film direct op Amazon Prime belande. Niet dat de film een groot drama is overigens, want voor de niet al te veel eisende liefhebbers van een spionagethriller die netjes alle hokjes op de bingokaart aanvinkt kan je je hier zeker een avondje mee vermaken.

Without Remorse is een spionagethriller zonder grote verrassingen. En dat is een gemiste kans. Toen Taylor Sheridan zich ontfermde over het scenario leken we ons op te kunnen maken voor een ijzersterke thriller vol intriges, maar uiteindelijk is er weinig meer dan een standaard wraakfilmpje van terecht gekomen. En daar schuilt een gemiste kans, want Michael B. Jordan doet het verdienstelijk als actieheld en hij weet ook wel raad met wat dialoog en een emotionelere laag. Daar wordt hier echter veel te weinig mee gedaan. De film blinkt dan ook vooral uit in degelijkheid, waarbij er weinig risico’s worden genomen en men vooral al bezig lijkt met een op te zetten groter geheel. Zo wordt er aan het eind van de film openlijk gerefereerd aan het beoogde vervolg Rainbow Six en in alles lijkt deze film in een soort opwarmertje. Of het echt zover gaat komen zal ongetwijfeld van het succes van deze film en helaas kunnen we dat nog allesbehalve eeen zekerheid noemen.

7 mei, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer