Tomb Raider

Informatie

RegieRoar Uthaug
Jaartal2018
Releasedatum18-07-2018
Speelduur118 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastAlicia Vikander, Dominic West, Walton Goggins, Daniel Wu en Kristin Scott Thomas

Lara Croft is de felle onafhankelijke dochter van een excentrieke avonturier die op mysterieuze wijze verdween toen ze amper een tiener was. Nu is ze een jonge vrouw van 21, zonder echte focus of levensdoelen, en navigeert Lara door de chaotische straten van het trendy oosten van Londen als fietskoerier. Vastbesloten om haar eigen weg te vinden, weigert ze de leiding te nemen over het wereldwijde imperium van haar vader, even hardnekkig als zich er bij neerleggen dat hij echt verdwenen is. Geadviseerd om de feiten onder ogen te zien en na zeven jaar zonder hem verder te gaan, kan zelfs Lara niet begrijpen wat haar drijft om de puzzel van zijn mysterieuze verdwijning op te lossen. Ze gaat expliciet in tegen zijn laatste wensen en laat alles achter wat ze weet om op zoek te gaan naar de laatste bestemming van haar vader; een legendarische graftombe op een mythisch eiland  ergens nabij de kust van Japan. Gewapend met haar scherpe brein, blind geloof en inherent koppige geest moet ze leren om zichzelf buiten haar grenzen zien te duwen om te overleven.

Evenals vele andere games is Tomb Raider ook een game-franchise die haastig op zoek is naar een waardige verfilming. Ondanks de matige resultaten van eerdere pogingen, waarin Angelina Jolie de hoofdrol had, kon een nieuwere versie niet uitblijven nadat de games in 2013 een uitermate succesvolle reboot kregen. Net als voorheen werd de hoofdrol toebedeeld aan een rijzende ster die recent nog een Oscar in ontvangst mocht nemen. Alicia Vikander brak in 2014 door in Hollywood, vanwege haar rol als vrouwelijke robot in het ijzersterke Ex Machina. Amper twee jaar later won ze een Oscar voor haar bijrol in de transgender film The Danish Girl van de Britse regisseur Tom Hooper. Voor de reboot van Tomb Raider werd de relatief onbekende Noorse regisseur Roar Uthaug aangesteld, die zijn bekwaamheid had bewezen vanwege zijn voorlaatste technisch gecompliceerde productie, de rampenfilm The Wave. Alle juiste elementen leken aanwezig te zijn voor een spannende avonturenfilm, maar ergens werd er vergeten om interessante karakters te creëren en een enigszins geloofwaardig verhaal voor te schotelen.

De nieuwe Tomb Raider toont een jonge onervaren Lara, nog voordat ze de atletische heldin en legende is geworden. Ze werkt als een arme fietskoerier in Londen, ook al is ze de erfgename van een industriële magnaat met een enorm landgoed. Maar Lara weigert iets te maken te hebben met haar families rijkdom, omdat ze daarmee zou moeten erkennen dat haar avontuurlijke vader, Lord Richard Croft (Dominic West), nooit terugkeert van de expeditie waar hij zeven jaar eerder mee vertrok. Het morele standpunt om geen familiegeld aan te nemen, omdat ze zich “in de steek gelaten voelt” door haar vader, geeft de makers een soort vrijbrief om de film haastig over kwesties als karakterontwikkeling en motivaties heen te buigen. In plaats daarvan wordt Lara gelijk in spontane actiescènes geworpen, zoals een fietsrace door de drukke straten van Londen, om haar roekeloze maar goedaardige rol te karakteriseren.

Lara vertrekt op een gevaarlijke queeste naar het Japanse fictieve eiland Yamatai, nadat Lara een puzzel box ontving die de geheime passie van haar vader onthulde. Hij ging op expeditie naar Yamatai om de paranormale legende van Himiko te onderzoeken, een Japanse koningin van enorme kracht die op het onbekende eiland werd begraven. Zonder na te denken over enige consequenties besluit Lara direct in haar vaders voetstappen te treden en de gevaarlijke boottocht naar het eiland te maken. Vanzelfsprekend is Lara niet de enige op zoek is naar de graftombe van Himiko. Ter plaatse ontmoeten ze Mathias Vogel (Walter Goggins), die een misdadige organisatie vertegenwoordigt. Wat volgt is een Indiana Jones avontuur vol met ondergrondse grotten en complexe valstrikken die naar Himiko moeten leiden. Het gebrek aan humor en originaliteit doen de film enigszins de das om. De visuele effecten zijn anno 2018 ook niet om over naar huis te schrijven en het is vooral aan Vikander te danken dat de film een kijkbeurt waard is.

Extra’s: Naast de film zelf zijn er enkele leuke informatieve specials te vinden op de Blu-ray release.
• Lara Croft: Evolution of an Icon (09:53) Hierin wordt de geschiedenis van Lara Croft in de games getoond, die de inspiratie vormden voor de film.
• Croft Training (06:06) Deze extra feature toont hoe Alicia Vikander werd getraind om de rol van Lara Croft te vertolken.
• Tomb Raider: Uncovered (07:06) Een blik achter de schermen en korte interviews met cast en crew die de film bespreken en de inspiratie die gehaald werd uit de 2013 reboot game.
• Breaking Down the Rapids (05:34) Een snelle blik op hoe ze de opnames geschoten hebben van de actiescène waarin Lara hand gebonden over de stroomversnelde rivier vliegt.

Tomb Raider is helaas niet de gewenste verfilming van de populaire gamereeks geworden die het verdient. Al in 1996 verscheen het allereerste avontuur van de archeoloog Lara Croft en werd een baanbrekende hit in de gamewereld. Na een reeks vervolgen kwam in 2001 de eerste verfilming met niemand minder dan Angelina Jolie in de hoofdrol als Lara. De film bracht nog aardig wat op aan de bioscoopkassa’s, maar werd niet al te sterk ontvangen, om over het vervolg van onze eigen Jan de Bont nog maar te zwijgen. De reboot met Alicia Vikander in de hoofdrol is zeker een verbetering ten opzichte van de voorgaande delen, maar het bleek andermaal een lastige opgave om een goede en succesvolle gameverfilming te maken. Op dat gebied is Tomb Raider nog wel behapbaar en bovengemiddeld, maar er had zoveel meer in gezeten. Tomb Raider is een makkelijk vergeetbare reboot van het iconische game karakter Lara Croft, vermakelijk als tussendoortje maar nergens benut het de potentie die het in wezen heeft.

Met dank aan Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

6 augustus, 2018

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5b602d285e376_selected-products" products="9200000087662690,9200000087660322,9200000093735614,9200000087662692,9200000036469179,9200000028828109,9200000093309497" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer