Tomorrow
Klimaatverandering, het is dat wat de wereld op dit moment bezighoudt. Door de opwarming van de aarde kunnen onze ecosystemen het tempo allemaal niet meer aan met alle gevolgen van dien. Op zoek naar oplossingen reizen documentairemakers Mélanie Laurent en Cyril Dion met een team naar tien verschillende landen. Daar ontmoeten zij mensen die uit verschillende lagen van de bevolking komen, die als gemeenschappelijk doel hebben om de wereld een betere plek te maken door een alternatief te bedenken voor methoden die een negatieve impact hebben op het klimaat. Op deze manier wordt er geprobeerd om één ieder in te laten zien dat kleine initiatieven grote gevolgen kunnen hebben.
Tomorrow, internationaal verschenen onder de titel Demain, kwam met behulp van crowdfunding tot stand, waarna hij een succesvolle tour langs diverse festivals maakte. De film werd diverse malen bekroond, waaronder de César (nationale filmprijs van Frankrijk) voor Beste Documentaire. Wat deze documentaire onderscheidt van andere documentaires die klimaatveranderingen behandelen, is dat Tomorrow zich richt op mensen die naar oplossingen en mogelijkheden kijken, dit waar anderen zich richten op waarschuwingen en het tonen van worst-case scenarios. Het zorgt voor een optimistische toon, zonder daarbij de realiteit uit het oog te verliezen.
Drijvende kracht achter deze documentaire is Mélanie Laurent, vooral bekend als actrice in films als Inglourious Basterds en Enemy. Echter, naast haar werk als actrice is ze ook zangeres, regisseuse en scenarist. Samen met goede vriend Cyril Dion ging zij op onderzoek aan de hand van de vraag ‘in wat voor wereld zullen onze kinderen over 40 jaar leven?’. Dit wordt gebracht in een vijftal hoofdstukken, allen zeer professioneel gebracht, die vooral een gevoel van hoop willen uitstralen. Dit waar je de moed in de schoenen zakt bij andere documentaires. Die zorgen er namelijk vooral voor dat ieder initiatief lijkt als vechten tegen het onvermijdelijke.
We willen echter toch graag een punt van kritiek plaatsen bij hoe alles gepresenteerd wordt. Zo worden alle alternatieven wel erg idealistisch neergezet op een manier waarop een matig vakantiepark zijn bungalows de hemel in prijst. Nergens zien we een kritische noot en alles wordt geschetset onder ideale (weers)omstandigheden. Het is dan ook maar de vraag hoe realistisch alles blijft als je wat groter denkt, want wat dat betreft oogt het geheel soms erg naïef. Wat daarnaast opvalt aan deze documentaire, is dat deze begeleid wordt door een sterke soundtrack. Verantwoordelijke hiervoor is Fredrika Stahl, een Zweedse die met haar jazz-pop de film behoorlijk wat kleur meegeeft met nummers die qua sfeer en tekstueel stuk voor stuk mooi bij het thema passen.
Extra’s:
• To be part of the solution (3:12) Hier wordt ingezoomd op één persoon, een fietsenmaker, die in het kort zijn verleden en de ommeslag die hij heeft gemaakt uitlegd.
• Detroit’s ‘fab lab’ (4:12) Jeff Sturges legt uit hoe hij probeert mensen minder afhankelijk te maken van grote systemen en bedrijven.
• Malmö’s eco-district (6:33) Over wat er allemaal gedaan is in Malmö, vooral ook met architectuur.
• Bellingham: ‘Buy local’ paradise (6:35) De bijdrage van verkopers in Bellingham, een stad in Washington, aan de hand van bijvoorbeeld zonnepanelen.
• To regain our power (1:17) Over hoe we als mensheid alles zelf hebben verpest en hoe we onze systemen moeten vernieuwen om zo de wereld te verbeteren.
• Detroit’s urban greens garden (20:24) Een tocht door vervallen delen van Detroit. Een soort groundzero van de economische crisis, met veel leegstaande gebouwen. Vooral de mogelijkheden die hier voor het grijpen liggen worden aangehaald.
• Clip Tomorrow (3:29) Videoclip bij de titelsong van de documentaire door Frederika Stahl.
• Trailer (1:57) De promotionele trailer van de documentaire.
Tomorrow toont ons hoe we de klimaatproblemen aan kunnen pakken door klein te beginnen; namelijk bij jezelf. In tegenstelling tot andere documentaires die vooral problemen aankaarten, wordt hier gepoogd om te denken in oplossingen. Maar hoe nobel ook, het is maar de vraag of het allemaal op de langere termijn wel echt gaat werken. Het klein beginnen moet leiden tot grotere acties, helaas volgt op dat niveau echter de confrontatie met grote partijen waartegen het lastig opboksen is. Het maakt van Tomorrow een liefdevol project van mensen met geloof in een betere wereld en met het hart op de juiste plek, dat helaas ten onder lijkt te gaan aan naïviteit.
Met dank aan Cinéart Nederland voor het recensie-exemplaar.
Beoordeling
- Film
- Extra
- Eindcijfer
Geef een reactie
Je moet inloggen om een reactie te kunnen plaatsen.