Tracers

Informatie

RegieDaniel Benmayor
Jaartal2014
Releasedatum30-04-2015
Speelduur94 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastTaylor Lautner, Marie Avgeropoulos, Adam Rayner en Rafi Gavron

Cam is een fietskoerier met een groot probleem. Hij heeft namelijk schulden bij de Chinese maffia, het type mensen waarbij je geen schulden wilt hebben. Als tijdens een rit een taxi moet uitwijken, raakt Cam betrokken bij een ongeluk met een traceur. Zijn fiets raakt beschadigd, maar als er de volgende ochtend een splinternieuwe fiets voor hem klaar staat op zijn werk, besluit hij op zoek te gaan naar de mysterieuze traceur. Vol enthousiasme duikt hij tot zijn oren in de wereld van parkoer, maar de vraag is of dat zijn problemen wel ten goede komt.

Taylor Lautner debuteerde al in 2001 als kindacteur in Shadow Fury, maar zijn bekendheid nam pas echt een vlucht toen hij de rol van Jacob Black in de Twilight saga op zich nam. Sinds deze franchise ten einde kwam in 2012 is het vrij stil geweest rondom Lautner. Tot nu, want met Tracers probeert hij zijn kortstondige carrière als actieheld nieuw leven in te blazen. Een carrière overigens alleen gebaseerd op het matige Abduction. Het ontstane gat had overigens niet zo groot hoeven zijn, de opnames van Tracers werden namelijk al in augustus van 2013 afgerond. Alleen hield het gebrek aan een studio om de film onder te brengen en de schijnbare drang naar perfectie van regisseur Daniel Benmayo de boel aardig op. Nu is natuurlijk de vraag of dit het eindresultaat geholpen heeft.

Die vraag kunnen we met een volmondig ‘nee’ beantwoorden. Grootste manco is dat de film de energieke sport parkoer als kapstok laat dienen voor een miniem plotje, dat daarnaast ook nog eens overloopt van de clichés. Waar de van oorsprong Franse sport eerder zijn meerwaarde bewees in een bijrol, denk aan Casino Royale, is een hoofdrol duidelijk teveel van het goede. Het is iets wat Brick Mansions vorig jaar ook al aantoonde. Natuurlijk zorgt het wel voor fraaie beelden, zo krijg je soms zelf het idee dat je meeloopt in de spectaculaire stunt. Het is alleen vooral op de momenten als er even wat gas terug wordt genomen, dat het pijnlijk duidelijk wordt dat er verder bitter weinig te beleven valt aan deze prent. Zo wordt er halverwege de film ruimschoots plek ingeruimd voor een romantisch intermezzo. De indrukwekkende parkoerscènes worden daarin verruild voor dialoogrijk geklef en dat legt dan al vrij snel bloot dat de film het niet bepaald hoeft te hebben van de acteerkwaliteiten van de cast.

Het is in deze fase van de film dat het de aandacht van haar kijker dreigt te verliezen. De actie is in geen velden of wegen meer te bekennen en van enige dreiging van de schuldeisers van Cam is al helemaal geen sprake meer. Als de film vervolgens poogt zich te herpakken en daarvoor wat actieclichés aansnijdt, zoals bijvoorbeeld een mislukte bankoverval, is het duidelijk dat de film leentjebuur probeert te spelen bij films als Point Break. Niet dat Tracers ook maar in de buurt kan komen van deze genreklassieker. Daarvoor ontbreekt het Lautner aan acteertalent en heeft hij te weinig charisma om de film door haar dode momenten heen te helpen, iets waar wijlen Paul Walker met regelmaat van profiteerde. Richting het einde van de film worden alle loshangende touwtjes bruut bij elkaar geknoopt en stevent de film af op een voorspelbaar einde. Alles bij elkaar levert het geen geweldige film op, al zal de film ongetwijfeld de liefhebbers van parkoer weten te bereiken. Het is echter maar de vraag of dit in de bioscoop zal zijn.

Tracers toont ons één ding en dat is dat parkoer helemaal hot is op het moment. De film is er dan ook helemaal omheen gebouwd. Dat levert vooral in het begin veel spectaculair gechoreografeerde actiescènes op, maar het kan niet verhullen dat de film verder weinig meer te bieden heeft. Iets wat in het tweede deel van de film maar al te duidelijk aan het licht komt. In een poging toch nog goed en spectaculair af te sluiten, ontspoort de film in een matige poging de losse eindjes bij elkaar te brengen. Wat overblijft is een matige film die geforceerd een mislukte poging doet om van Lautner een actieheld voor de huidige generatie te maken.

30 april, 2015

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer