Transformers: Rise of the Beasts 4K

Informatie

RegieSteven Caple Jr.
Jaartal2023
Releasedatum31-10-2023
Speelduur127 minuten
DistributeurParamount Pictures
CastAnthony Ramos, Dominique Fishback, Luna Lauren Vélez, Dearn Scott Vazquez, Tobe Nwigwe, Michael Kelly, Peter Cullen, Ron Perlman, Peter Dinklage en Michelle Yeoh

De planeetetende Unicron valt de thuiswereld van de Maximals aan, een geavanceerd ras van Transformers. De Terrorcons, onderdanen van van Unicron onder leiding van Scourge, proberen de Transwarp Key te bemachtigen, welke in staat is om portalen door ruimte en tijd te openen en zo Unicron kan helpen om nog sneller planeten op te nemen. Maximal-leider Apelinq offert zichzelf op zodat de andere Maximals, onder het bevel van Optimus Primal, met de Transwarp Key kunnen vluchten naar aarde. Al snel weten de Terrorcons hun te traceren, maar ze hadden daarbij niet gerekend op de ex-militaire elektronica-expert Noah Diaz en artefactonderzoeker Elena Wallace die de Maximals te hulp schieten om zo hun eigen planeet te redden.

Rise of the Beasts is alweer de zevende film in de live-action reeks die in 2007 werd afgetrapt in handen van Michael Bay. De film dient als op zichzelf staande sequel op Bumblee, maar eveneens als prequel op de films van Michael Bay. Zoals iedereen ondertussen wel weet waren de vijf Transformers-films van Michael Bay nooit vrij van kritiek, en dan drukken we het zacht uit. Toch brachten ze flink wat geld in laatje, wat ervoor zorgde dat een nieuw vervolg altijd vrij gemakkelijk te verantwoorden viel. Toch was het na The Last Knight blijkbaar wel welletjes geweest. Het was tijd voor een frisse wind in de vorm van Bumblebee. En dat werkte wonderlijk goed; de kritieken waren eigenlijk voor het eerst een keer goed te noemen. Toch bracht de film nog weer wat minder op dan zijn voorganger. Met Rise of the Beasts kwam er eigenlijk als vanzelfsprekend weer een nieuwe film, maar met nog verder dalende opbrengsten is het maar de vraag hoe lang dit zo verder kan.

Om de diversiteit wat te vergroten (en wellicht om een nieuwe markt aan te boren) is er dit keer voor gekozen om Anthony Ramos te casten in de hoofdrol. Een opvallende keuze, gezien hij vooral bekend is van musicals als Hamilton en In the Heights. Dat hij hier een elektronica-expert met militaire achtergrond is dan ook niet bepaald het meest geloofwaardige punt aan de film. Hij krijgt hulp van de Afro-Amerikaanse Dominique Fishback als onderzoeker van net alle zaken die voorbij komen. Heel toev… handig! Wat dat betreft is de stemmencast een stuk indrukwekkender. Natuurlijk is Peter Cullen weer te horen als Optimus Prime, maar hij wordt bijgestaan door onder andere Ron Perlman, Peter Dinklage, Michelle Yeoh en Pete Davidson. Niet bepaald de minste namen en dat zorgt bij elkaar toch voor een aantrekkelijk affiche. Voor de regie tekent Steven Caple Jr., die zich blijkbaar genoeg had bewezen met Creed II.

Ondanks de regie van Caple Jr. blijft de invloed van Michael Bay ook hier weer goed voelbaar. Niet alleen treedt hij wederom op als producent, ook gaat men op visueel vlak op de ooit door hem ingeslagen wegen. En daar is helemaal niets mis mee. De robots blijven immer indrukwekkend. Toch kunnen we er niet omheen dat ook Rise of the Beasts weer een climax kent die wordt gekenmerkt door een overdaad aan special effects. Het menselijke aspect dat zorgde voor het aardse gevoel wordt weer grotendeels aan de kant geschoven en we zien twee kampen robots met elkaar in gevecht gaan op soms wel erg duidelijk uit de computer getoverde omgevingen. Het maakt het allemaal net iets te kunstmatig en afstandelijk. En juist daarin zien we een contrast met het toch wel veel betere Bumblebee. Daar bleef het menselijk element meer op de voorgrond en was de actie allemaal wat minder immens. De balans was overall beter en de film onderaan de streep een stuk indrukwekkender.

Extra’s: Naast de 4K UHD disc zit er ook een Blu-ray disc bijgesloten, een combinatie die ervoor zorgt dat je als kijker een beroep kan doen op flink wat bonusmateriaal.
· Human Affairs (07:32) De cast en crew bespreekt hun liefde voor Transformers en de lessen die geleerd zijn van de eerdere films uit de franchise.
· Life in the 90s (06:14) De cast en crew gaan op in het tijdbeels van 1994, dat dient als achtergrond voor de film.
· Heroes (10:12) Een blik op de heroïsche karakters van de film, hun voertuigen en het stemmenwerk.
· Villains (08:36) Een vergelijkbare featurette met bovenstaande, maar dan over de villains.
· The Chase (05:35) Een blik op de Mirage/ politie achtervolgingsscène.
·  he Battle of Ellis Island (07:07) Een making of die zich volledig richt op het gevecht buiten het museum.
· Into the Jungle (10:20) Een featurette met aandacht voor de verhaallijnen en opnamelocaties die zich afspelen in Peru.
· The Switchback Attack (07:11) Opnieuw een making of met specieke aandacht voor een bepaalde actiesequentie.
· The Final Conflict (10:46) De making of van de grote climax van deze film.
· Deleted and Extended Scenes (13:45) Een zevental verwijderde, alternatieve en/of extended scenes: The Transit Depot Alternate Opening, This Can’t Be Real, Noah Comes Home, The Maximal Creed, The Cave/Switchback, Are You Ready? en een Alternatief einde (verwijderd).

Transformers: Rise of the Beasts 4K borduurt voort op reeds ingeslagen wegen, maar maakt daarbij helaas ook veelal dezelfde fouten als zijn voorgangers. Zo is het enerzijds visueel allemaal weer erg vertrouwd, maar maakt men richting de climax opnieuw de fout om af te sluiten met een ogenschijnlijk eindeloos CGI-fest waarin de robots vol bombast met elkaar op de vuist gaan. Vast goed gemaakt, maar anno 2023 niet iets waar je nog indruk mee maakt. Daarnaast, was het niet Bumblebee die juist liet zien dat een wat kleinere opzet beter werkte? Ook is het blijkbaar onmogelijk om eens een film te maken in de geest van de originele tekenfilms. Juist deze prequel bood daar alle ruimte voor. Hoe het verder zal gaan lopen is nog maar de vraag. Deze film zou de eerste van een nieuwe trilogie zijn, maar uiteraard is het altijd weer afwachten of het financieel gezien verantwoord is. Echt overtuigend is Rise of the Beasts nergens, maar een harde ‘nee’ ook zeker niet.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

7 december, 2023

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer