Transformers: The Last Knight

Informatie

RegieMichael Bay
Jaartal2017
Releasedatum01-11-2017
Speelduur155 minuten
DistributeurUniversal Home Entertainment
CastMark Wahlberg, Josh Duhamel, Laura Haddock, John Turturro, Stanley Tucci & Anthony Hopkins

De mensheid is in staat van oorlog met de Transformers die zich nog op onze planeet bevinden na het vertrek van Optimus Prime. In verwoestte steden proberen ze te overleven om totale uitroeiing te voorkomen. Gelukkig is Cade Yeager begaan met het lot van de Transformers en doet hij er alles aan om ze te redden van zijn eigen soort. Er staat echter meer op het spel dan de oorlog tussen de mensheid en de Transformers. Een gevaar uit de ruimte dreigt een einde te maken aan onze wereld. De schepper van de Transformers, de kwaadaardige Quintessa, is op weg om onze wereld op te offeren om haar planeet, Cybertron, te kunnen redden van de ondergang. De enige kans om de aanval te kunnen weerstaan is diep geworteld in onze eigen geschiedenis, maar Yeager en zijn nieuwe vrienden hebben niet veel tijd meer om een totale vernietiging te voorkomen.

Het filmpubliek heeft al jaren een haat-liefdesverhouding met de Transformers-franchise. De films worden stuk voor stuk flink bekritiseerd, maar toch lijkt het er op dat we er maar geen genoeg van kunnen krijgen. De films scoorde de afgelopen jaren als een malle, met de twee titels Dark of the Moon en Age of Extinction als absolute hoogtepunten met ieder een wereldwijde omzet van meer dan één miljard Dollar. Toch kwam de succesvolle serie afgelopen zomer tot een ommekeer toen bleek dat het publiek niet bepaald warm meer liep voor de vijfde titel in de reeks. Het resultaat: een zeer matig ontvangst in thuisland Amerika waar de teller bleven steken op een schamele 130 miljoen Dollar en de teller wereldwijd maar net de 600 miljoen Dollar wist te halen. Is dan eindelijk de Transformers-moeheid toegeslagen bij het publiek?

De filmzomer van 2017 was sowieso al een overvolle, dus het was niet heel gek dat er een paar films maar matig zouden scoren. Toch zal studio Paramount niet gedacht hebben dat dat lot een film in de Transfomers-franchise toebedeelt zou zijn. Een slechte filmzomer of niet, het werd pijnlijk duidelijk dat vooral de Amerikanen de voorkeur gaven aan andere films dan de met robots gevulde film van Michael Bay. En ongelijk kunnen we ze niet geven, want The Last Knight is wederom een rommeltje waar op sommige momenten geen touw aan vast te knopen valt. Het moet een teken aan de wand zijn voor regisseur Michael Bay dat het tijd is om de films niet alleen te voorzien van heel veel actie, maar ook een consistent verhaal dat eindelijk eens echt kan dienen als kapstok voor het vele spektakel in plaats van de brij aan losse plotjes en niet afgeronde verhaallijnen dat The Last Knight is geworden.

Het is ook jammer dat de film weer eindigt in de zoveelste verklontering van vaagheden, want de film weet op zich nog prima te openen door de Transformers-mythologie te brengen naar de tijd van Koning Arthur. Een frisse wind door de serie, maar helaas is die opleving maar van korte duur als de aandachtig al snel weer verschuift naar het heden. Waarschijnlijk om weer een groter podium te kunnen creëren voor heel veel explosies, maar het werkt alleen maar in het nadeel van The Last Knight. Misschien is het een goed idee om de reboot-kaart een keer uit te spelen en de franchise weer een nieuwe en frisse impuls te geven. En wellicht dat een andere regisseur aan het roer iets subtieler te werk gaat als Michael Bay en het misschien wel lukt om het verhaal van de Transformers in een film te krijgen zonder dat het weer uitmondt in een monsterlijk lange speelduur en chaos op het scherm.

Extra’s: De uitgave op blu-ray bestaat uit twee schijven. De eerste is enkel voor de film, maar de tweede schijf is weer meer dan prima gevuld met de nodige interessante extra’s.
• Merging Mythologies (19:53) Een special over de verschillende tijden waarin de Transformer op onze aarde zijn geweest en hoe de robots voor die specifieke tijden zijn ontworpen.
• Climbing the Ranks (08:48) De militaire personages staan centraal en hoe hun rol is ingevuld voor de film. Daarnaast komen de actierijke scenes aan bod en wordt er gesproken over hoe het was om te werken met echte militairen.
• The Royal Treatment: Transformers in the UK (27:04) De film speelt zich voor een groot deel in Engeland af waar deze special dan ook op inzoomt. Locaties en bijzonderheden worden uit de doeken gedaan.
• Motors and Magic (14:47) De vele Transformers die de film rijk is staan centraal in deze special waarvan er een stel ook nieuw in de franchise zijn.
• Alien Landscape: Cybertron (07:15) Cybertron, de thuisplaneet van de Transformers, heeft een grote rol in The Last Knight en staat centraal in deze special.
• One More Gian Effin’ Movie (06:45) Chaos is wat de films zo typeert, dus grappig genoeg is er ook nog een special op de schijf terug te vinden waarin deze centraal staat.

Transformers: The Last Knight kent een sterk begin, maar verzandt al snel in een brei van halve plotjes, slechte karakterontwikkeling en vooral weer heel veel onoverzichtelijke chaos. Het is een teken aan de wand dat de film slecht scoorde en het publiek klaarblijkelijk klaar is met de consistente vaagheid die de serie helaas zo typeert.  Deze vijfde film biedt meer van hetzelfde en onderstreept eigenlijk vooral dat de zaken echt anders zullen moeten voor eventuele toekomstige films in de franchise. Het zou bijvoorbeeld geen overbodige luxe zijn om een keer een andere regisseur aan het roer te zetten. Het zou zomaar voor de broodnodige frisse wind kunnen zorgen die de franchise zo erg nodig lijkt te hebben.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

2 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f6dc7c6ee20_selected-products" products="9200000077109169,9200000081818801,9200000077385322,9200000077109173" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer