Trapped – seizoen 2

Informatie

RegieBaltasar Kormákur, Börkur Sigthorsson, Óskar Thór Axelsson en Ugla Hauksdottir
Jaartal2018
Releasedatum12-03-2019
Speelduur500 minuten
DistributeurLumière
CastÓlafur Darri Ólafsson, Ilmur Kristjánsdóttir en Ingvar Eggert Sigurðsson

Twee jaar na de gebeurtenissen in de afgelegen kustplaats Seyðisfjörður is Andri Olafssun politiechef in Reykjavik als hij wordt belast met een controversiële en politiek geladen zaak. Een verarmde schapenboer uit de IJslandse Hooglanden heeft zich voor het regeringsgebouw in de hoofdstad in brand gestoken en geprobeerd de minister van Economische Zaken te vermoorden. Het onderzoek leidt Andri naar een afgelegen vallei in het noorden van het eiland, waar boeren tegen een pittoresk heuvelachtige achtergrond een conflict tegen de belangen van internationale zakenlieden uitvechten, die een ultramoderne energiecentrale willen uitbreiden. Daarnaast heeft Andri ook op persoonlijk vlak het nodige aan zijn hoofd. Zo zijn er de zorgen om zijn dochter, een rebelse tiener die heeft besloten om bij haar tante te gaan wonen en weigert om met haar ouders te praten.

Lumière is een onafhankelijke filmdistributeur die sinds jaar en dag de beste Scandinavische crime series uitbrengt als Lumière Crime Series. Een aantal daarvan zijn instant klassiekers geworden, zoals The Bridge, The Killing, Borgen en Millennium, maar het aanbod groeit nog steeds maandelijks en Trapped is een IJslandse serie die een kwalitatieve aanvulling bleek. Het eerste seizoen van de misdaadserie werd met tientallen miljoenen kijkers wereldwijd zelfs een van de grootste successen uit de IJslandse filmgeschiedenis. Natuurlijk zijn er de misdaadverhalen die de boventoon voeren, maar Trapped weet zich vooral te onderscheiden van de andere Scandinavische series door de prachtige natuur die op het scherm voorbij trekt. Wat ook helpt is dat IJsland een relatief klein land is, wat het makkelijker en realistischer maakt om de hoofdpersoon aan landelijke zaken te verbinden.

Deze hoofdpersoon is in dit geval politiechef Andri Olafsson, gespeeld door Ólafur Darri Ólafsson en hoewel zijn naam niet direct een belletje zal doen laten rinkelen is Ólafsson in flink wat films en televisieseries te zien, zij het vaak in bijrollen. Het is mooi om te zien dat zijn personage dit seizoen een flinke groei doormaakt. Zo krijgt hij het niet alleen op de werkvloer flink voor zijn kiezen, maar zijn er ook de zorgen om zijn snel volwassen wordende dochter. Hij wordt dit seizoen weer herenigd met Hínrika, de plaatselijke hoofdcommissaris van de politie, en Ásgeir. Maar ondanks het sterke acteerwerk, is IJsland zelf eigenlijk de grote hoofdrolspeler van de serie. Waar het eerste seizoen vooral een besneeuwd landschap toonde, is de toon hier duidelijk anders.

Zo is de sneeuw dit seizoen weliswaar grotendeels verdwenen, maar lijken de sombere aardetinten continu iets onheilspellends te verbergen en is er nog steeds weinig plaats voor de zon. Naast het uitstekende acteerwerk en de sterke cinematografie, speelt de serie handig op in de actualiteit. Zo staat dit seizoen vooral de natuur centraal en hoe men hiermee omgaat. IJsland is een prachtig land, maar ook het mikpunt voor machtige kapitalisten die hun slaatje denken te slaan uit alles wat IJsland heeft te bieden. Het legt een connectie met politiek en demonstraties, maar ook andere actuele zaken als homoseksualiteit zijn in de serie verweven, wat ons weer brengt bij cultuurverschillen. Het moge duidelijk zijn dat dit tweede seizoen allesbehalve een gemakzuchtige opvolger is en deze behoorlijk rijk is in zijn mogelijkheden.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen is er geen bonusmateriaal te vinden op de dvd release. Spijtig, zo kaart dit seizoen zaken aan waarin zorgen worden geuit die duidelijk ontleend zijn aan de werkelijkheid. Het was mooi voer geweest voor een passende documentaire.

Trapped – seizoen 2 overtreft het eerste seizoen met een sterke uitwerking van de personages, actuele zaken en het immer indrukwekkende IJsland als decor. Ondanks dat de serie kan rusten op sterk acteerwerk, en prachtige beelden, is de serie duidelijk meer dan dat. Zo wordt de privésituatie van de hoofdpersoon goed uitgewerkt en is de weerslag dat dit heeft op zijn persoon ook voelbaar in zijn werk. Het maakt hem een stuk menselijker dan wat je weleens in andere series ziet. En dan zijn er nog de goed geschreven en realistische verhaallijnen over kapitalisten die IJsland willen uitbuiten, wat op flink wat verzet stuit van extreem rechts. Het zorgt voor een broeierig sfeertje, dat dit seizoen optimaal weet uit te buiten. Het moge duidelijk zijn dat IJsland flinke mogelijkheden biedt en dat maakt dit tweede seizoen van Trapped ijzersterk en het zal niemand verbazen dat er ondertussen al een start is gemaakt met een derde seizoen.

Met dank aan Lumière voor het recensie-exemplaar.

31 maart, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5c9a3d42abaf5_selected-products" products="9200000099725936,9200000055947529,9200000056269761" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer