Triple 9

Informatie

RegieJohn Hillcoat
Jaartal2015
Releasedatum31-08-2016
Speelduur115 minuten
DistributeurEntertainment One Benelux
CastKate Winslet, Norman Reedus, Casey Affleck, Chiwetel Ejiofor, Woody Harrelson, Aaron Paul en Teresa Palmer

Atlanta wordt opgeschrikt door een gewapende overal waarna de bende op extreem gewelddadige wijze weet te ontkomen. Bij de overdracht van de buit aan hun opdrachtgever krijgen ze echter niet uitbetaald. Irina Vaslov, echtgenote van maffia topman Vassili Vaslov, gebruikt de situatie namelijk als drukmiddel voor een tweede klus: de inbraak in een opslagplaats van Homeland Security. Bendeleider Michael Atwood is nogal ontstemd over deze gang van zaken, maar gaat uiteindelijk akkoord als Irina op gepaste wijze duidelijk maakt dat ze geen weigering accepteert. Voor de klus is de bende afhankelijk van een 999-melding, een melding die alle agenten in opperste staat van paraatheid zal weten te brengen en de chaos brengt die de overvallers nodig hebben.

Al sinds 2010 had regisseur John Hillcoat het plan om het script van Matt Cook te verfilmen. In de jaren die volgden werden castleden diverse keren vervangen en duurde het uiteindelijk tot 2014 dat het daadwerkelijke filmen begon. In zijn films staat Hillcoat altijd garant voor een sterk neergezette sfeer, zoals we dat al eerder mochten aanschouwen bij The Proposition en The Road. Helaas krijg je bij al zijn films het gevoel dat er iets mist, iets wat zijn films ervan weerhoudt om een echte topper te zijn. Bij Triple 9 is dat niet anders, al is de vinger dit keer vrij makkelijk op de zere plek te leggen: het script.

Aan de cast ligt het in elk geval niet en ook voor Triple 9 mag hij rekenen op een sterke cast. Zo zien we Chiwetel Ejiofor als Michael Atwood, ex-militair en aanvoerder van de groep bankovervallers die in een lastig parket komt te zitten. Woody Harrelson treedt op als politierechercheur Jeffrey Allen, waarnaast Casey Affleck uitblinkt als zijn neefje Chris die wordt klaargestoomd voor het harde politiewerk. Daarnaast zien we Anthony Mackie en Aaron Paul als bankovervallers. Grootste verrrassing is echter Kate Winslet, die mag schitteren in lekkere dik aangezette (maar veel te beperkte) rol als ijskoude vrouw van de topman van de Joods-Russische maffia.

Het begint allemaal nog goed. Na een spectaculaire gefilmde overval broeien er onderhuids als snel wat zaken, zoals de onderlinge spanningen als de bende niet uitbetaald wordt na de eerste klus. Op dit punt lijkt het dan ook dat Triple 9 alles in zich heeft om een zeer vermakelijke heist-film te worden. Helaas gaat het in het tweede deel van de film behoorlijk mis. Hoe verder de film vordert hoe meer je geconfronteerd wordt met oppervlakkige en slechte uitgewerkte personages. Echter, het gaat pas echt goed mis als richting het einde bepaalde verhaallijnen opeens richting de achtergrond worden geschoven en alles bij elkaar wordt geknoopt voor een einde wat kant noch wal slaat. Het lijkt bijna of de laatste bladzijde van het script mistte en alles maar bij elkaar is geveegd in de hoop dat het goed uit zou pakken.

Extra’s:
Deleted Scenes
(7:56) Een viertal korte verwijderde scènes, vooral rond Michael en Jeffrey, die het verhaal wellicht net wat meer diepte hadden kunnen geven.
Under the gun (2:43) Een wel erg korte featurette die veel te veel onderwerpen wil behandelen, waardoor je nergens echt interessante informatie over zal krijgen.
An authentic world (2:41) Wederom een korte featurette, die vooral een flinke pluim is richting regisseur John Hillcoat betreft het uiterlijk en de sfeer van de film.

Triple 9 lijkt op papier alles te hebben voor een geweldige heist-film, maar helaas staat het matige script dit in de weg. De acteurs doen allemaal hun stinkende best, maar moeten roeien met het de riemen die ze hebben. Nergens gaat de karakterontwikkeling de diepte in en het blijft allemaal vrij oppervlakkig. Als dan vervolgens blijkt dat de overval in het begin het hoogtepunt van de film is, kunnen we niets anders constateren dan dat de verwachtingen niet worden waargemaakt. Slecht is het allemaal zeker niet, de film kent zeker wat momenten waarop er te genieten valt, maar met een dergelijke cast en met Hillcoat aan het roer verwacht je gewoon meer.

Met dank aan Entertainment One Benelux voor het recensie-exemplaar.

30 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer