Trolls

Informatie

RegieMike Mitchell
Jaartal2016
Releasedatum15-02-2017
Speelduur92 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastAnna Kendrick, Justin Timberlake, Zooey Deschanel, Gwen Stefani, Christopher Mintz-Plasse, James Cordon en John Cleese - Sharon Doorson en Waylon

De trolls zijn kleine wezens die een gelukkig leven leiden in hun Trollenwereld door te zingen, te dansen en te knuffelen. Dan worden ze ontdekt door Bergens, uiterst negatieve wezens die alleen geluk ervaren als zij een troll verslinden. De Bergens houden de trolls gevangen, zodat ieder van hen een troll kan verorberen tijdens hun jaarlijks festival en zo een kans krijgt om geluk te ervaren. Echter, voordat het zover komt ontsnappen de trolls via ondergrondse tunnels aan hun naderende noodlot. Als de extreem gelukkige en optimistische troll prinses Poppy twintig jaar later een groot feest geeft ter ere van die ontsnapping, trekt dit opnieuw de aandacht van de Bergens. Als zij diverse Trolls weten te vangen, is het aan prinses Poppy en haar tegenpool Branch om de gevangen trolls te redden. Daarbij moeten ze alle zeilen bijzetten om zelf uit de handen van de Bergens te blijven.

Justin Timberlake scoorde vorig jaar met ‘Can’t Stop the Feeling!’ de zomerhit van 2016. Met een release al in mei was het een flinke bak extra aandacht voor de film Trolls, want het nummer werd uitgebracht ter promotie van diens soundtrack. Dat de hit ook in ons land nog flink na ebde heeft de film dan ook zeker geen windeieren gelegd. Trolls is een film van DreamWorks, die zeker een naam hoog te houden op het gebied van animatie. Zo waren ze eerder verantwoordelijk voor de films rond Shrek, Madagascar, How To Train Your Dragon en Kung Fu Panda. Stuk voor stuk succesvolle films. Financieel gezien geldt dit zeker ook voor Trolls, al waren de critici gematigd enthousiast.

Ergens kunnen wij die gematigde reacties wel begrijpen, want zo goed als de hierboven genoemde films van DreamWorks is deze film zeker niet. Toch is het geenszins een slechte film en daarnaast een kleurenbom die menig kind al direct bij het aanschouwen van het Blu-ray doosje in het hart zal sluiten. Het zingen en dansen van de trolls in de film zelf doet de rest. We kunnen dan ook gerust stellen dat DreamWorks zich hier vooral richt op de kleinsten en niet direct op de (meekijkende) volwassenen. Toch zijn er voldoende grote (muzikale) namen aan de film verbonden. Zo is daar Anna Kendrick (Pitch Perfect en Up in the Air), Justin Timberlake, Zooey Deschanel (500 Days of Summer), Gwen Stefani en zelfs de Britse legende John Cleese. Ideaal voor de kleinsten is trouwens de erg leuke nagesychroniseerde versie, met stemmen van onder andere Sharon Doorson en Waylon.

Wellicht kunnen we Trolls nog het beste vergelijken met The Smurfs. Dat klinkt misschien negatief, maar ook die films doen het met hun vrolijke en kleurrijke animatie goed bij de jonge doelgroep. Daarnaast brachten ze genoeg geld in het laatje om meerdere vervolgfilms te verantwoorden. Of dat ook met Trolls gebeurd is nog niet bekend, maar gezien het financiële succes is het zeer aannemelijk. Daarnaast blijft het natuurlijk leuk om te zien dat een klassiek stuk speelgoed (de trollpoppetjes waren al een rage in de jaren ’60) nieuw leven in wordt geblazen en decennia later opnieuw goed scoort bij een nieuwe generatie. Wat dat betreft is het te prijzen dat de film nergens oubollig is en toch echt wel een kwaliteitsfilm van deze tijd is.

Extra’s: De Blu-ray versie van de film wordt uitgebracht in een heuse ‘party edition’. Hierbij krijg je de mogelijkheid om al tijdens de film leuke extra’s te bekijken door middel van het gebruik van de kleurtoetsen op de afstandsbediening. Daarnaast zijn de extra’s goed verdeeld in technische achtergrond en plezier voor de kinderen.
∙ Reis door het trollendorp (4:43) Cloud Guy neemt de kijkers mee op een reis door het trollendorp. Zo zien we alle locaties die in de film voorkomen en ontmoeten we diverse belangrijke personages.
∙ De lotion voor Stop-Motion (5:06) Een leuke, maar wederom wat korte, kijk in het gebruik van stop-motion en wat daar allemaal bij komt kijken.
∙ Het maken van trollenmagie (5:21) Een leuke extra die zorgt voor een blik achter de schermen. Zo zien we storyboards en andere fases van de productie voorbij komen. Ook zien we hoe de film uiteindelijk komt tot het eindproduct.
∙ In de bunker (2:54) Cloud Guy neemt je mee naar de doomsdag bunker van Branch.
∙ Verwijderde scènes (7:24) Met een introductie van regisseur Mike Mitchell zien we diverse verwijderde scènes, die niet eens allemaal afgemaakt zijn.
∙ Troll tegen troll (4:46) Poppy en Branch leggen elkaar leuke keuzes voor, denk hierbij aan ‘kat of hond?’. Een leuke extra voor de kinderen.
∙ Theatrical Trailer (2:05) De bioscooptrailer van de film.
∙ Sing-along! Muziekvideo’s en meer van Shrek, Madagascar, How To Train Your Dragon, Kung Fu Panda, The Croods, Turbo en Home. Geniet en zing mee met 15 liedjes!

Trolls is een erg vrolijk en kleurrijk avontuur dat zich vooral richt op de kleinsten. Natuurlijk is daar helemaal niets mis mee, maar voor de volwassenen is het wellicht jammer dat de film niet het niveau heeft van eerdere DreamWorks producties. Toch zal de film, waar de kleuren werkelijk vanaf spatten, ervoor zorgen dat ook de huidige generatie kinderen de trollen weer in het hart sluit. Dat is een kunst op zich, waarin er van alles heel veel is voor de kleinsten en ze vreselijk snel afgeleid kunnen zijn. Maar Justin Timberlake zong niet voor niets in zijn aanstekelijke en zeer vrolijke hit… ‘Can’t Stop the Feeling!’.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

14 februari, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer