Trouble

Informatie

RegieKevin Johnson
Jaartal2019
Releasedatum07-02-2020
Speelduur87 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastRicardo Blei, Stefania, Rico Verhoeven & Bizzey

Ondanks zijn naam heeft het hondje Trouble bijzonder weinig om zich druk over te maken. Hij woont in een gigantisch landhuis bij een rijke barones, krijgt de heerlijkste maaltijden en wordt de hele dag in de watten gelegd. Aan dat heerlijke leventje komt echter abrupt een einde als zijn baasje komt te overlijden en haar hebberige nabestaanden voor de deur staan. Ze zitten totaal niet op de kleine Trouble te wachten en dus schoppen ze hem zonder pardon op straat. Probleempje voor hen is echter dat ze alleen aansprak maken op de erfenis als ze Trouble onder hun hoede nemen. Halsoverkop huren ze een speciale dieren-detective in om de hond weer terug te vinden, maar Trouble is inmiddels al in zijn eigen avontuur belandt: het leven van een hond op straat! Trouble leert wat het is om een echte hond te zijn en maakt een hoop nieuwe vrienden en komt voor een hoop nieuwe uitdagingen te staan. Uiteindelijk zal hij de keuze moeten maken: Kiest hij voor een luizenleventje in een gouden kooi of gaat hij voor de vrijheid die het leven op straat hem kan bieden?

Het gebeurt vaker in Hollywood: Twee films die vrijwel tegelijk uitkomen en beiden om hetzelfde draaien. Het overkwam de animatiefilm Trouble vorig jaar die de pech had dat een paar maanden daarvoor de animatiefilm Corgi al in première was gegaan. In beiden films speelt een hond de hoofdrol die een luizenleventje leidt, maar er uiteindelijk op straat achter komt wat een hondenleven echt in houdt. Meestal is de film de het eerste in première gaat degene die financieel gezien aan het langste eind weet te trekken. Helaas voor Trouble van het kleine Vanguard Animation was dat ook ditmaal het geval en wist Trouble dus helaas niet bijster veel indruk te maken aan de internationale box-office. Maar wat zegt dat over de kwaliteit van dit vrolijke avontuur over de zoektocht naar jezelf?

Trouble brengt weinig nieuws onder de zon. Helemaal voor kijkers die het vergelijkbare Corgi nog helder voor ogen hebben. Het verhaal is zo simpel als dat het uiteindelijk wordt afgerond: iedereen krijgt uiteindelijk wat hij of zij verdient. Het is dus niet lastig te voorspellen hoe de 87 minuten aan de kijker voorbij zullen trekken. Toch is het dan juist de kunst om die 87 minuten te vullen met verrassingen, niet gebaande wegen en andere vrolijkheid die de voorspelbaarheid voor het grootste gedeelte weet te maskeren. Toch weet Trouble daar maar lastig mee om te gaan en valt er bijzonder weinig origineels te bedenken. Sterker, het lijkt er soms zelfs op dat de film iets te makkelijk leentjebuur speelt bij andere films. Dat zal de jonge kijkers wellicht niet heel erg in de weg zitten, maar erg fris voelt het daardoor voor de meekijkende ouder allemaal niet.

Trouble oogt door al die voorspelbaarheid eigenlijk vooral een beetje saai. Het blijft allemaal behoorlijk braaf waardoor de leeftijd-classificering van zes jaar en ouder vooral een beetje overbodig lijkt. Nergens wordt het beeld te donker, nergens worden personages dusdanig slecht dat ze voor nachtmerries zullen zorgen en nergens wordt het allemaal zo spannend dat de kinderen in paniek achter de tv vandaan zullen komen. Trouble is daarmee een filmpje die prima past bij een druilerige zondagmiddag, maar geen film is die waarschijnlijk vaak opgezet zal worden om de kinderen een tijdje zoet te kunnen houden.

Extra’s: De film staat in prima kwaliteit op de Blu-ray en huisvest een extraatje in de vorm van interviews met de Nederlandse stemacteurs. In een kleine zeven minuten vertellen ze wat ze vinden van hun personages, hoe het is om een stem in te spreken en welk gevoel dit bij ze opwekt. Leuk als promo, maar totaal niet interessant genoeg voor de jeugdige kijkers.

Trouble is vermakelijk genoeg voor de doelgroep, maar hangt eigenlijk een beetje van gemakzucht en voorspelbaarheid aan elkaar. Het verhaal over een hondje dat een luizenleventje gewend is, maar op straat ontdekt wat het echte leven als hond inhoudt brengt bijzonder weinig nieuws onder de zon. Het helpt uiteraard niet dat het vergelijkbare Corgi een paar maanden eerder in première ging, maar ondanks dat valt er bijzonder weinig origineels aan de film van regisseur Kevin Johnson te ontdekken. Veel van het avontuur van Trouble op straat hebben we al vaker, en beter, in vergelijkbare titels voorbij zien komen. Trouble is goed een druilerige zondagmiddag, maar helaas totaal geen titel die met enige regelmaat op gezet zal worden.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

24 april, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5e8a1fb6b7ef7_selected-products" products="9200000116403201,9200000124036542,9200000107574866,9200000107574878,9200000118065141" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer