Trumbo

Informatie

RegieJay Roach
Jaartal2016
Releasedatum23-08-2016
Speelduur120 minuten
DistributeurSeptember Film
CastBryan Cranston, Dian Lane, Helen Mirrien, John Goodman & David James Elliot

Dalton Trumbo is één van de meest succesvolle scenaristen van Hollywood eind jaren ’40 als er abrupt een einde lijkt te komen aan zijn carrière. Trumbo is namelijk een uitgesproken communist en moet om die politieke overtuiging de gevangenis in. Na elf maanden komt hij vrij, maar weer als scenarist aan de slag gaan zit er helaas niet in. Hij belandt samen met negen andere belangrijke figuren uit Hollywood op de zwarte lijst van mensen voor wie het verboden is om te werken in de filmindustrie. Trumbo laat zich echter niet de mond snoeren en blijft scenario’s schrijven, zij het onder een pseudoniem en doet er alles aan om de zwarte lijst te bevechten en te blijven staan achter zijn idealen. Ook al brengt hij daarmee zijn eigen leven en dat van zijn gezin in gevaar.

Ondanks dat Bryan Cranston al jaren actief was in de filmwereld brak hij een paar jaar geleden pas echt door met de serie Breaking Bad. Inmiddels heeft Cranston zijn filmcarrière weer opgepakt, maar tot een nieuwe rol die hem tot grote hoogte zou brengen was het nog niet gekomen. Totdat hij in de huid kroop van de beroemde Dalton Trumbo en daarmee kans maakte op zowel een Oscar, een Bafta en een Golden Globe. Het mag dus geen verrassing heten dat Cranston het stralende middelpunt is van deze biografische speelfilm.

Cranston speelt op fantastische wijze de rol van de scenarist die ver naar beneden viel toen hij om zijn politieke idealen in de gevangenis belande en daarna op de zwarte lijst terecht kwam en daarmee dus de mond gesnoerd werd. Deze ommekeer in zijn leven is uiteraard de spil van de film, maar gelukkig besteden de makers ook tijd aan de weg naar deze zwarte bladzijde toe en hoe het Trumbo verging nadat hij uit de gevangenis kwam en knokte om zijn carrière weer nieuw leven in te blazen. Hiermee geeft de film dus een mooi compleet beeld van het leven van Trumbo al moet daarbij wel gezegd worden dat er vooral veel tijd wordt ingeruimd voor zijn strijd na zijn gevangenisschap. Heel erg is dat overigens niet, aangezien de makers daarmee nou juist het meest interessante deel van Trumbo’s leven uit de doeken doen.

Trumbo zal vooral bij filmliefhebbers in de smaak vallen aangezien er een aardige blik in het Hollywood van de jaren ’50 en ’60 wordt geworpen. Daarnaast passeren er een flink aantal belangrijke kopstukken de revue zoals acteur John Wayne en regisseur Otto Preminger die op prima worden gespeeld door respectievelijk David James Elliot en Christian Berkel. Daarnaast dient er zeker een vermelding gemaakt te worden voor acteur Dean O’Gorman die in de huid kruipt van de legendarische acteur Kirk Douglas en deze op zeer overtuigende wijze op het scherm weet te brengen dat het haast lijkt alsof je soms naar de echte Douglas zit te kijken.

Extra’s: Een documentaire over Dalton Trumbo had de uitgave uiteraard nog interessanter kunnen maken, maar helaas moeten we het doen met een enkele trailer. Daarmee is de uitgave van Trumbo dus wat aan de karige kant en dat is op zich best zonde voor een film als deze. Maar wie weet ligt er ooit nog een special edition in het verschiet.

Trumbo is een prima biografische film, met een fantastische Bryan Cranston in de titelrol. Cranston werd dan ook niet voor niets voor allerhande filmprijzen genomineerd, maar gelukkig zijn er meer pluspunten aan de film van regisseur Jay Roach. Zo hebben de makers de focus in het verhaal precies op de juiste periode in het leven van Trumbo gelegd en zijn de andere rollen naast Cranston ook meer dan prima ingevuld. Trumbo is daarmee bij uitsteek een heerlijke film voor filmliefhebbers van de gouden jaren van Hollywood, maar zal daarnaast ook zeker genietbaar zijn voor kijkers die minder bekend zijn met deze geschiedenis.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

19 augustus, 2016

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer