Tulipani

Informatie

RegieMike van Diem
Jaartal2017
Releasedatum17-01-2018
Speelduur88 minuten
DistributeurSeptember Film
CastGijs Naber, Lidia Vitale, Donatella Finocchiaro, Giorgio Pasotti, Ksenia Solo, Giancarlo Giannini en Anneke Sluiters

Na de watersnoodramp van 1953 heeft Gauke het helemaal gehad met het natte en koude Nederland. Hij verkoopt de flinke lap grond die hij heeft geërfd van zijn vader en stapt op de fiets. Hij belandt uiteindelijk in Apulië, in de hak van de Italiaanse laars. Aan de rand van een klein dorpje weet hij op miraculeuze wijze tulpen te kweken, waarmee hij al snel uitgroeit tot een bekende naam. Zijn verdiensten vallen echter ook op bij de plaatselijke maffia. Zij bieden Gauke bescherming tegen een percentage van zijn inkomsten, maar Gauke is van mening dat een mens altijd dient te werken voor zijn geld. In het heden zien we zijn dochter Anna, die met hulp van vrienden van haar vader een reconstructie van haar afkomst probeert te maken.

Mike van Diem brak in 1997 door met zijn Oscar winnende film Karakter. Zijn naam werd met menig internationale film in verband gebracht, maar helaas bleef een tweede film lang uit en bleef zijn werk beperkt tot het draaien van commercials. Uiteindelijk volgde zijn tweede film pas in 2015 met De Surprise, een wat vreemde maar tevens erg originele film. Ten tijde van de recensie van die film spraken we de hoop uit dat een nieuw project niet weer zolang op zich zou moeten laten wachten, iets wat van Diem zelf ook gedacht moet hebben. Toen de oorspronkelijke regisseuse Marleen Gorris werd geveld door een burn-out en hij werd benaderd voor de regie, hoefde hij dan ook niet lang na te denken.

Toen van Diem het stokje overnam van Gorris was de pre-productie al in een vergevorderd stadium. Zijn belangrijkste inbreng is dat hij de mythe van de Zeeuwse boer wat overdrevener en sprookjeachtiger verbeeld heeft en ook de vertellers in de film soms flink wat laat kibbelen betreft de exacte waarheid van het verhaal. Juist deze nuances zorgen voor een gepaste lichtvoetigheid die van Tulipani een geslaagde film maken. Dat dit allemaal zo prettig naar het scherm is vertaald, is vooral ook te danken aan het sterke acteerwerk. Zo is Gijs Naber goed gecast als nuchtere Zeeuwse boer, die met zijn houding van ‘waar ik vandaan kom werk je voor je geld’ zorgt voor een frisse wind in het door de lokale maffia onderdrukte kleine dorpje. Maar ook Ksenia Solo als zijn dochter, die dertig jaar later terugkeert naar Apulië en het levensverhaal van haar vader achterhaalt, past met haar voorkomen perfect in de sprookjesachtige omgeving.

Want de omgeving waarin de gefilmd is, Apulië (Puglia) in Italië is eigenlijk nog wel de belangrijkste hoofdrolspeler in de film. Alleen al hoe de kleurrijke tulpen afsteken tegen het sobere landschap vol aardetinten toont dit. Dat er in de film daarnaast vooral Italiaans gesproken wordt helpt de sfeer behoorlijk. Het maakt eens te meer duidelijk dat we van Diem moeten koesteren als filmmaker in ons Nederlandse filmlandschap. Wel slaat de film soms net even iets te ver door richting het absurdistische. Goed voorbeeld hiervan zien we richting het einde van de film als Anna haar wraak krijgt. Toch is het juist het lichtvoetige dat ervoor zorgt dat de film zich nergens al te serieus neemt en hier dus gemakkelijk mee weg komt. Dit wordt nog maar eens onderstreept als de flashbacks tijdelijk verruild worden voor het heden als het verhaal iets te ongeloofwaardig dreigt te worden.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal op de dvd release te vinden, zelfs geen promotionele trailers van andere releases. Dat is jammer, want ondanks dat de film al een visitekaartje is voor Apulië had een making of zeker niet misstaan.

Tulipani is een heerlijke lichtvoetige film die voor een welkom zonnetje zorgt tijdens deze stormachtige dagen. Het is fijn dat Mike van Diem het plezier in het film maken weer terug heeft gevonden en ons trakteert op dit Hollands-Italiaanse sprookje. De film neemt zichzelf nergens al te serieus en opvallend luchtig, waardoor zelfs een thema als verlies nergens zwaar aanvoelt. Dat hierbij de valkuil van al te grote flauwigheden vermeden wordt, tekent nog maar eens het vakmanschap van de makers. Het maakt Tulipani tot een opvallende film in het Nederlandse filmlandschap, waarbij het te hopen is dat van Diem de smaak nu echt te pakken heeft en zowel het tempo als deze kwaliteit vol weet te houden.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

18 januari, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5a5b6562f22c5_selected-products" products="9200000083111115" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer