Tully

Informatie

RegieJason Reitman
Jaartal2018
Releasedatum13-11-2018
Speelduur94 minuten
DistributeurThe Searchers
CastCharlize Theron, Mackenzie Davis, Ron Livingston, Asher Miles Fallica, Lia Franklin, Mark Duplass & Elaine Tan

Marlo is één brok zelfverzekerdheid en heeft de touwtjes met haar gezin stevig in handen. Maar als Marlo voor de derde keer moeder wordt, veranderen de zaken. Het opvoeden van drie kinderen is alles behalve makkelijk en dus staat Marlo op het punt om onderuit te gaan. Haar rijke broer stelt een nacht-nanny voor die zich in de nachten over de baby zal ontfermen. Marlo ziet er in eerste instantie niks in om een vreemdeling toe te laten in haar leven, maar als ze het op een avond niet meer ziet zitten, stemt ze toch met het plan van haar broer in. Die avond nog staat de jonge Tully voor de deur en blijkt een schot in de roos. Marlo voelt zichzelf weer tot leven komen en raakt geïnspireerd door de levenslust van de mooie Tully. Tully zorgt niet alleen voor de baby, maar ontfermt zich ook over Marlo om haar levenslust weer terug te vinden waarmee de twee een zeer hechte band ontwikkelen waarbij ze ontdekken dat ze meer met elkaar gemeen hennen dan op het eerste gezicht leek.

De carrière van regisseur Jason Reitman ging voortvarend van start met de twee licht-dramatische komedies Thank You for Smoking en Juno en sindsdien is het altijd uitkijken naar een nieuwe film van de jonge filmmaker. Echt tegenvallen doen zijn films steevast niet en datzelfde kan gezegd worden van het zeer prettige Tully waarin een moeder centraal staat die overduidelijk te veel hooi op haar vork heeft genomen. Een nanny in dienst nemen is de ideale oplossing, maar alleen de zorg voor de baby op zich nemen doet ze uiteraard niet. Zoals in eerdere films van Reitman doet een bijzonder figuur weer zijn intrede om de levens van anderen op zijn kop te zitten. In de positieve zin van het woord uiteraard, want echt zwaarmoedig wordt het allemaal niet.

Al is het zeker geen lichtvoetig thema waarop de film gestoeld is. Een postnatale depressie is namelijk hetgeen dat als een donker wolk boven het hoofd van moeder Marlo hangt en de vraag is wanneer de wolk zal neerdalen. Of is dat wellicht al gebeurd voordat de hulp is gearriveerd? Reitman laat het antwoord op die vraag in het midden hangen en gooit de focus vooral op de stoot positieve energie die de jonge Tully bij Marlo naar boven weet te halen. Daarmee weet hij het zware onderwerp toch een lichtvoetige touch mee te geven die van Tully een zeer genietbare film maakt om naar te kijken. Het helpt daarbij uiteraard enorm dat Reitman kan rekenen op het talent van Charlize Theron. Zij overtuigt als moeder met een naderende depressie die voor de buitenwereld de zaken goed voor elkaar lijkt te hebben, maar van binnen steeds meer een wrak lijk te gaan worden.

Toch is de spil van de film niet zo zeer moeder Theron, maar eerder nanny Tully. Zij wordt gespeeld door Mackenzie Davies, bekend uit bijrollen in grote films als The Martian en Blade Runner 2049. Niet voor niets draagt de film de naam van de nanny die meer voor de moeder lijkt te zorgen dan voor de pasgeboren Mia. Reitman bouwt de band tussen de twee vrouwen uiterst zorgvuldig op en laat ze langzaam naar elkaar toe groeien. De chemie tussen de twee power-vrouwen is bijzonder sterk en maakt de verrassende ontknoping er eentje die de kijker niet aan zal zien komen. En dat ondanks dat er toch aardig wat hintjes zijn op te pakken die helpen toewerken naar de sterke finale van deze film.

Extra’s: Helaas moet de uitgave op Blu-ray het doen zonder toevoegingen op de schijf. Het is jammer dat er geen making of op de schijf is terug te vinden over onder andere de toewijding van actrice Theron die aardig wat kilo’s aan kwam voor de film. Zoveel kilo’s zelfs dat haar eigen zoon dacht dat ze zwanger was.

Tully weet een zwaar onderwerp als een postnatale depressie een fris en lichtvoetig gezicht mee te geven zonder de ernst van de depressie aan de kant te schuiven. Het maakt Tully tot wederom een zeer fijne film uit de koker van regisseur Jason Reitman. Dat is vooral ook te danken aan de spetterende chemie tussen hoofdrolspeelsters Theron en Davis, die zichtbaar steeds meer naar elkaar toe groeien tot de verrassende climax die de film rijk is. Tully is daarmee een film die zijn volle speelduur weet te boeien en ook daarna ongetwijfeld nog even een tijdje in het hoofd van de kijker zal ronddwalen.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

22 november, 2018

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5bf266be4de14_selected-products" products="9200000099618699,9200000094544304,1002004006173685,1002004007615681,1002004008657880,1002004005043698,1002004010935269" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer