UglyDolls

Informatie

RegieKelly Asbury
Jaartal2019
Releasedatum04-12-2019
Speelduur87 minuten
DistributeurThe Searchers
CastKelly Clarkson, Nick Jonas, Janelle Monáe, Blake Shelton, Pitbull, Wanda Sykes, Wang Leehorn, Gabriel Iglesias, Emma Roberts en Ice-T

In een wonder universum worden poppen vermenselijkt en gekozen per kind. De mismaakte poppen worden verbannen naar de afgelegen stad Uglyville; een plek waar abnormaal de standaard is en schoonheid niet enkel van je buitenkant afhangt. Onder de poppen in UglyVille bevindt zich de idealistische Moxy die droomt van de echte wereld en hoopt de knuffel van een echt kind te worden. Avontuurlijk als ze is, gaat ze samen met haar vriendjes Lucky Bat, Ugly Dog en Wage op zoek naar de echte wereld. In hun zoektocht belanden ze echter in PerfectionVille; een wereld voor perfecte, smetteloze poppen. Moxy ziet haar kans schoon en doorloopt een aantal tests. Toch vindt de oppervlakkige poppenleider Lou, de perfectheid zelve, dat ze niet voldoet aan de normen om deel te nemen aan The Gauntlet; een hindernisbaan en de laatste beslissende test. Zal het Moxy en haar vriendjes lukken om Lou en de andere perfecte poppen te overtuigen?

Meer dan eens wordt Hollywood creatieve armoede verweten. Op zich niet zo gek, want het stikt van de vervolgfilms, reboots en andere films die direct te linken zijn aan een andere wel originele film. In een poging wel creatief uit de hoek te komen maakt men soms rare sprongen. Met kinderfilms is dat eigenlijk niet anders. Zo waagt Disney zich meer dan eens aan het uitmelken van hun succesfilms, leidde het spel Angry Birds al tot twee films en dacht men inspiratie te halen uit emoticons voor The Emoji Movie. Bij UglyDolls zijn het de gelijknamige knuffels die aan de basis stonden van deze film. In eerste instantie zou Illumination Entertainment de film verzorgen, de studio achter Despicable Me en The Secret Life of Pets, maar die plannen strandde en uiteindelijk werd de film het eerste animatieproject van STXfilms.

Laten we met de animatie beginnen. Deze is prima verzorgd en wat dat betreft doet STXfilms met hun debuut op dat vlak niet onder voor het eerder genoemde Illumunination Entertainment. Daarnaast is de film niet alleen bijzonder kleurrijk, ook zit de stemmencast vol met muzikale talenten. Zo verzorgd Kelly Clarkson de stem van hoofdpersonage Ox en is Nick Jonas te horen als Lou, de gemene leider van PerfectionVille. Niet dat men daarmee klaar was, want ook supertalenten Janelle Monáe en Bebe Rexha zijn te horen, evenals countryster én The Voice-jurylid Blake Shelton, Ice-T en rapper Pitbull. Een lekker divers gezelschap dus, die het er, ondanks dat ze niet overlopen aan ervaring op het gebied van stemmenwerk, zeer verdienstelijk vanaf brengen.

Toch zullen deze stemmen in ons land niet veel gehoord worden. Het is namelijk niet voor niets dat de film enkel in de Nederlandstalige versie in de bioscopen te zien was. UglyDolls is namelijk nogal op de jonge doelgroep gericht. Enerzijds logisch, want het is natuurlijk makkelijk scoren met de kleurrijke figuurtjes. Anderzijds valt de film te verwijten dat deze amper verder komt dan deze doelgroep, want daarvoor is de humor namelijk te flauw. Daarnaast wordt de boodschap, dat er een perfectie in imperfecties schuilt, tamelijk onsubtiel bij de kijkers door de strot geduwd. Het zorgt ervoor dat juist die, op zich mooie, boodschap compleet zijn kracht verliest. Wat dat betreft lijkt het erop dat het de makers aan enige fantasie ontbrak. Iets wat juist essentieel is bij een film die zich richt op kinderen.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal te vinden op de Blu-ray release.

UglyDolls is weinig meer dan een dure verlengde reclamespot geworden, die hooguit alleen de jonge doelgroep zal weten te bekoren. Toch zal de film het goed doen bij de jonge doelgroep, die ongetwijfeld zullen vallen voor de springerige liedjes van deze kleurrijke animatiefilm. Wat dat betreft is het niet zo vreemd dat de versie met musicalsterren Vajèn van den Bosch en Jamai Loman ongetwijfeld vaker voorbij zal komen. Maar zo slecht is dat overigens niet te noemen. Het probleem van UglyDolls ligt dan ook op een heel ander vlak. De humor is soms ongepast en vaak te flauw en de boodschap ligt er veel te dik bovenop. Het maakt dat UglyDolls enerzijds een vrolijke, muzikale en vooral kleurrijke animatiefilm is, maar deze tevens enkel genietbaar is voor de doelgroep en menig ouder om zich heen zal kijken of er nog wat huishoudelijke taakjes zijn op te knappen in de tussentijd.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

12 december, 2019

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5de8f6e87d368_selected-products" products="9200000121238069,9200000121238093,9200000107740858,9200000104457565,9200000104457559" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer