Un Homme a la Hauteur

Informatie

RegieLaurent Tirard
Jaartal2016
Releasedatum12-05-2016
Speelduur100 minuten
DistributeurCinéart Nederland BV
CastJean Dujardin, Virginie Efira, Cédric Kahn en Stéphanie Papanian

Als de knappe Diane bij thuiskomst wordt gebeld, blijkt de oproep afkomstig van een man die haar mobiele telefoon heeft gevonden. Al snel raakt ze verwikkeld in een prettig gesprek met deze Alexandre, die door zijn beleefde en grappige manier van communiceren Diane al snel in zijn ban heeft. Nadat Diane drie jaar geleden is gescheiden na een slecht huwelijk lijkt Alexandre dan ook precies wat Diane nodig heeft. Met zijn charme weet hij haar te overtuigen om de volgende dag met hem af te spreken, waarbij Alexandre alles uit de kast trekt om het hart van Diane te veroveren maar zij keer op keer geconfronteerd wordt met het zelf opgestelde ideaalbeeld dat zij van een man heeft.

Je kent het wel: je ontmoet iemand en diegene lijkt perfect, máár… Een dergelijke situatie vormt de basis van Un homme à la hauteur, letterlijk vertaald ‘een man op een hoogtepunt’. Een wat grappige vertaling want de film gaat over een man met dwerggroei, maar dat het letterlijke het figuurlijke niet in de weg hoeft te zitten is nou net waar de film onder andere over gaat. Wat opvalt is dat de film een remake is van de onbekende Argentijnse film Corazón de léon uit 2013, waarbij men het originele script van Marcos Carnevale als uitgangspunt heeft genomen. Dit terwijl het script nou niet direct een hoogvlieger lijkt. Dit dacht ook regisseur Laurent Tirard toen hij werd benaderd door producent Vanessa Van Zuylen, totdat hij de film bekeek en gegrepen werd door de potentie van het verhaal.

Voor het Nederlandse publiek is Jean Dujardin het bekendste gezicht in de film. Nadat hij in 2011 zijn grote doorbraak beleefde als George Valentin in de stille film The Artist was hij te zien in The Wolf of Wall Street van Martin Scorsese en The Monuments Men van George Clooney. Ondanks dat hij ook graag een kopje koffie drinkt met diezelfde Clooney is hij de laatste jaren trouw gebleven aan de Franse cinema, met La French als grootste wapenfeit. Na het lezen van het script accepteerde hij de rol een dag later. Hij krijg tegenspel van Virginia Efira, die de rol van Diane speelt. Efira is buiten de Franse landsgrenzen nog relatief onbekend, maar daar kan verandering in komen met haar rol in Elle, de nieuwe film van Paul Verhoeven.

Wat direct opvalt is de lichte toon van de film. Met zijn charme pakt Dujardin in zijn rol als Alexandre niet alleen Diane in, maar wint hij ook direct de sympathie van de kijker. Toch is het wellicht niet al te realistisch wat er gebeurt, want welke knappe vrouw gaat er direct met een onbekende en iets te charmante man met een vlotte babbel mee op date? Dit notabene wetende dat hij haar telefoon al in een eerder stadium had kunnen retourneren, maar dit uitstelde om haar aandacht te krijgen. Het is een puntje van kritiek waar je als kijker die gelooft in de liefde echter maar graag overheen stapt. En terecht, want de film ontpopt zich als één van de leukere romantische komedies van het jaar.

De film wordt geholpen doordat alles technisch ook allemaal goed in elkaar zit. Zo wordt Dujardin, die in het dagelijks leven toch 1.82m meet, met behulp van de nodige praktische effecten en her en der een green screen erg geloofwaardig neergezet als klein mens. Zijn eerder genoemde charme doet de rest. Een ander belangrijk punt is de sterk aanwezige chemie tussen Dujardin en Efira, deze spat namelijk van het scherm en is belangrijk voor de geloofwaardigheid. Het maakt Un homme à la hauteur tot een verrassend leuke film met natuurlijk een boodschap waarbij de platheden worden omzeild en je als kijker enigszins geconfronteerd wordt met je vooroordelen op basis van het toch wat simpele verhaal.

Un homme à la hauteur is een aangenaam luchtige romantische komedie voor wie gelooft in liefde, maar daarnaast ook een confrontatie met het ideaalbeeld dat men hierbij vormt. Als kijker is het heerlijk om je mee te laten voeren door de chemie tussen Dujardin en Efira, die een ogenschijnlijk matig uitgangspunt meer dan weten uit te bouwen tot een geslaagd romantische avontuur met alle bijbehorende voors en wat onverwachte tegens. Klein puntje van kritiek daarin is overigens de goedgelovigheid van Diane, die wel erg makkelijk meegaat met de voortvarende acties van Alexandre. Alles bij elkaar genomen is deze film rond een kleine Fransman een grootse voltreffer als romantische komedie en zal de film zeker behoren tot de leukere films die dit jaar verschijnen in dit genre.

Met dank aan Cinéart Nederland voor het beschikbaar stellen van een screenerlink.

11 mei, 2016

Beoordeling

Eindcijfer

Trailer