Undercover – seizoen 2

Informatie

RegiePieter van Hees en Cecilia Verheyden
Jaartal2020
Releasedatum12-11-2021
Speelduur483 minuten
DistributeurDutch FilmWorks
CastTom Waes, Anna Drijver, Frank Lammers, Elise Schaap, Wim Willaert, Sebastien Dewaele, Ruth Becquart en Celest Henri Cornelis

Nadat ze haar vorige opdracht met succes heeft volbracht, is Kim de Rooij afgezwaaid bij de politie. Ze is vervolgens aan de slag gegaan als onderzoekjournaliste, waarbij ze op een internationaal netwerk van wapensmokkel stuit. Indirect leidt ze haar voormalige collega Bob Lemmens de paardenranch El Dorado van de broers Berger. Als undercoveragent met de naam Steve tracht Bob er om aan te pappen met eigenaar Laurent, die naast de manege ook een transportfirma heeft en daarmee logistieke ondersteuning biedt aan zijn louche broer Jean-Pierre. Maar niet alleen blijkt Laurent behoorlijke stemmingswisselingen te hebben, ook Jean-Pierre lijkt de sluwe Steve al snel te doorzien. Intussen zint drugsbaron Ferry Bouman vanuit de gevangenis op wraak.

Het eerste seizoen van Undercover bleek een groot succes. De serie werd niet alleen uitgezonden op het Vlaamse Eén, het Franse La Deux en het Duitse ZDFneo, maar was is in Nederland, de Verenigde Staten en andere landen ook nog eens te zien op Netflix. En zoals vaak na een succes, kon een vervolg ook hier niet uitblijven. Groot verschil op Netflix was dat je dit keer een week moest wachten op een nieuwe aflevering, waar het eerste seizoen in een keer beschikbaar werd. Toch bezorgde de afloop van het eerste seizoen de makers wel wat kopzorgen voor dit vervolg. Niet alleen stopte een van de twee undercoveragenten met haar rol, om voor een nieuw bestaan te kiezen, ook verdween een van de belangrijkste personages achter de tralies, waarmee deze voorlopig onschadelijk lijkt te zijn gemaakt. Toch weet het creatieve team achter de serie met een verdienstelijke oplossing te komen.

Zo begint de serie met een ogenschijnlijk onschuldig samenzijn van Bob en Kim, uiteraard weer gespeeld door Tom Waes en Anna Drijver. Waar de twee aan het begin van het eerste seizoen nog wat onwennig waren naar elkaar, hebben de zij nu duidelijk een dierbare vriendschap. Toch gebeurt er iets waardoor een nieuwe verhaallijn al snel in een hogere versnelling geraakt. Dat het hierbij vooral om Bob draait is een logisch gevolg en misschien wel een gedurfde, maar ook een logische keuze geweest. Het geeft hem een drijfveer waar de serie zeker even mee voort kan. Om Ferry toch wat te doen vergeten is namelijk de hulp ingeschakeld van de Vlaamse Wim Willaert en Sebastien Dewaele, twee geliefde acteurs bij onze zuiderburen, die eerder als broers te zien waren in de televisieserie Eigen kweek.

Maar wat is er dan gebeurd met Ferry Bouman, die eerder zo lekker met zwier neergezet werd door Jumbo-man Frank Lammers en daarmee mede verantwoordelijk was voor het succes van het eerste seizoen? Nou die zit achter de tralies en zint op wraak. Dat is eigenlijk in het kort zijn lot voor dit seizoen, en zijn schermtijd is dan ook beperkt. Hiermee kiezen de makers voor een soort middenweg. Enerzijds kiezen ze voor een nieuwe (hoofd)verhaallijn met een nieuwe cast, anderzijds weten ze het populaire personage dat voornamelijk verantwoordelijk was voor het succes van het eerste seizoen te behouden. Ferry lijkt hiermee dit seizoen een soort waakvlam die in een later seizoen opnieuw mag ontvlammen. Toch zullen de fans van het eerste seizoen teleurgesteld zijn in de minimale inbreng van Ferry en Danielle. Ook zijn worden er wat zijwegen bewandeld die al snel doodlopen, zoal de verhaallijn met mede-undercover Lisa de Wit.

Toch is er ook zeker goed nieuws, want de verhaallijn van Bob gaat dit keer flink verder de diepte in. Zo gaat hij dit keer niet alleen als Steve undercover op een paardenranch, waarbij hij de hulp krijgt van Natalie Geudens, een sterke rol van Ruth Becquart. Ook zien we hoe hij in zijn privéleven worstelt met de nasleep van zijn vorige opdracht. Daarbij heeft niet alleen Ferry het op hem voorzien, ook werkt zijn dochter zich in de nesten als zij voor haar gevoel op zoek gaat naar de oorzaak van het stuklopen van het huwelijk van haar ouders. Ze begeeft zich richting Camping Zonnedauw om als een soort undercover-junior foto’s te maken voor een schoolopdracht, maar komt daar al snel Danielle tegen, met alle gevolgen van dien. Het zorgt voor een rijk seizoen dat nog wat breder ingezet wordt en ondanks dat Ferry gemist wordt, zijn er genoeg zijweggetjes om weer flink te genieten van dit seizoen.

Extra’s: Naast de 10 afleveringen van dit seizoen is er geen bonusmateriaal aan de dvd release toegevoegd.

Undercover – seizoen 2 blijkt een schoolvoorbeeld van een lastige opvolger van een succes. Waar de makers ervoor hadden kiezen om alles wat opgebouwd wat met het toch wel afgeronde eerste seizoen overboord te gooien en te kiezen voor een nieuw undercoververhaal met een hele andere cast, pakt men hier de de draad al een jaar na de gebeurtenissen uit het eerste seizoen weer op. Het is even lastig als ambitieus, want met Ferry achter de tralies lijkt er de angel uit de serie. Niets blijkt minder waar, al krijgen de liefhebbers van de brabo wel even de deksel op de neus met een minimale schermtijd voor de bij hun in het hart gesloten slechterik. Gelukkig blijken twee broers op een paardenranch in Westerlo meer dan verdienstelijke vervangers. Het is even wennen, maar gaandeweg het seizoen valt alles steeds meer op zijn plaats. En Ferry? Zijn tijd lijkt nog wel weer te komen in een volgend seizoen. Voor nu kunnen de kijkers in elk geval genieten van zijn leven voor het eerste seizoen in het oorsprongsverhaal Ferry, een film die naar verluidt niet onderdoet voor eerste seizoen.

Met dank aan Dutch FilmWorks voor het recensie-exemplaar.

4 januari, 2022

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer