Underwater

Informatie

RegieWilliam Eubank
Jaartal2020
Releasedatum22-05-2020
Speelduur95 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastKristen Stewart, Vincent Cassel, T.J. Miller, John Gallagher Jr., Jessica Henwick & Mamoudou Athie

Meer dan tien kilometer onder het zeeoppervlak bevindt zich een onderwaterbasis die onderzoek doet naar nieuwe energiebronnen. Er breekt echter groter paniek uit als een aardbeving voor grote schade zorgt en een klein team vast komt te zitten als communicatie naar boven onmogelijk blijkt en de reddingscapsules zwaar beschadigd zijn. Onder leiding van kapitein Lucien wordt er een gevaarlijk plan ondernomen waarbij de groep zich via de zeebodem begeeft naar een naastgelegen basis waarvandaan ze mogelijk wel naar het zeeoppervlak kunnen terugkeren. Toch komen ze er al snel achter dat het plan niet alleen gevaarlijk is omdat ze zich kilometers diep in de oceaan bevinden. Er dreigt namelijk nog een ander gevaar dat leeft in de schaduwen van de oceaan en misschien nog wel gevaarlijker is dan het zoeken naar een weg terug naar huis.

De uitspraak “Beter goed gejat, dan slecht bedacht” moet ongetwijfeld door het hoofd hebben gespookt van filmmaker William Eubank. Het is namelijk na een paar minuten al duidelijk waar de jonge filmregisseur zijn inspiratie vandaan heeft gehaald als we hoofdrolspeelster Kristen Stewart in ondergoed zien rennen voor haar leven door nauwe gangen die vol hangen met elektriciteitsdraden en enkel claustrofobie uitstralen. Of wellicht heeft de doorgewinterde filmkijker al door waar hij of zij mee te maken heeft na enkel een blik te werpen op de hoes van de Blu-ray of dvd. Toch is de film gelukkig veel meer dan een simpele rip-off van klassieker Alien en zit Underwater verrassend genoeg wel degelijk in elkaar. Al zijn er genoeg zaken te noemen die de film zeker geen originaliteitsprijs zullen opleveren.

Underwater gaat meteen lekker van start als we tijdens de openingscredits kilometers afdalen in de oceaan en we daarmee meteen een goed gevoel krijgen over de diepte waarin deze thriller zich afspeelt. Duidelijk een plek ver weg van de bewoonde wereld dat uiteraard voor de nodige problemen zal zorgen. Lang hoeven we overigens niet te wachten op die zorgen, want al snel staat de boel op instorten en is de chaos compleet als de kansen om levend weer boven te komen vrijwel nihil zijn. Prettig voor ons als kijker, maar minder plezierig voor de kleine crew die alles op alles zet om alsnog weer heelhuids terug te keren naar huis. Een missie via de zeebodem naar een andere basis biedt uitkomst, maar er zijn meer gevaren zo diep onder water dan enkel een instortende basis of een te kort aan zuurstof. Underwater is namelijk ook een monsterfilm. Het is tenslotte niet voor niks een kopie van Alien.

Daarmee voelt Underwater als een samenkomst van twee verschillende films. Is het in eerste instantie vooral een gevecht om te overleven ondanks de falende techniek, na een kleine drie kwartier doet zich een nog grotere dreiging voor als er van alles onder water lijkt te leven dat alles behalve vredig voorbij zwemt. Dat het even duurt voordat we echt kennis maken met het monster van de zeebodem draagt uiteraard bij aan de beklemmende sfeer, maar kan daarnaast ook niet voorkomen dat de nodige clichés de revue moeten passeren. Verwacht dus niet al te veel originaliteit van Underwater, maar vooral een avondje spannend film kijken op de bank. Voor wie met die mindset de film in de speler schuift, staat zeker een aangenaam avondje film kijken te wachten.

Extra’s: Underwater heeft een goed gevulde uitgave op blu-ray meegekregen die zeer interresant is voor kijkers die dieper in de film willen duiken (#insertwoordgrap)
· Extended / Deleted scene (14:48) Bijna een kwartier aan scenes die op de montagetafel zijn blijven liggen. Optioneel te bekijken met commentaar van de crew, waaronder regisseur William Eubank.
· Real Bunny Montage (03:25) Het symbolische konijn staat centraal. Optioneel te bekijken met commentaar van de crew, waaronder regisseur William Eubank.
· Making Underwater (57:40) Een blik achter de schermen, opgedeeld in drie hoofdstukken (ook individueel te bekijken): Design, Productions en Creatures & Visual Effects.
· Trailer (02:20) – De trailer die in de bioscopen te zien was.
· Audiocommentaar: Verzorgd door Williams, Eubank, Jared Purrington & Phil Gawthorne.

Underwater is alles behalve origineel met een monster dat diep in de zee jaagt op een groepje overlevenden in een onderzeese basis, maar is door de beklemmende sfeer wel de moeite van het kijken waard. Dat Alien als inspiratie heeft gediend is duidelijk, net zoals de liefde voor het werk van schrijver H.P. Lovecraft, maar echt storen dat het nergens. Wat wel stoort is het gebrek aan originaliteit waarmee deze thriller niet altijd even verrassend uit de hoek weet te komen en vooral braaf de boel afvinkt zoals het een goede beklemmende thriller betaamt. Inclusief voorspelbare jumpscares die zo nu en dan de kop op steken. Al met al een prima sfeervol filmpje, maar echt bijzonder wordt het nergens.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

26 mei, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer