Underworld: Blood Wars

Informatie

RegieAnna Foerster
Jaartal2016
Releasedatum12-04-2017
Speelduur91 minuten
DistributeurSony Pictures Home Entertainment
CastKate Beckinsale, Theo James, Lara Pulver, Tobias Menzies & Charles Dance

Nadat Selene, de meest gevaarlijke Dead Dealer, haar dochter op een veilige plaats heeft achtergelaten om haar te beschermen voor de Lycan weerwolven, gaat de oorlog tussen vampieren en weerwolven onverminderd door. Helemaal als de levengevaarlijke Lycan Marius ten tonele verschijnt en een leger op poten zet die de laatste toevluchtsoorden van de vampieren in één klap kan vernietigen. Ondanks dat Selene na haar laatste actie is verbannen van haar soortgenoten, doen ze toch nog eenmaal een beroep op haar dodelijke vaardigheden. Helemaal als blijkt dat Marius er op uit is om Selene’s dochter te vinden en haar bloed te gebruiken voor de genadeslag. Lukt het Selene om haar soort voor een laatste maal te kunnen redden van een totale uitroeiing?

De Underworld filmfranchise gaat al een flinke tijd mee, maar wel met wisselend succes. Zo zag hoofdrolspeelster Kate Beckinsale af van deelname aan het derde film, wat meteen te merken was aan de internationale box-office. Zij keerde terug voor een vierde film en plakte daar vorig jaar zelfs nog een vijfde deelname aan vast, getiteld Underworld: Blood Wars. Helaas werd de film van regisseur Anna Foerster niet bijster goed ontvangen door critici en het publiek. Wellicht kunnen we daarmee de conclusie trekken dat de rek een beetje uit deze franchise is, rondom de eeuwige strijd tussen vampieren en weerwolven?

Misschien schuilt de grootste makke van deze franchise wel in die vraag. Zo wordt elke film gepresenteerd als dé ultieme eindstrijd, om er vervolgens toch nog weer een volgende film met een nieuwe ultieme eindstrijd aan toe te voegen. Daarmee verschillen de films niet of nauwelijks van elkaar en dan ligt slijtage al snel op de loer. En dat is best zonde, want er moet ongetwijfeld meer te doen zijn met een strijd tussen klassieke monsters als vampieren en weerwolven. Laten we eerlijk zijn; het eerste deel uit 2003 was op zeker hoogte zeker genietbaar en kon er als actiefilm prima mee door. Wellicht had het hier dan ook gewoon bij moeten blijven, waarmee de film ooit nog had uit kunnen groeien tot een cult-hit. Maar zoals wel vaker dient ook hier een financieel succes volgens Hollywood-maatstaven nou eenmaal tot de laatste druppel te worden uitgemolken en dat is zichtbaar te merken.

Er gebeurt in de film dan ook vrijwel niks dat we nog niet eerder in de franchise hebben gezien, waarmee de film voelt als een behoorlijke herhalingsoefening. Of wellicht als een samenvatting van 14 jaar Underworld, want zo zal de film wellicht ook te bestempelen zijn met al zijn terugblikken naar de vorige films. Maak je trouwens als nieuwe kijker van de franchise geen zorgen als je de vorige films niet hebt gezien, want de film vuurt (vooral in het intro) een flinke lading aan flashbacks op de kijkers af, waarmee je binnen een recordtempo volledig op de hoogte wordt gebracht. En toch, met alle bovengenoemde punten zou je denken dat er helemaal niets te genieten valt, maar dat is ook weer niet helemaal waar. Want qua actie stelt de film zeker niet teleur. Helemaal niet als je je bedenkt dat deze titel het met de helft van het budget moest stellen van zijn voorganger. Daarmee is Blood Wars voor fans van de serie wederom een prima film in de franchise, zullen actieliefhebbers er ook vast een zeker van genieten, maar is het voor één ieder die niet aan deze voorwaarden voldoet wellicht beter om de film over te slaan.

Extra’s: Zoals we van Sony Pictures gewend zijn, is ook deze uitgave prima verzorgd met een paar leuke extra’s. Waarvan sommige exclusief op blu-ray verschijnen.
• De evolutie van Selene (8:09) Een special rondom het hoofdpersonage van de franchise.
• Het creëren van een “Blood War” (12:03) De grootste special die inzoomt op de ontkombare eindstrijd tussen vampieren en weerwolven en welke effecten en talenten hier voor nodig waren,
• Oud & Nieuw Bloed (6:15) Een blik op de nieuwe personages die hun intrede in de serie doen en welke gezichten er zijn teruggekeerd.
• De ontwikkeling van het kwaad (6:07) Special over de grote groep Lycans en hoe het verraad ook zijn intrede binnen de muren van de veilige haven van de vampieren heeft gevonden.

Underworld: Blood Wars is verplichte kost voor de liefhebbers van de serie die wellicht na de eerste film al had moeten stoppen. Er gebeurt namelijk niets dat we nog niet eerder hebben gezien in de voorgaande films, waar daarnaast ook nog eens veelvuldig zichtbaar naar wordt teruggegrepen. Toch is Underworld: Blood Wars, zeker gezien het geringe budget, zeker een meer dan aardige actiefilm te noemen. Met een wat minder voorspelbaar script had de film zelfs bijzonder goed uit de verf kunnen komen. Daarmee is Blood Wars een film voor de liefhebbers en daarnaast een leuke aanrader voor actieliefhebbers. Voor mensen die onbekend zijn met de Underworld-films is het aan te raden om de eerste film eens een kans te geven.

Met dank aan Sony Pictures Home Entertainment en Weber Shandwick voor het recensie-exemplaar.

1 mei, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f9598ea3b5_selected-products" products="9200000073751678,9200000073751672,9200000073751668,9200000073751680,9200000073751674" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer