Unfriended

Informatie

RegieLevan Gabriadze
Jaartal2014
Releasedatum14-10-2015
Speelduur83 minuten
DistributeurUniversal Pictures
CastHeather Sossaman, Shelley Henning, Moses Storm, Courtney Halverson, Will Peltz, Renee Olstead, Jacob Wysocki en Matthew Bohrer

Nadat op YouTube een video is gelekt met beschamende beelden, berooft tiener Laura Barns zichzelf van het leven. Een jaar later is haar vriendin Blaire via Skype in gesprek met haar vriendje Mitch. Al snel worden de twee uitgenodigd voor een groepsgesprek met vier van hun vrienden. Dan merken ze dat er een zevende persoon genaamd ‘Billie227’ aan hun gesprek deelneemt. In eerste instantie denken de vrienden dat er iets fout is gegaan en ze starten het gesprek opnieuw op. De mysterieuze persoon laat echter snel weer van zich horen. Blaire ontdekt dat ‘Billie227’ meepraat vanaf Laura’s account, waarna het zestal denkt aan een zieke grap. Dan begint ‘Billie227’ hun diepste geheimen te onthullen en wordt duidelijk dat iemand uit is op wraak voor de gelekte video.         

In de Verenigde Staten werd Unfriended uitgebracht als Cybernatural. Deze titels maken meteen duidelijk dat de film draait om de onlinewereld waarin we tegenwoordig leven. Om precies te zijn heeft de film als thema cyberpesten en de gevolgen hiervan. Aangezien het hier gaat om een actueel probleem is het niet zo gek dat de makers zich voor deze film lieten inspireren door echte zelfmoorden. Zo is de film onder andere geïnspireerd op de zelfmoord van de Canadese scholiere Amanda Todd. In oktober 2012 pleegde zij zelfmoord, nadat zij in een chatroom werd gedwongen uit de kleren te gaan. Unfriended gaat meteen vrij heftig van start als we via een YouTube-video zien hoe Laura zichzelf van het leven berooft. Vervolgens zien we na een hoop geklik op andere vensters wat Laura tot deze wanhoopsdaad heeft gebracht. Hiermee wordt meteen duidelijk welke gevolgen het online zetten van content kan hebben. Als kijker wordt je aan het denken gezet wat je zelf allemaal in de online wereld doet. Wat voor content deel je? Wat voor content like je?

Unfriended valt onder het genre horrorfilm. Na tal van uitgekauwde concepten, zoals het bezeten huis en de zogenaamde found footage film, weten de makers van Unfriended eindelijk weer eens met een nieuw concept te komen. Als kijker zit je namelijk 83 minuten lang naar het laptopscherm van Blaire te kijken. Hierdoor maak je alles mee door te zien wat Blaire ook op haar scherm ziet. Om dit nieuwe concept geloofwaardig over te laten komen lijkt het alsof de film in één take is opgenomen. De makers van de film hebben dit voor elkaar gekregen met behulp van slimme montage van lange takes. Om de geloofwaardigheid van de film extra kracht bij te zetten zijn alle Facebook en Skype-accounts niet fictief, maar daadwerkelijk terug te vinden op Facebook en Skype. Dit is een detail die de beleving rondom Unfriended net wat groter maakt. Wat dan wel weer jammer is, is dat het verhaal en de wendingen vrij voorspelbaar zijn. Je kunt van tevoren al op je vingers natellen dat het niet goed gaat aflopen met het zestal en zoals het een horrorfilm betaamt nemen de vrienden natuurlijk tal van domme beslissingen.

Een leuk weetje is dat de gehele film is opgenomen in één huis met in elke kamer één van de acteurs. Om de film spannend te maken werden de acteurs aangemoedigd om flink te improviseren en te reageren op onverwachte scriptveranderingen. Het resultaat is dat veel reacties van de acteurs dan ook niet gespeeld overkomen. Wat het acteerwerk betreft zit het over het geheel genomen dan ook wel goed in deze film. De gecaste acteurs zijn stuk voor stuk vrij onbekende namen. Al wordt Shelley Henning, de actrice die Blaire speelt, misschien herkent van haar rol als Malia Tate in de tv-serie Teen Wolf. Waarschijnlijk hebben de makers met opzet voor onbekende acteurs gekozen. Onbekende gezichten maken het nieuwe concept namelijk geloofwaardiger, waar bekendere gezichten voor afleiding gezorgd zouden hebben.

Extra’s: De Blu-ray bevat geen extra’s, maar bij een film als dit is dat geen gemis.

Unfriended is een film die een nieuwe draai geeft aan het genre horrorfilm en dit is een verademing na tal van uitgekauwde concepten. De film behandelt het actuele thema cyberpesten en de gevolgen hiervan en doet dit op zo’n manier dat het je aan het denken zet. Wat doe je zelf namelijk allemaal op het wereldwijde web? Doordat het lijkt alsof de film in één take is opgenomen komt dit de geloofwaardigheid van de film ten goede. Ook bevat de film genoeg spanning door onder andere de improvisatie van de acteurs. Helaas zijn het verhaal en de wendingen wel vrij voorspelbaar.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Picture Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

20 november, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer