Unhinged

Informatie

RegieDerrick Borte
Jaartal2020
Releasedatum16-12-2020
Speelduur90 minuten
DistributeurThe Searchers
CastRussell Crowe, Caren Pistorius, Gabriel Bateman, Jimmi Simpson en Austin P. McKenzie

Rachel Flynn is een alleenstaande moeder in New Orleans, die nog midden in de nasleep van zijn scheiding bevindt. Als zij Kyle naar school brengt, haar 15-jaar oude zoon, zoekt ze steevast naar de snelste weg om zich door het drukke verkeer te begeven. Als ze op de snelweg rechtstreeks een filefuik inrijden, neemt ze een afslag en besluit ze om binnendoor te rijden. Tot haar grote irritatie belanden ze achter een pick-uptruck die bij een verkeerslicht niet doorrijdt als het licht op groen gaat, waarop Rachel herhaaldelijk toetert. De eigenaar van de truck haalt Rachel al snel in om zich te verontschuldigen. Echter, de uitwisseling escaleert nadat Rachel haar zoon vertelt de man gewoon te negeren en ze vervolgens weigert om zichzelf te verontschuldigen voor haar reactie. Het is een besluit waar ze al snel spijt van zal krijgen.

Unhinged is zo’n film die qua release behoorlijk te lijden heeft gehad van de COVID-19 uitbraak. Zo zou de film eerst in mei van dit jaar uitgekomen, maar werd deze keer op keer uitgesteld. Uiteindelijk leek het vooral op dat de film werd ingezet als situatietest bij de heropening van de bioscopen. Echt groots werd de score aan de box-office dan ook niet, al was Unhinged wel de eerste film sinds Onward in maart die weer eens meer dan een miljoen dollar ophaalde in zijn openingsweekend. Tegen een beperkt budget viel de opbrengst dan ook relatief mee. Vervolgens belandde sneller dan normaal op de on demand streamingdiensten, waarbij de film een welkome aanvulling bleek op het beperkte releaseschema.

Unhinged is de nieuwe film van de in Duitsland geboren Amerikaan Derrick Borte, wiens voornaamste wapenfeit zijn debuut The Joneses is. Met het casten van Oscarwinnaar Russell Crowe was hij in elk geval verzekerd van de nodige aandacht voor Unhinged. En zoals we van hem mogen verwachten stelt Crowe ook hier niet teleur. Wel is zijn zwaarlijvige voorkomen opvallend, een erfenis van zijn rol in televisieserie The Loudest Voice, waar hij haast onherkbaar is als FOX CEO en voorzitter Roger Ailes. Zijn voorkomen zorgt er wel voor dat zijn dwangmatig acterende schurk flink intimiderend overkomt. Dat hij na Unhinged heeft gezegd even geen nieuwe rollen aan te nemen om eerst weer op gewicht te komen, is wat dat betreft veelzeggend. Crowe krijgt gezelschap van Caren Pistorius, die samen met Gabriel Bateman hier mag dienen als voornaamste slachtoffer van Crowes’ grillen.

Ondanks het goede acteerwerk is het jammer dan Unhinged eigenlijk niets nieuws onder de zon weet te brengen. De film vist wat dat betreft uit dezelfde vijver als soortgelijke films Duel, Falling Down en Changing Lanes. Wat wel in het voordeel van de film spreekt is het moordend hoge tempo. Hiermee wordt het gebrek aan logica en het feit dat het allemaal wel erg snel escaleert redelijk gecompenseerd. Onderaan de streep is het vooral de vraag waarom een gigant als Crowe zich heeft geleend voor dit tussendoortje. Ook doet de film wellicht wat met zijn kijkers, want wie is er niet weleens wat enthousiast op zijn claxon blijven hangen als er weer eens onnodig oponthoud is door een derde? Na het zien van deze film zal je het wellicht wat eerder laten gaan.

Extra’s: Naast de film is er geen bonusmateriaal opgenomen op de Blu-ray release.

Unhinged is een aardige, duistere achtervolgingsrit die zijn oorsprong vindt in een wel erg snel escalerend onderhoud. Zowel op papier als in de film is de behoorlijk zwaarlijvige Russell Crowe hier de sterspeler als psychisch gestoorde autobestuurder. Zo tilt hij de film eigenhandig naar een hoger plan, waar het zonder zijn aanwezigheid zeer aannemelijk was geweest dat de film direct uit zicht was verdwenen. Niet dat het nou zo’n geweldige film is, daarvoor hebben we alles al te vaak eerder gezien, maar samen met het moordende tempo en een beperkte speelduur maakt Crowe dit wel tot een film die je toch maar even eenkeer op zet. Wel hopen we dat Crowe qua postuur niet de nieuwe Marlon Brando wordt en hij snel terugkeert in topvorm in een project dat zijn kwaliteiten meer eer aan doet.

Met dank aan The Searchers i.s.m. Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

19 december, 2020

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer