Us 4K

Informatie

RegieJordan Peele
Jaartal2019
Releasedatum24-07-2019
Speelduur116 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastLupita Nyong’o, Winston Duke, Elisabeth Moss, Tim Heidecker, Yahya Abdul-Mateen II, Anna Diop, Shahadi Wright Joseph, Evan Alex, Madison Curry, Cali Sheldon en Noelle Sheldon

1986. De jonge Adelaide Thomas gaat met haar ouders op vakantie naar Santa Cruz. Op het strand wordt haar aandacht getrokken door een kermis. Ze gaat er naar binnen en ontmoet een dubbelgangster van zichzelf in een spiegelzaal. Als ze erin slaagt om haar ouders terug te vinden is ze niet alleen doodsbang, maar ook niet meer in staat om te praten. In het heden gaat de volwassen Adelaide, die weer helemaal hersteld is van de gebeurtenissen uit het verleden, met haar echtgenoot Gabe Wilson en hun twee kinderen op vakantie naar het huis van haar familie in Santa Cruz. Ze uit haar zorgen over de reis, maar Gabe neemt haar twijfels weg en wil graag indruk maken op hun vrienden. Die nacht verschijnt er een in het rood gekleed gezin op hun oprit. De rust die heerste maakt al snel plaats voor chaos.

In 2017 zorgde Jordan Peele voor een van de grote verrassingen van dat jaar op filmgebied. Met een achtergrond als komiek leverde hij met Get Out een unieke horrorfilm die niet alleen op uiterst positieve kritieken kon rekenen, maar waarvoor hij ook een Oscar mocht ophalen voor beste originele scenario. Al snel kondigde hij een nieuwe film aan; een nieuwe nachtmerrie, maar dit keer met bredere maatschappelijke kwesties. Het project bleef lang uiterst mysterieus, met een behoorlijk vage synopsis. Pas met het verschijnen van de trailer werd een tipje van de sluier opgelicht en de verwachtingen namen nog wat verder toe. Of deze worden ingelost zal per kijker verschillen, maar we kunnen vaststellen dat ook Us weer intrigeert en Peele er alles aan heeft gedaan om het succes van zijn debuutfilm te overtreffen en daarbij geen risico uit de weg gaat.

Het verhaal van Us is dan ook allesbehalve mainstream, maar goed dat gold natuurlijk ook al voor Get Out. Het stond een succes eerder ook niet in de weg en Peele had dan ook ongetwijfeld de vrije hand, zeker omdat de film met een prijskaartje van 20 miljoen dollar een laag budget kent, zeker voor Hollywood-begrippen. Us is nou typisch zo’n film waarvan het zonde is om teveel prijs te geven betreft het verhaal. Even kort door de bocht; De film draait om een gezin dat geterroriseerd wordt door mysterieuze dubbelgangers, die in feite een weerspiegeling zijn van de mensheid. Alleen deze pitch, en de positieve ontvangst uiteraard, zal voor velen al genoeg zijn om de film een kans te geven en zeker als Get Out je wist te verrassen, is de kans groot dat ook Us je bevalt.

Naast een wederom origineel verhaal, mag de film rekenen op de diensten van Lupita Nyong’o. In 2014 won ze een Oscar voor haar bijrol in 12 Years a Slave, waarna ze in diverse grote films te zien was als de nieuwe Star Wars-films en Black Panther. Zij is het stralende middelpunt van deze film, al mag de gehele cast niet onderschat worden. Zo is Winston Duke in de vaderrol verantwoordelijk voor de welkome komische noot, die gelukkig met een perfecte nuance wordt neergezet. Toch is Us vooral een product van Peele, die nogmaals aantoont een vaardig regisseur te zijn die bovendien uitstekend uit de voeten kan met zijn op papier gezette visie. Het maakt van Us een heerlijke moderne horrorfilm, waarbij hij speelt met de verwachtingen. Dat de uiteindelijk plottwist niet helemaal als een verrassing komt vergeven we hem dan maar.

Extra’s: Mede door de toevoeging van de Blu-ray uitgave aan deze release is er het nodige aan bonusmateriaal te vinden op deze combi-verpakking.
· The Monsters Within Us (04:45) Een blik op de vier, of acht als we het verhaal in acht nemen, belangrijkste personages uit de film en de acteur die hen vertolken.
· Tethered Together: Making Us Twice (07:29) Een feature over de uitdagingen die kwamen kijken bij het tweemaal opnemen van alle scènes.
· Redefining a Genre: Jordan Peele’s Brand of Horror (05:31) Cast, crew en Peele zelf bespreken Peeles’ passie voor het horrorgenre en waardoor hij werd beïnvloed bij het maken van deze film.
· The Duality of Us (09:56) Peele bespreekt zijn diepgewortelde angst voor dubbelgangers, zoals we die in de film tegenkomen.
· Becoming Red (04:09) Leuke feature waarin we zien hoe Lupita Nyong’o in karakter komt tussen de scènes in.
· Scene Explorations (07:37) Peele en de cast doen een ‘breakdown’ van drie scènes uit de film; Seven Second Massacre, It’s a Trap en I Just Want My Little Girl Back, aan de hand van storyboards en filmclips.
· Deleted Scenes (06:28) Een zestal verwijderde scenes; I Am Not Even Near You, Rabbit Season, That’s Badass, Driftwood, The P Is Silent en I Wanna Go Home.
· We’re All Dying (06:22) Aanvullende beelden rondom de beachside scène.
· As Above, So Below: Grand Pas de Deux (05:02) Een blik op de dansroutine van Zora en Umbrae.

Us 4K is opnieuw een rake horrorfilm van Jordan Peele, welke weinig onderdoet voor zijn sterke debuut. Net als in Get Out weet Peele hier een intelligente horrorfilm te presenteren, die hij weet te combineren met enkele maatschappelijke boodschappen. Het is allemaal net wat minder dan in Get Out, vooral ook omdat de uiteindelijke twist niet zo verrassend is, maar Peele onderstreept hier wel geen eendagsvlieg te zijn. Ondanks dat Peele aardig wat hooi op zijn vork neemt bij zijn projecten zit hij bepaald niet stil. Zo is hij op dit moment vol bezig met een spirituele sequel op cult-horrorklassieker Candyman. Het is duidelijk dat Peele bij de keuze voor zijn films bepaald niet voor de makkelijkste weg kiest en dat doet dan ook zeker uitkijken naar dit volgende project.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 juli, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d35c3f3191d1_selected-products" products="9200000108473960,9200000108473932,9200000108473934,9200000080004294,9200000076203360,9200000076202617" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer