Vaiana

Informatie

RegieRon Clements en John Musker
Jaartal2016
Releasedatum05-04-2017
Speelduur147 minuten
DistributeurWalt Disney Company Benelux
CastAuli’i Cravalho, Dwayne Johnson, Temuera Morrison, Nicole Scherzinger, Rachel House, Alan Tudyk en Jemain Clement

De avontuurlijk ingestelde Vaiana, dochter van een Polynesisch stamhoofd, heeft één grote missie in haar leven: de oceaan over zeilen en de tradities van haar voorouders herstellen. Zij waren grote zeevaarders die de Stille Oceaan overtrokken om nieuwe eilanden te ontdekken. Hier kwam plots een eind aan toen halfgod Maui het mythische hart van eiland Te Fiti probeerde te stelen. Bij zijn vluchtpoging ging niet alleen het hart, maar ook zijn krachtige vishaak verloren. Tevens opende hij de weg voor de lavaduivel Te Kã, die Vaiana’s eiland bedreigt. Aangespoord door haar oma en haar liefde voor de zee vaart Vaiana over de verraderlijke zee op zoek naar Maui om haar eiland te redden.

Vaiana, of Moana zoals de internationale titel luidt, is in de Nederlandse telling alweer de zestigste Disneyklassieker. De film volgt op Frozen, Big Hero 6 en Zootropolis en het lijkt er dan ook op dat Disney de juiste weg is ingeslagen en een goede reeks films neerzet. Voor hun nieuwe film, overigens van de makers van The Princess and the Frog, is inspiratie gehaald uit de Polynesische mythologie. Het levert een film op waar een andere afkomst een keer niet gebruikt (of mogen we zeggen misbruikt) wordt voor een bijrol, maar schittert in de hoofdrol. Stralend middelpunt in dit verhaal is de 16-jarige Vaiana, de dochter van stamhoofd Tui. Al op zeer jonge leeftijd wordt zij door de oceaan uitgekozen om het hart van eiland godin Te Fiti te herstellen.

De stem van Vaiana wordt verzorgd door Auli’i Cravalho, een debutante en net als haar personage een zomerse en frisse verschijning. Naast haar horen we Dwayne Johnson als halfgod Maui. Johnson is natuurlijk beter bekend als The Rock en kunnen we wel dé spierbundel van deze tijd noemen. In de filmwereld scoort hij niet alleen hoog op het gebied van kwantiteit, hij weet daarbij ook een opvallend constant niveau te etaleren waarbij hij met regelmaat een behoorlijke hit scoort. Toch tapt hij hier uit een totaal ander vaatje. Zo is hij niet alleen een geanimeerde spierbundel, maar door zijn teksten ook goed voor een lach. Hij onderstreept hiermee nog maar eens dat hij veelzijdiger is dan hij op het eerste gezicht lijkt. Voor de overige cast werd een beroep gedaan op diverse muzikale acteurs, waarbij Nicole Scherzinger de meest opvallende is. In deze film schittert zij als Sina, de moeder van Vaiana.

Ondanks de invloeden uit de Polynesische mythologie zijn de thema’s in Vaiana weinig vernieuwend. Zo zijn levenslessen als ‘geloof in jezelf’, ‘moeilijke dingen zijn het meest leerzaam’ en ‘stap uit je comfort zone, want daarbinnen vind je niet wat je zoekt’ weer allemaal af te vinken. Toch zijn dit ook juist thema’s die van Vaiana onmiskenbaar een echte Disneyklassieker maken. Daarnaast bevat deze film ook weer de perfecte balans tussen spanning, humor en muziek. Zo zien we als komisch element de niet al te snuggere haan Heihei die als verstekeling op de boot bij Vaiana (en Maui) terechtkomt. De muziek in deze Disney is opnieuw fenomenaal, al is het jammer dat er niet echt een specifiek liedje blijft hangen. Al lukt dit bijna met het swingende ‘You’re Welcome’, waarin Maui op niet al te bescheiden wijze ongevraagd dank in ontvangst neemt voor al zijn heldendaden.

Extra’s: Zoals we van Disney gewend zijn, is de disc van Vaiana tot de nok toe gevuld met extra’s.
• Korte bioscoopfilm: Inner Workings (7:14) Voorafgegaan door een korte inleiding van de makers zien we deze erg leuke korte film.
• Maui mini-movie: Gaan Vissen (2:29) Maui komt erachter dat het vangen van zijn maaltijd lastiger is dan hij had verwacht.
• Stemmen van de eilanden (31:13) Een uitgebreide extra waarin de makers stilstaan bij hun reis naar de Pacific, die hun blik op het gehele project veranderde. We krijgen daarnaast veel informatie over de achtergrond van de gewoontes, rituelen en tradities in die regio.
•  Wat je niet wist over(3:59) Een tweedelige extra met wat leuke weetjes.
• Eilandmode (5:13) Neysa Bové behandelt de uitdaging betreft de kledij in deze film.
• De elementen van(14:13) Een vierdelige extra waarin onder andere de spectaculaire water- en haareffecten aan bod komen. Ook worden personages als de complexe Lava en de minder aanwezige Mini-Maui nader bekeken.
• They Know the Way: de muziek voor Vaiana (12:37) Een extra over de muziek in de film.
• Niet-gebruikte song: “Warrior Face” (3:41) Met de introductie van songwriter Lin-Manuel Miranda.
•Vissen naar “easter eggs” (2:52) Acteurs Auli’i Cravalho en Dwayne Johnson begeleiden een speurtocht naar de geheimen verstopt in de film.
• Niet-gebruikte scènes (25:56) Een zevental verwijderde scenes, voorzien van optioneel audiocommentaar van regisseurs John Musker en Ron Clements: Grandmother’s Warning/Legend of Maui; Canoe Race; Father, Daughter, Boat; Education of Moana; Discussing Moana’s Future; Race the Wind/Ties That Bind; and Under the Sea.
• “How Far I’ll Go” (3:04Muziekvideo van Alessia Cara.
• “How Far I’ll Go” wereldwijd (2:44) Hetzelfde liedje, maar dan vertaald in meerdere talen.
• Audiocommentaar Een erg informatieve commentaartrack die zeer veel informatie verschaft over de afkomst, muziek, visuele effecten, onderzoeken, personages, animaties en zelfs een cameo.

Vaiana is na Frozen, Big Hero 6 en Zootropolis opnieuw een pareltje uit de stal van Disney. De invloeden uit de Polynesische mythologie leveren een mooi verhaal met leuke personages op. Daarentegen zijn de thema’s weinig vernieuwend, al maken ze de film wel tot een onmiskenbare klassieker waar Disney patent op heeft. Want, zoals we dat van een echte Disney gewend zijn, zit Vaiana boordevol spanning, humor en muziek. Ondanks dat de er niet een specifiek liedje blijft hangen is de muziek wel fenomenaal. Voor de liefhebbers biedt ook deze release daarnaast weer urenlang kijkplezier, want zoals het een Disney betaamt, is de release erg goed verzorgd. Wat dat betreft weet Disney de kers weer prachtig op de taart te plaatsen. Kortom, met Vaiana weet Disney weer een film af te leveren die leuk en zeer geslaagd is voor zowel jong als oud.

Met dank aan The Walt Disney Company Benelux voor het recensie-exemplaar.

5 april, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_595f97531b6b2_selected-products" products="9200000073366191,9200000073366193,9200000073366189,9200000070116611" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer