Ventoux

Informatie

RegieNicole van Kilsdonk
Jaartal2015
Releasedatum10-09-2015
Speelduur108 minuten
DistributeurSeptember Film Distribution
CastKasper van Kooten, Wilfried de Jonge, Leopold Witte, Wim Opbrouck, Maruschka Detmers, Alex Hendrickx, Jonas Smulders, Jip van den Dool, Bram Verracas, Abbey Hoes en Martijn Lakemeijer

Als Bart een mailtje krijgt van Laura met daarin een uitnodiging elkaar weer eens te zien werpt dat hem dertig jaar terug in het verleden. Het was 1982 toen de vriendengroep van Bart zich na het eindexamen richting de Mont Ventoux begaf. Daar ontstaat al snel wat wrijving in de groep, vooral tussen Bart en Peter en ingegeven door hun liefde voor Laura. Na het bereiken van de top gaat het finaal mis en de traumatische gebeurtenis die volgt zorgt ervoor dat veel vragen onbeantwoord zijn gebleven en niemand van hen Laura ooit nog zag. Als de groep dertig jaar later opnieuw in de buurt van de Mont Ventoux is, komt het verleden weer tot leven en blijkt ook het heden niet altijd even rooskleurig.

Nicole van Kilsdonk is regisseuse van een behoorlijk aantal telefilms, waaronder ook wielrenfilm Zadelpijn gebaseerd op het boek van Liza van Sambeek. Voor Ventoux baseerde van Kilsdonk zich opnieuw op een roman, alleen was deze dit keer al gebaseerd op een verhaal dat Bert Wagendorp op haar verzoek schreef. Het succes van de roman onderstreepte haar mening dat het verhaal verfilmd moest gaan worden en afgelopen mei ging de film in première. Ook de film werd een succes, want de film wist meer dan 100.000 bezoekers naar de bioscoopzaal te halen.

De film opent in 1982, met prachtige beelden van een afdalende vriendengroep op de Mont Ventoux. Dat onheil nadert wordt ingegeven door Bart die Peter naroept. Voor we de afloop zien schakelen we naar het heden. Beetje bij beetje zoomen we in op de leven van de vrienden van weleer en bij ieder van hen is het nodige gebeurd in dertig jaar. Zo heeft André een gevangenisstraf uitgezeten en heeft Joost een prestigieuze prijs gewonnen, maar wordt zijn eerlijkheid in twijfel getrokken. En dan is er nog het verhaal uit het verleden rond Laura, op wie de hele groep stiekem een beetje verliefd was. Maar Peter had haar, tenminste dat denkt iedereen, want ook Bart beleefde een avontuurtje met haar, de dag voor ze de Mont Ventoux beklommen.

Over het verhaal van Ventoux is goed nagedacht. Niet alleen hebben de vrienden een zeer legitieme reden om terug te keren naar de Mont Ventoux, ook is er goed nagedacht over hoe alle karakters uitgediept konden worden. Vaak zorgt het voor een wirwar aan zijplotjes, maar voor deze film pakt het goed uit. Je krijgt namelijk als kijker de ruimte om zelf na te denken en wat gaten in te vullen. Toch is de uitdieping niet bij ieder personage even sterk, maar daarnaast ook niet bij ieder van even groot belang. Daarnaast is de film afhankelijk van goede acteurs om alles goed over te brengen maar gelukkig zijn voor Ventoux enkele topacteurs en een paar van onze grootste talenten opgetrommeld en zij dragen de film dan ook met gemak.

Wat naast het goed doordachte verhaal direct opvalt aan de film zijn de prachtige shots. Al vanaf de eerste seconden wordt je als kijker verwend met adembenemende opnames van de Mont Ventoux, iets wat later in de film nog meermaals terugkeert. Een ander iets wat opvalt is de fantastische soundtrack die de periode in 1982 ondersteunt. The Cure, The Stranglers, Fiction Factory, The Jam en zelfs onze eigen Herman Brood komen allemaal voorbij. Het eindresultaat is een film die er mag zijn en die ons de Mont Ventoux toont als het leven, met al zijn beproevingen.

Extra’s: Naast de hoofdfilm zijn er weinig extra’s te vinden op de Blu-ray disc. Enige aan Ventoux gerelateerde extra’s is namelijk de videoclip bij het nummer van Blaudzun, dat we onder de aftiteling horen. Daarnaast kunnen we een tweetal trailers bekijken in de vorm van Still Alice en Next Goal Wins. Het is spijtig dat we geen achtergrond documentaire over Mont Ventoux of verwijderde scènes op de schijf terugzien. Zeker het laatste had van meerwaarde kunnen zijn voor de beeldvorming van de kijker.

Ventoux is een prachtig gefilmd drama over een vriendengroep die dertig jaar na een gezamenlijk trauma weer samenkomt om voor eens en altijd af te rekenen met het verleden. Dat de tijd niet heeft stil gestaan geeft het verhaal en de personages de nodige diepgang. Ook de vertolkingen zijn uitstekend, waarbij vooral Abbey Hoes en Kasper van Kooten opvallen in hun rollen van de jonge Laura en Bart. De film heeft een redelijke release gekregen, waarbij er voor gekozen lijkt om vooral de film goed naar voren te brengen en daarnaast hier niet te veel aan toe te voegen. Begrijpelijk want Ventoux is een sterke film die alle aandacht verdient.

Met dank aan September Film voor het recensie-exemplaar.

11 september, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer