Verschrikkelijke Ikke 3 (Despicable Me 3)

Informatie

RegieKyle Balda, Pierre Coffin en Eric Guillon
Jaartal2017
Releasedatum08-11-2017
Speelduur89 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastNL: Jon van Eerd, Kim van Kooten, Carlo Boszhard, Pip Pellens, Beau van Ervan Dorens, Patricia Paay, Elise Schaap en Enzo Knol | OV: Steve Carell, Kristen Wiig, Trey Parker, Steve Coogan, Julie Andrews en Pierre Coffin

Gru heeft zijn leven als schurk vaarwel gezegd en is tegenwoordig agent bij de AVL, de Anti-Villain League. Samen met zijn vrouw Lucy gaat hij op missie om de plannen van Balthazar Bratt, een doorgedraaid voormalig kindsterretje, te verstoren om ’s werelds grootste diamant te roven. Dit lukt, maar Balthazar weet te ontsnappen waarop Gru en Lucy worden ontslagen bij de AVL. Ondanks dat hij nu zonder baan zit weigert Gru om weer te kiezen voor een schurkenbestaan, waarop de Minions hem verlaten. Alsof dat nog niet erg genoeg is, krijgt Gru de schrik van zijn leven als hij verneemt dat hij een tweelingbroer heeft. Als blijkt dat deze Dru er alles voor over heeft om net zo’n superschurk te worden als zijn broer ooit was, moet Gru opnieuw ontdekken hoe het was om slecht te zijn.  

Na het succes van Despicable Me, in Nederland bekend als Verschrikkelijke Ikke, kon een vervolg natuurlijk niet uitblijven. Deze deed het financieel gezien nog beter dan de eerste film en ook de Minions, een spin-off rond de gele pilvormige handlangers van Gru, kregen een eigen film. Critici waren verdeeld, maar de film ging ruimschoots over de magische grens van 1 miljard dollar. Geen slechte score natuurlijk voor een film die ‘maar’ 74 miljoen dollar hoefde te kosten en dus kon een nieuw vervolg in de reeks niet uitblijven. Ondank het financiële succes gaan de films in kwaliteit langzaam achteruit. Op zich niet zo gek, want het gevaar om in herhaling te vallen ligt constant op de loer en ook moet je steeds maar weer wat nieuws bedenken om Gru en zijn familie op avontuur te sturen.

Dat blijkt wel uit het verhaal van deze film. Want waar Gru in de eerste film een schurk was, in de tweede zijn leven beterde en een vrouw tegenkwam, wordt hem dit keer een behoorlijke spiegel voorgehouden door zijn tweelingbroer. Het zorgt voor pogingen tot diepgang die niet helemaal lekker uit de verf komen en jammer genoeg is de film op zijn best op de momenten waarin het eigenlijk in herhaling valt. Nu is daar helemaal niets mis mee, maar het zorgt er wel door dat qua kwaliteit Illumination achterblijft bij bijvoorbeeld Disney, een studio die zichzelf wel steeds weer weet te vernieuwen. Verschrikkelijke Ikke 3 ligt logischerwijs meer in lijn met de eerste twee films dan met Minions en hierdoor is het aandeel van de handlangers van Gru weer behoorlijk teruggeschroefd.

Dat betekent overigens niet dat er niets te lachen valt, integendeel. Zo zien we hoe Lucy een goede moeder probeert te zijn voor de meiden van Gru. Ook de minions zijn weer een stuk leuker als zij opdraven in zorgvuldig gekozen momenten. Het wordt dan ook snel duidelijk dat de Minions in een assisterende rol een betere film oplevert dan een film rond hen alleen. Wel is het jammer dat de humor soms wat flauw is en het verder allemaal weinig origineel is wat we hier voorgeschoteld krijgen. Mede hierdoor is deze film duidelijk wel de minste van de drie. Al moet je natuurlijk wel ook de doelgroep in ogenschouw nemen. Voor hun blijft het genieten, al zullen zij dit keer langer moeten wachten tot de minions weer in beeld komen. Gelukkig voor hun is ook dit derde avontuur verder lekker vrolijk en kleurrijk. Voor de volwassenen is het snel duidelijk dat ook dit avontuur weer net een tandje minder is dan de vorige.

Extra’s: Net als de Blu-ray releases van de eerste twee films, is ook deze release goed verzorgd. Zo is er niet alleen leuk extra materiaal naast de film, maar ook specials over het proces achter de schermen.
· MINI-MOVIES: The Secret Life of Kyle (04:00) Een korte film met Kyle, het huisdier van Gru en later Agnes, in de hoofdrol.
· Minion momenten (01:18) Kijk naar meer hilarische chaos met de Minions en Gru.
· Deleted Scene met intro door Dana Gaier (00:37) Een verwijderde scène, met een introductie van Dana Gaier, verantwoordelijk voor de stem van Edith.
· Karakterschetsen (10:02) Zie de personages van binnen en van buiten, met medewerking van alle acteurs die de stemmen hebben ingesproken.
· Making of Verschrikkelijke Ikke 3 (06:32) Een blik achter de schermen bij het productieproces.
· Het maken van Gru (04:01) Een making of speciaal gericht op het personage Gru.
· De AVL- bestanden (12:44) Bekijk een geheime briefing van de Anti-Villians League.
· Freedonia Visitors Guide (05:36) Een leuke interactieve plattegrond van Freedonia.
· Despicable Me TV (03:03) Erg leuke infomercials, waaronder ‘Balthazar Bratt Action Figure’, ‘Bad Boy Bod by Balthazar Bratt’ en ‘Agnes’ Super Cute, Incredibly Amazing Toy Sale’.
· ‘Doowit’ Sing-Along (01:31) Zing mee met Pharrell Williams als de Minions hun ontsnapping uit de gevangenis plannen.
· ‘Yellow Light’ Music Video (03:32) De videoclip van het nummer Yellow Light door Pharrell Williams.
· Minion Mugshots: Zie hoe de Minions zijn toegevoegd aan een lange lijst van celebrity mugshots.
· Wanted Posters: Bekijk de ‘gezocht’- posters van de Minions en hun verschillende misdaden.

Verschrikkelijke Ikke 3 is weer net een tandje minder dan zijn voorganger en verlegd de focus steeds meer volledig op een jonger publiek. Daar is natuurlijk niets mis mee, maar het is wel duidelijk te merken aan de soms flauwe humor en het weinig geïnspireerde verhaal. Groot pluspunt is dat de Minions weer een stuk beter tot hun recht komen in een dienende rol dan in de hoofdrol en natuurlijk zijn de personages dusdanig in de harten gesloten dat het allemaal al snel goed is. Laten we alleen hopen dat de makers dit niet verder gemakzuchtig uitmelken en voor een ongetwijfeld komend vervolg weer wat beter hun best doen. Het is dan ook op dit vlak dat blijkt dat Illumination duidelijk achterloopt op met name concurrent Disney, want op financieel vlak doen ze het gewoon steengoed. Het maakt Verschrikkelijke Ikke 3 tot een vermakelijke film voor jong en wat minder voor oud.

Met dank aan Triple P Entertainment en Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

6 november, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59f46a5173712_selected-products" products="9200000077109165,9200000077109171,9200000077109215,9200000081813923,9200000047048271" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer