Vertigo 4K

Informatie

RegieAlfred Hitchcock
Jaartal1958
Releasedatum07-10-2020
Speelduur128 minuten
DistributeurUniversal Pictures Home Entertainment
CastJames Stewart, Kim Novak, Barbara Bel Geddes, Tom Helmore en Henry Jones

Na de ongelukkige dood van een collega detective, waar Scottie zich verantwoordelijk voor voelt vanwege zijn hoogtevrees, trekt de met schuldgevoel ervaren detective zich terug uit dienst van de San Francisco politie. Hij brengt veel tijd door met zijn voormalig verloofde Midge, die nog steeds een zwak voor hem heeft, maar hij kan het incident en zijn verlammende hoogtevrees die daaraan bijgedragen heeft niet loslaten. Wanneer scheepsmagnaat Gavin Elster, een oude studievriend, Scottie vraagt om zijn verwarde vrouw Madeleine te volgen, besluit hij hier op in te gaan. Vanwege haar onnavolgbare gedrag vreest Elster dat ze misschien bezeten is door de geest van een lang overleden voorouder. Deze niet-alledaagse missie doet Scottie niet beseffen dat zijn spionagewerk een obsessieve fixatie uitlokt op de mooie mysterieuze Madeleine en hem naar een cryptisch en uiteindelijk dodelijk doolhof van intriges leiden.

Deze film is verschenen als onderdeel van The Alfred Hitchcock Classics Collection 4K.

Obsessie, transformatie en het aanhoudende verlangen om een ander mensen te vormen tot een onbereikbaar ideaal en visie van perfectie. Kort samengevat is dat waar Vertigo over gaat. En over de wanhopige behoefte van een kwetsbare man om de schuldgevoelens die hij voelt over de dood van een collega te verlichten, door het leven te redden van een mysterieuze verwarde en suïcidale vrouw. Ten laatste gaat het buiten de film ook over een iconische regisseur en zijn eigen obsessie met het creëren, verfijnen en verheerlijken van een filmische stijl dat eeuwig een blijvend symbool van zijn werk zal blijven. Toen Alfred Hitchcock’s Vertigo in 1958 verscheen, was het geen daverend succes, maar vandaag de dag wordt deze fascinerende en artistieke film door velen beschouwd als zijn allergrootste meesterwerk.

Vertigo bevat provocerende thema’s, schokkende plotwendingen (zeker voor die tijd), onberispelijk vakmanschap, inventieve camerabeelden en een groeiende spanning die blijft toenemen naarmate het verhaal vordert. Zo’n beetje alle kenmerkende aspecten uit Hitchcock’s beste werken komen hier samen tot een duizelingwekkend hoogtepunt. Net als de aandoening van hoofdpersoon John “Scottie” Ferguson (James Stewart), voel je je als kijker ook vaak wat gedesoriënteerd en onevenwichtig tijdens het kijken naar Vertigo. Dat is een deel van de kracht van de film, samen met het mysterie van de ijzige en beeldschone Madeleine Elster (Kim Novak). De hypnotiserende openingscredits door Saul Bass lokken ons onmiddellijk naar het bedrieglijke web van de film met wervelende caleidoscopische ontwerpen afgezet tegen extreme close-ups van de lippen, neus en ogen van een vrouw. De sequentie cultiveert de ongemakkelijke stemming terwijl de belangrijkste thema’s op sublieme wijze worden geprojecteerd.

Ongetwijfeld is Vertigo Hitchcock’s meest visueel indrukwekkende film, grotendeels dankzij de adembenemende 35mm breedbeeld cinematografie van Robert Burks, die eerder al samenwerkten aan onder meer Rear Window, Strangers on a Train en North by Northwest. Burks en Hitchcock maximaliseren de kleurintensiteit om opvallende plaatjes te produceren van een aantal San Francisco-hoogtepunten zoals bijvoorbeeld de Golden Gate Bridge. Voeg daar de beklijvende muzikale score van Bernard Herrmann en een geweldig script van Alec Coppel en Samuel A. Taylor aan toe, en je hebt een film die de hersenen stimuleert en een scala aan viscerale reacties uitlokt.

Stewart was in die tijd, samen met Cary Grant, één van Hitchcock’s favoriete hoofdrolspelers, maar de kritiek die Vertigo destijds kreeg, had naar verluidt veelal te maken met het grote leeftijdsverschil tussen de 49-jarige Stewart en de 24-jarige Novak. De gedachte kan even onwennig zijn, dat zo’n beeldschone jonge dame valt voor een dusdanig oudere man, maar de overtuigende chemie tussen Stewart en Novak laten je al gauw meesleuren in hun romantiek. Bovendien geeft de leeftijd van Stewart een soort essentiële noot van wanhoop toe aan zijn karakter Scottie. Zijn gezichtsuitdrukkingen en reacties naar Novak spreken boekdelen, vooral wanneer de dialogen vervallen in stille momenten. En net als de film, bouwt de prestatie van Stewart zich op tot het hoogtepunt in de climax van de film. Voor Novak duurt het ruim drie kwartier voordat zij überhaupt een woord uitspreekt, maar dat versterkt alleen maar de bedwelmende aura van mysterie en allure die haar karakter omringd. Stijlvol en chic gekleed en bovenal prachtig fotografisch vastgelegd zweeft ze als een femme fatale over het scherm en raak je als kijker net zo geobsedeerd als Scottie.

Extra’s: Nieuw bonusmateriaal ontbreekt helaas, wel is het reeds zeer uitgebreide bonusmateriaal van de eerdere uitgaven van de film hier toegevoegd. Tevens is de Blu-ray disc toegevoegd als bonus.
· Obsessed with Vertigo: New Life for Hitchcock’s Masterpiece (29:00) Deze documentaire wordt ingeleidt door Robert A. Harris, die verantwoordelijk was voor de blu-ray restauratie van Vertigo enkele jaren geleden. Onder meer regisseur Martin Scorsese, dochter Pat Hitchcock O’Connell, Kim Novak en meer betrokkenen bespreken de film.
· Partners in Crime: Hitchcock’s Collaborations (55:00) Vier essentiële samenwerkingen van Hitchcock worden belicht; Saul Bass (opening credits), Edith Head (kostuumdesigner), Bernard Herrmann (componist) en zijn vrouw Alma.
· Hitchcock and Truffaut Interview Excerpts (14:00) Fragmenten uit de interviewsessies die filmmaker Francois Truffaut met Alfred Hitchcock had in 1962, voor zijn boek “Hitchcock”.
· 100 Years of Universal: The Lew Wasserman Era (09:00) Lew Wasserman was een talent ontdekker in Hollywood voor acteurs en actrices die later decennia lang het hoofd was van Universal Studios en onder meer Hitchcock vertegenwoordigde.
· Foreign Censorship Ending (02:00) Een verlengde scène voor het einde van de film, die werd gebruikt buiten Amerika.
· Audiocommentaar: Verzorgd door regisseur William Friedkin
· The Vertigo Archives: Een portfolio van productiefoto’s door art director Henry Bumstead.
· Bioscoop- en restauratietrailer

Vertigo 4K is het absolute kroonjuweel in het uitgebreide oeuvre van grootmeester Alfred Hitchcock. Deze onberispelijk gemaakte, betoverende studie van obsessie is niet alleen de allerbeste film van de “Master of Suspense”, maar is tevens één van de meest verbluffende 4K UHD overdrachten van een dergelijke klassieker tot op heden. De oogstrelende 4K presentatie dompelt ons nog meer onder in de intriges waar gepensioneerd rechercheur Scottie mee te maken krijgt, wanneer hij gevraagd wordt iemands’ geesteszieke vrouw te volgen. Het getwiste verhaal, de opvallende locaties in San Francisco, meeslepende acteerprestaties van James Stewart en Kim Novak, baanbrekende cinematografie en Hitchcock’s superieure stijl maken van Vertigo een onvergetelijk meesterwerk.

Met dank aan Universal Pictures Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

29 oktober, 2020

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer