Vice

Informatie

RegieBrian A. Miller
Jaartal2015
Releasedatum21-07-2015
Speelduur96 minuten
DistributeurJust Entertainment
CastAmbyr Childers, Thomas Jane, Bruce Willis, Bryan Greenberg & Charlotte Kirk

In de nabije toekomst is er een vakantieoord waarbij de bezoekers hun wildste fantasieën kunnen uitleven: Vice. Het oord wordt bewoond door zeer geavanceerde en intelligente robots die vrijwel niet te onderscheiden zijn van echte mensen. Deze robots kunnen naar eigen inzicht door de bezoekers worden gebruikt om aan al hun vragen te voldoen. Het gaat echter mis als er op een dag bij een vrouwelijke robot een soort van bewustzijn doorkomt. Ze raakt in paniek, slaat op de vlucht en bevindt zich al snel in de echte wereld, ver buiten de muren van Vice. Opgejaagd door een groep huurlingen van Vice probeert ze op zoek te gaan naar antwoorden en komt ze in contact met inspecteur Roy. Roy is een bikkelharde agent die er alles aan doet om Vice te kunnen sluiten om het geweld in het vakantieoord een halt toe te roepen.

Bruce Willis speelde ooit iconische rollen in films als Die Hard, Twelve Monkeys en The Fifth Element, maar de laatste tijd duikt de inmiddels 60-jarige acteur steeds vaker op in films die rechtstreeks op dvd of Blu-ray worden uitgebracht. De sci-fi thriller Vice is daarop geen uitzondering en sloeg bij ons, net zoals in thuisland Amerika, het witte doek over. Nou hoeft een film die voor de thuismarkt is gemaakt per definitie niet meteen slecht te zijn, maar heel bijzonder wil Vice nou ook niet echt worden om als positieve uitschieter te kunnen worden bestempeld.

Toegegeven, het uitgangspunt van de film over een luxe vakantieoord waar iedereen kan doen en laten wij hij wil met de robotachtige bewoners, is op zich niet een heel gek idee. Dat zo’n robot uiteindelijk ontsnapt ook niet, want dat kan zeker een vermakelijke film opleveren. Helaas is daar wel een goede uitwerking voor nodig en daar ontbreekt het nou juist bij Vice aan. Het zogenaamd paradijselijke Vice wordt wat vlakjes neergezet, waardoor je als kijker nergens het gevoel hebt dat dit de ultieme plek is waar je zou willen vertoeven om je wildste fantasieën werkelijkheid te kunnen laten worden. Een digitale kaart ergens op de achtergrond suggereert dat het om een flink paradijs gaat, maar dat ervaar je als kijker nergens. Het paradijs lijkt zich niet verder uit te strekken dat één enkele straat en daarmee wordt de illusie van de ultieme plek op aarde al snel de das omgedaan.

Het wordt er allemaal niet beter op als de vrouwelijke robot Kelly op de vlucht slaat en een uitweg zoekt. Ondanks de vele beveiliging die aanwezig is, lijkt het de voormalige barvrouw (haar rol als robot in Vice) geen enkele moeite te kosten om door de omheining te komen. Je zou denken dat een robot die zo geavanceerd is wel voorzien is van een soort mechanisme om haar op afstand uit te kunnen schakelen, maar daar hebben de heren en dames achter de technologie blijkbaar niet aan gedacht. Een soort volger heeft ze gelukkig wel aan boord, maar heel erg gemakkelijk maakt deze GPS het de huurlingen van Vice nog steeds niet, aangezien ze haar meerdere malen kwijt raken. Vreemd genoeg kost het de agent die tegen het vakantieoord is dan weer geen enkele moeite om haar op te sporen.

Dit soort “foutjes” vergeef je een film al snel als de actiescènes dik in orde zijn, maar helaas scoort de film ook op dat vlak geen ruime voldoende. Regisseur Brian A. Miller, die al eerder met Willis samenwerkte voor de matige thriller The Prince uit 2014, kiest ervoor om de camera continu te laten bewegen om de actie ogenschijnlijk van wat meer jus te voorzien. Het resultaat is vooral rommelig en daardoor niet altijd even goed te volgen voor de kijker. Wat meer rust had de film dus op sommige momenten zeker geen kwaad gedaan. Bovendien had het de film waarschijnlijk wat meer diepgang gegeven die het zo broodnodig had. Nu is het helaas een actieprent geworden die voor de thuismarkt is gemaakt en dat helaas ook aan alle kanten uitstraalt. En daar kan een legendarische naam als Bruce Willis helaas ook niks aan veranderen.

Extra’s: Extra’s zijn er op de blu-ray helaas niet te vinden. Zelfs geen trailers van andere films die ook binnenkort op dvd en blu-ray verschijnen. Wel is de blu-ray voorzien van een kartonnen sleeve, maar dat is waarschijnlijk alleen een leuk extraatje voor de echte liefhebber.

Vice kent een leuk uitgangspunt voor een actievolle sc-fi thriller, maar weet met dat gegeven maar moeilijk om te gaan. De film wil veel te snel overschakelen naar actie, waardoor het de noodzakelijk opbouw mist die je als kijker nou juist zo nodig hebt. Thomas Jane weet zich als tegendraadse agent prima staande te houden, maar helaas faalt hoofdrolspeelster Ambyr Childers jammerlijk in haar poging van menselijke robot. Daarnaast is het overduidelijk dat Bruce Willis zijn naam alleen aan de film heeft verbonden voor een leuk salaris voor slechts een paar dagen werken. De inspiratieloze manier waarop hij zijn personage gestalte geeft is een kwalijke zaak. Vice is overduidelijk gemaakt voor de thuismarkt, maar ook dat publiek zal ongetwijfeld een iets betere film verwachten.

Met dank aan Triple P Entertainment voor het recensie-exemplaar.

21 juli, 2015

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer