Vikings – seizoen 3

Informatie

RegieKen Girotti, Jeff Woolnough, Helen Shaver en Kelly Makin
Jaartal2015
Releasedatum18-11-2015
Speelduur458 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastTravis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Jessalyn Gilsig, Gustaf Skarsgård, George Blagden en Kevin Durand

De belofte van nieuw land leidt Ragnar en zijn gezelschap dit seizoen naar een onzeker lot aan de kust van Wessex. Daar moet Ragnar vooral oppassen voor Koning Ecbert, de meedogenloze heerser van Wessex, want ondanks zijn beloften ligt verraad op de loer. Terwijl Ragner zijn weg probeert te vinden in zijn nieuwe rol als koning, hebben zijn zoon Bjorn, ex-vrouw Lagertha, Prinses Aslaug en zijn broer Rollo zo hun eigen leven op orde te krijgen. Hierbij krijgen ze voortdurend nieuwe uitdagingen in hun leven op het gebied van liefde, strijd en leiderschap. Ragnar’s moed en kracht zal echter nooit als tevoren op de proef gesteld worden als zijn drang om de overzeese gebieden te verkennen hem leidt richting het mythische Parijs.

Vikings is een historische dramaserie die zich baseert op de verhalen van de Noorse held Ragnar Lodbrok uit de Vikingtijd, die veelvuldig voorkomt in de Oudnoorse poëzie en legendarische saga’s. Verwacht met Vikings geen serie met de stereotype vikinghelm, maar een rauwe realistische serie je meeneemt aan de hand van de man die bekend staat als de plaag van Frankrijk en Engeland en die de vader was van vele beroemde zonen. Doordat de saga’s 200 tot 400 jaar nadat ze plaatsvonden pas op papier terugkwamen, zijn er niet al te veel details bekend, iets dat Michael Hirst de nodige vrijheid gaf toen hij de serie tot leven wekte. Hij maakte van Vikings het verhaal van een boer die gelooft dat hij afstamt van Odin en al snel uitgroeit tot de leider van zijn volk. Een volk dat hem bijstaat in diverse grote veld- en zeeslagen die zorgen voor een uitbreiding van zijn land en hem zelfs koning maken.

Het tweede seizoen was nog niet halverwege toen er bekend werd gemaakt dat de serie verlengd zou worden met een derde seizoen. Geen vreemde zet, want de voor het Canadese History gemaakte serie is ondanks teruglopende kijkcijfers nog steeds zeer succesvol. Daarbij komt dat de verhaallijnen alleen maar interessanter lijken te worden. Want hoe groter de macht van Ragnar, hoe groter en verraderlijk de tegenstand, iets wat dit seizoen eens te meer blijkt. Het seizoen begint nog met Ragnar op het hoogtepunt van zijn krachten. Hij is koning van land zover het oog reikt, maar rusteloos als hij is droomt hij ervan om nieuwe werelden te verkennen. Daarnaast moet hij constant op zijn hoede zijn, niet alleen voor krachten buiten zijn gezelschap dit keer. Zo is daar Floki, die Ragnar ooit waarschuwde voor voorraad, zelfs van zijn eigen volk. En het is juist Floki die een wig kan drijven tussen Ragnar en zijn volgelingen.

Dit seizoen volgen we ook de achterblijvers als Ragnar met zijn mannen op ontdekkingstocht gaat, waaronder vooral vrouwen en kinderen. Een wat overbodige zijplot hierbij is de komst van de mysterieuze Harbard, een rol van Kevin Durand, die eerst verschijnt in de dromen van de vrouwen. Zijn rol maakt de belofte van de dromen dit seizoen nog niet echt waar, maar de rol van Harbard lijkt zeker nog niet uitgespeeld. Naast de verder zeer boeiende verhaallijnen valt ook weer de beeldenpracht op in dit seizoen, opnieuw ondersteund door de geweldige soundtrack van Trevor Morris. De serie is gefilmd in Ierland en met zijn uitgestreken landschappen, voorzien van de nodige kleurfilters, past de grijze grauwe look die hierbij gekozen is perfect bij de harde realistische sfeer van de serie.

Extra’s: Bij dit seizoen is er de mogelijkheid om de extended afleveringen te bekijken. Het zit hier in korte toegevoegde scènes en soms iets verlengde scènes. Daarnaast zijn er ook enkele verwijderde scènes apart bijgesloten. Voor de afleveringen Born Again en Breaking Point is er een audiocommentaar ingesproken door Michael Hirst en Linus Roache. Als laatste zijn er twee fraaie featurettes, Heavy Is the Head: The Politics of King Ragnar’s Rule en A City Under Siege: Creating and Attacking Paris. De titel spreekt hierbij voor zich en vooral A City Under Siege laat een indrukwekkende blik achter de schermen zien.

Vikings – seizoen 3 is een nieuw hoofdstuk in de aangrijpende familiesaga rond Ragnar Lodbrok, waarin trouw op de proef wordt gesteld en bloedbanden tot het uiterste worden getest. Dit seizoen sluit naadloos aan bij het tweede seizoen, om uiteindelijk af te sluiten met Ragnar die de hulp vraagt van zijn zoon Bjorn in een zaak die het lot van de Vikingen voor altijd kan veranderen. Een prachtige opmaat die doet snakken naar meer, iets waar de liefhebber naar uit kan gaan kijken want het vierde seizoen is reeds aangekondigd.

Met dank aan Lewis PR en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

17 november, 2015

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer