Vikings – seizoen 4 – volume 1

Informatie

RegieCiarán Donnelly, Helen Shaver, Ken Girotti en Jeff Woolnough
Jaartal2016
Releasedatum23-11-2016
Speelduur450 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastTravis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Gustaf Skarsgård en Alexander Ludwig

Ragnar keert na de bloederige veldslag bij Parijs ernstig verzwakt terug uit de strijd. Terwijl hij herstelt van zijn verwondingen zoekt hij gezelschap op van zijn nieuwe slaaf Yidu. Daarnaast heeft hij nog af te rekenen met Floki, die door Bjorn gevangen is genomen na de moord op Athelstan en heeft hij het nodige te stellen met zijn vrouw Asluig en zijn zonen. Maar nu Ragnar verzwakt is zien de machtsbeluste Vikingen, met voorop de raadselachtige Harald Finehair, hun kans schoon om de koning van zijn troon te stoten. Alsof Ragner nog niet genoeg aan zijn hoofd heeft, bereidt Rollo zich in Parijs voor op de terugkeer van Ragnar en zijn gezelschap.

Vikings is een historische dramaserie die zich baseert op de verhalen van de Noorse held Ragnar Lodbrok uit de Vikingtijd, die veelvuldig voorkomt in de Oudnoorse poëzie en legendarische saga’s. Verwacht met Vikings geen serie met de stereotype vikinghelm, maar een rauwe realistische serie die je meeneemt aan de hand van de man die bekendstaat als de plaag van Frankrijk en Engeland en die de vader was van vele beroemde zonen. Doordat de saga’s 200 tot 400 jaar nadat ze plaatsvonden pas op papier terugkwamen, zijn er niet al te veel details bekend, iets dat Michael Hirst de nodige vrijheid gaf toen hij de serie tot leven wekte. Hij maakte van Vikings het verhaal van een boer die gelooft dat hij afstamt van Odin en al snel uitgroeit tot de leider van zijn volk. Een volk dat hem bijstaat in diverse grote veld- en zeeslagen die zorgen voor een uitbreiding van zijn land en hem zelfs koning maken.

Nog voor het derde seizoen goed en wel van start was gegaan, werd het vierde seizoen al aangekondigd. Dit is natuurlijk tekenend voor het vertrouwen in de serie, maar waar dit seizoen in eerste instantie werd aangekondigd als een seizoen met een dubbel aantal afleveringen lijkt dit vooral een marketingtrucje. Zo is het seizoen gesplitst in twee delen van tien afleveringen, waarmee de lengte van deze release zich in principe niet onderscheidt van de eerdere seizoenen. Ten opzichte van de eerdere seizoenen kent dit seizoen een aantal interessante toevoegingen. Zo is daar slavin Yidu, gespeeld door Dianna Doan, die Ragner weet te betoveren. En daarnaast arriveert Harald Finehair samen met zijn broer Halfdan in Kattegat, waarbij hij misbruik probeert te maken van de fysiek verzwakte Ragnar om hem over te werpen en zo de nieuwe koning van Noorwegen te worden.

In seizoen 3 zorgde Parijs voor een fris nieuw terrein. Dit keer wordt Parijs weer grotendeels verruilt voor Kattegat en de komst van Harald Finehair biedt zeker de nodige mogelijkheden. Het is een duidelijke opmaat van een epische slag tussen Ragnar en oude en nieuwe vijanden die het op zijn plekje hebben voorzien. Na het zien van deze tien afleveringen begint dan ook direct het uitkijken naar het tweede deel. Gelukkig rust de serie niet alleen op de goed uitgewerkte verhaallijnen. Zo valt ook de beeldenpracht weer op in dit seizoen. De serie is gefilmd in Ierland en met zijn uitgestreken landschappen, voorzien van de nodige kleurfilters, past de grijze grauwe look die hierbij gekozen is perfect bij de harde realistische sfeer van de serie. Dit natuurlijk ondersteund door de vaste componist Trevor Morris.

Extra’s: Naast dat de set voorzien is van een fraaie sleeve, is de serie ook inhoudelijk vergezeld van wat leuke extra’s. Meest interessante hierbij zijn de uitgebreidere versies van alle afleveringen en de informatieve audiocommenteren.
∙ De transformatie van Rollo (7:38): Bedenker Michael Hirst en acteur Clive Standen bespreken de transformatie van Rollo van wilderling tot Franse edelman.
∙ De kundigheid van de Vikingen op zee (7:41): Interviews met cast en crew over de slimmigheid van de boten van de vikingen. Vrij kort van speelduur, maar redelijk diepgaand.
∙ De zonen van Ragnar (13:00): Een interactieve blik op de zonen van Ragnar, waarbij je meer te weten kan komen over Ubbe, Ivar, Hvitserk, Sigurd, Bjorn, Eric en Agnar.
∙ Verwijderde scènes
∙ Audio commentaar bij afleveringen “Mercy” en “The Last Ship”: Bedenker en schrijver Michael Hirst en geschiedkundige/ adviseur van de serie Justin Pollard laten hun licht schijnen over deze afleveringen.

Vikings – seizoen 4 – volume 1 is opnieuw een spectaculair hoofdstuk in de familiesaga rond Ragnar Lodbrok, waarin meer dan ooit trouw op de proef wordt gesteld. Nu Harald Finehair het opzichtig op zijn positie heeft voorzien, krijgt Ragnar weer het nodige voor zijn kiezen. Dit waar hij verzwakt terugkeert uit Parijs en hij nog genoeg zaken uit het verleden heeft af te ronden. Genoeg voer dus weer dit seizoen. Dat er dit keer voor is gekozen om het seizoen op te splitsen stoort niet direct en lijkt dan ook vooral een marketingtrucje. Daarnaast is de release van deze set mooi gepland, want het tweede deel van dit seizoen speelt op dit moment op History in Canada en de Verenigde Staten. Nog even wachten dus voor de meeste van ons, maar wie de mogelijkheid heeft kan direct door.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

16 december, 2016

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer