Vikings – seizoen 4 – volume 2

Informatie

RegieDaniel Grou, Sarah Harding, Ciarán Donnelly, Jeff Woolnough en Ben Bolt
Jaartal2017
Releasedatum06-09-2017
Speelduur450 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastTravis Fimmel, Katheryn Winnick, Clive Standen, Gustaf Skarsgård en Alexander Ludwig

Koning Ragnar is teruggekeerd naar Kattegat na te zijn verslagen door zijn broer Rollo en diens Franse troepen. In de nasleep van deze epische strijd treedt Ragnar in een zelf ingenomen ballingschap en staat Bjorn aan het roer. Ragnar wil zijn nalatenschap veiligstellen en met zijn zoons naar Engeland trekken om de Saxons aan te vallen, maar Ragnar is duidelijk ouder geworden en niet meer de leider van weleer. Het zorgt ervoor dat zijn zonen Ivar, Bjorn, Hvitserk, Ubbe en Siguard tegenstrijdige gevoelens hebben over hun vader. En dan is er nog de vete tussen Aslaug en Lagertha, een vete die steeds verder oplaait na de voorspelling dat ooit een vrouw zal heersen over Kattegat. Hoe zal het Ragnar vergaan nu hij de steun van zijn naasten verliest? Kan de voormalig koning teruggaan naar het leven van een boer, of is hij voorbestemd om zijn einde onder ogen te komen?

Vikings is een historische dramaserie die te zien is op History Channel. De serie baseert zich op de verhalen van de Noorse held Ragnar Lothbrok, die veelvuldig voorkomt in de Oudnoorse poëzie en legendarische saga’s. Verwacht hier geen stereotype vikinghelm, maar een rauwe realistische serie. Echter wel een serie met vrijheden, dit komt doordat de saga’s pas 200 tot 400 jaar nadat ze plaatsvonden op papier terugkwamen. Er zijn weinig details bekend en zo creëerde Michael Hirst het verhaal van een boer die gelooft dat hij afstamt van Odin en al snel uitgroeit tot de leider van zijn volk. Een volk dat hem bijstaat in diverse grote veld- en zeeslagen die zorgen voor een uitbreiding van zijn land en hem zelfs koning maken.

Nog voor het derde seizoen goed en wel van start was gegaan, werd het vierde seizoen al aangekondigd. Dit is natuurlijk tekenend voor het vertrouwen in de serie. Echter toen dit seizoen werd aangekondigd, werd er gesproken over een seizoen met een dubbel aantal afleveringen. Een wat vreemd marketingtrucje, want in feite onderscheidt zowel volume 1 als volume 2 zich hiermee niet van de lengte van een volledig eerder seizoen. Echter, voor zowel seizoen 5 als seizoen 6 zal hetzelfde gelden. Wat opvalt is de grauwe, grijze en zelfs wat sombere toon van dit seizoen. Het blijkt een voorbode voor wat komen gaat. De eerste aflevering van dit tweede deel van seizoen 4 pakt de draad op bij de cliffhanger van het eerste deel.

Ragnar is terug in Kattegat en daagt zijn zonen uit hem te doden om zo koning te worden. De liefde voor hun vader blijkt echter groot, al droomt Bjorn ervan om de Middellandse Zee ontdekken en op dit punt scheiden hun wegen. Ragnar zelf is namelijk ook nog niet uitgevochten. Dit leidt hem, samen met zijn zoon Ivar, naar Engeland waar hij de strijd aangaat met Aethelwulf, de zoon van koning Ecbert. Deze strijd is de opmaat naar een tussentijds emotioneel hoogtepunt en zorgt er tevens voor dat de serie vanaf dat moment een behoorlijke verandering ondergaat. Waar Vikings tot op dit punt vooral het verhaal van Ragnar Lothbrok toonde, zal dit nu overgaan op zijn zoons.

Het is nog maar de vraag of de serie in de volgende seizoenen de interesse van de kijker weet te behouden, zeker met het verlies van het gezicht van de serie. Natuurlijk trekken zijn zoons de wereld over en zullen er vele slagvelden volgen, maar het is nog maar de vraag of dit niet aan kracht verliest zonder personages waar directe binding mee is. Van alle zoons lijkt vooralsnog alleen Bjorn hier toe in staat. Dit seizoen laat de kijker dan ook met gemengde gevoelens achter. Enerzijds is het verhaal van Ragnar op een prachtige wijze vertelt. Anderzijds is het nog maar de vraag of dit niet tevens een neerwaartse spiraal inzet voor Vikings als geheel. Het is een oordeel dat de kijker aan het eind van het jaar zelf mag vellen als het vijfde seizoen in première gaat.

Extra’s: Naast dat de set opnieuw voorzien is van een fraaie sleeve, is de serie ook inhoudelijk vergezeld van wat leuke extra’s. Meest interessante hierbij zijn de uitgebreidere versies van alle afleveringen en de informatieve audiocommentaren.
∙ Verwijderde scènes (07:43) Netjes over de discs verdeelde verwijderde scènes.
∙ Behind the Scenes – De koningin en de Schildmaagd (08:41) Een special over de geliefde en machtige dames die de serie rijk is.
∙ Behind the Scenes – Vikings, Walhalla en de nalatenschap van Ragnar Lothbrok (09:12) Een interessante feature over een stuntmen. Die we volgen tijdens de training, make-up en uiteindelijke scenes.
∙ Audiocommentaar: Informatieve commentaartracks, ingesproken door bedenker Michael Hirst en acteur Linus Roache, bij de afleveringen ‘In the Uncertain Hour Before the Morning’ en ‘All His Angels’.
∙ De avonturen van Björn Järnside: Een interactieve bonus, waarin je een kijkje krijgt in de legende en de avonturen van de show.

Vikings – seizoen 4 –volume 2 leidt tot een voorlopig emotioneel hoogtepunt in de familiesaga rond Ragnar Lothbrok. Waar de serie in zijn eerste seizoenen volledig rustte op acteur Travis Fimmel, wordt er dit gehele seizoen poging gedaan dit breder te trekken. Halverwege dit volume 2 wordt duidelijk waarom. Ondanks dat het overlijden van Ragnar leidt tot actie en reactie onder zijn zoons, is het nog maar de vraag of de toekomst van de serie veilig gesteld kan worden. Het aanstaande vijfde seizoen zal hierin uitkomst bieden. Deze release werd flink uitgesteld, waarmee men slim inspeelt op die aanstaande release op History Channel. Wie die mogelijkheid heeft kan dus gelijk door, iets wat zeker wenselijk is met een serie met een dergelijke intrigerend verhaal.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

31 oktober, 2017

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_59bfc2284d7eb_selected-products" products="9200000073797238,9200000073797236,9200000055622148,9200000055622131" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer