Vikings – seizoen 5 – volume 1

Informatie

RegieDavid Wellington, Steve Saint Leger, Ciarán Donnelly, Jeff Woolnough en Daniel Grou
Jaartal2017-2018
Releasedatum03-04-2019
Speelduur456 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastKatheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Alexander Ludwig, John Kavanagh, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen, Moe Dunford, Alex Høgh, Marco Ilsø, Jordan Patrick Smith en Jonathan Rhys Meyers

In de nasleep van de dood van Ragnar en de moord van Ivar de Beenloze op zijn broer Sigurd, regeren de broers Ubbe, Ivar en Hvitserk samen over het nieuw veroverde East Anglia. Nu zij de dood van hun vader hebben gewroken plannen zij hun volgende zet. Ivar claimt hierbij de titel van koning over het Kattegat, gesteund door Hvitserk en koning Harald, en Ubbe kiest de kant van Lagertha tegen hun alliantie. In Engeland voeren koning Aethelwulf en bisschop Heahmund oorlog tegen de Noorse indringer. Bjorn, volgt zijn lot als hij en Halfdan terug naar de Middellandse Zee zeilen om de noordelijke kant van Afrika te verkennen. Floki op zijn beurt is nog altijd ontroostbaar na het overlijden van zijn vrouw Helga. Op de Atlantische Oceaan doet hij echter een ontdekking die de wereld van de Noormannen voor altijd zal veranderen.

Vikings is een historische dramaserie die zich baseert op de verhalen van de Noorse held Ragnar Lodbrok uit de Vikingtijd, die veelvuldig voorkomt in de Oudnoorse poëzie en legendarische saga’s. Verwacht met Vikings geen serie met de stereotype vikinghelm, maar een rauwe realistische serie je meeneemt aan de hand van de man die bekend staat als de plaag van Frankrijk en Engeland en die de vader was van vele beroemde zonen. Doordat de saga’s 200 tot 400 jaar nadat ze plaatsvonden pas op papier terugkwamen, zijn er niet al te veel details bekend, iets dat Michael Hirst de nodige vrijheid gaf toen hij de serie tot leven wekte. Hij maakte van Vikings in eerste instantie het verhaal van een boer die gelooft dat hij afstamt van Odin en al snel uitgroeit tot de leider van zijn volk. Dat beeld verandert met dit vijfde seizoen; nadat Ragnar is overleden worden nu de avonturen van zijn zoons gevolgd.

Nog terwijl het vierde seizoen in volle gang was, werd reeds dit vijfde seizoen al aangekondigd. Op zich niet vreemd, maar menig kijker zal na het slot van seizoen vijf toch hebben afgevraagd hoe het nu verder moest. Toch is het gezien het succes van de serie niet vreemd dat de makers ook na het overlijden van Ragnar, en dus het afscheid van Travis Fimmel als het gezicht van de serie, de serie proberen voort te zetten. Dit gebeurt in elk geval vol vertrouwen, met opnieuw een seizoen in twee delen. Het zorgt voor een dubbel aantal afleveringen ten opzichte van de eerste seizoenen, al lijkt dit vooral een marketingtrucje. De makers zetten in elk geval hun beste beetje voort door niet alles in handen te leggen van de zoons van Ragnar, maar ook Jonathan Rhys Meyers verder te introduceren als bisschop Heahmund.

Toch begint dit seizoen vooral met Ivar, Ubbe en Hvitserk, die tot rede moeten zien te komen met hun nieuw veroverde machten en krachten. Vooral Ivar staat hierin centraal. Wat opvalt is dat vergelijkingen met HBO-serie Game of Thrones snel gemaakt kunnen worden, maar gelukkig heeft de serie genoeg om op eigen benen te kunnen staan. Na opnieuw tien afleveringen zal ieder gerust gesteld zijn dat de serie geen stille dood sterft samen met Ragnar en na afloop begint dan ook direct het uitkijken naar het tweede deel van dit seizoen. Naast de sterke verhaallijnen valt ook de beeldenpracht weer op in dit seizoen. De serie toont opnieuw prachtige uitgestreken landschappen, voorzien van de nodige kleurfilters, waarmee de grijze grauwe look die hierbij gekozen is perfect past bij de harde realistische sfeer van de serie.

Extra’s: Helaas ontbreekt dit keer de sleeve om de release, maar gelukkig is ook dit seizoen wel weer inhoudelijk vergezeld van wat leuke extra’s. Meest interessante hierbij zijn de uitgebreidere versies van de afleveringen.
· Deleted Scenes (08:49) Per disc zijn een aantal verwijderde scènes te bekijken. Deze voegen niet heel veel toe aan wat we al in de gewone afleveringen zagen.
· Audiocommentaar: Een uiterst informatief audiocommentaar bij Moments of Vision, de laatste aflevering van deze set.
·  I Am Boneless (08:47) Een profiel van Alex Høgh, die ook dit seizoen weer Ivar speelt.
· Bringing the Invisible People to Life: The Sami (04:26) Aan de hand van interviews met bedenker Michael Hirst wordt de Finse folklore besproken.

Vikings – seizoen 5 – volume 1 toont op een visueel opnieuw indrukwekkende wijze de nasleep van de dood van koning Ragnar. Liefhebbers die vreesden voor de serie worden vrij snel gerust gesteld, want ondanks dat er een zware last rust op de verhaallijnen van de zoons, is het juist de verdere introductie van bisschop Heahmund die dit seizoen extra interessant maakt. Genoeg voer dus weer dit seizoen. Dat er dit keer opnieuw voor is gekozen om het seizoen op te splitsen stoort niet direct en lijkt dan ook vooral een marketingtrucje. Daarnaast is de release van deze set mooi gepland, want het tweede deel van dit seizoen is via diverse kanalen direct ook te bekijken. Met nog een zesde, en laatste, seizoen in de pijpleiding neemt de spanning toe en rijst steeds meer de vraag hoe de makers dit tot een einde gaan brengen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

24 juli, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5d35c3f3191d1_selected-products" products="9200000092424274,9200000092424255,9200000073797238,9200000073797236,9200000055622148,9200000055622131" name=" Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer