Vikings – seizoen 5 – volume 2

Informatie

RegieCiarán Donnelly, Steve Saint Leger, Helen Shaver en David Wellington
Jaartal2018-2019
Releasedatum06-11-2019
Speelduur447 minuten
Distributeur20th Century Fox Home Entertainment
CastKatheryn Winnick, Gustaf Skarsgård, Alexander Ludwig, John Kavanagh, Peter Franzén, Jasper Pääkkönen, Moe Dunford, Alex Høgh, Marco Ilsø, Jordan Patrick Smith en Jonathan Rhys Meyers

Nadat Ivar the Boneless zichzelf heeft uitgeroepen tot koning, luidt zijn bewind een nieuwe donkere periode in voor Scandinavië. De terugkeer van hertog Rollo zorgt voor nog meer onrust, zeker als Ivar hem vertelt dat Lagertha, Bjorn samen met Bishop Heahmund zijn verdwenen om zo te ontkomen aan de moordlustige troepen van Ivar. Rollo heeft echter al snel een idee waar zij zich schuilhouden. Ondertussen worstelt Floki op het prachtige, maar verlaten IJsland met de ruziënde families en bindt hij de strijd aan met de elementen. Daarnaast moet hij ook nog eens om zien te gaan met de roep naar wraak van zijn metgezellen. Uiteindelijk trekken de zoons van Ragnar en hun gezworen vijanden samen op tegen de tiran Ivar, die zichzelf tot god heeft opgeroepen, om hem een halt toe te roepen.

Vikings is een historische dramaserie die zich in de eerste vier seizoen baseerde op de verhalen van de Noorse held Ragnar Lodbrok uit de Vikingtijd. Dat beeld verandert met dit vijfde seizoen; nadat Ragnar is overleden worden nu de avonturen van zijn zoons gevolgd. Verwacht met Vikings geen serie met de stereotype vikinghelm, maar een rauwe realistische serie je meeneemt aan de hand van de man die bekend staat als de plaag van Frankrijk en Engeland en die de vader was van vele beroemde zonen. Doordat de saga’s 200 tot 400 jaar nadat ze plaatsvonden pas op papier terugkwamen, zijn er niet al te veel details bekend, iets dat Michael Hirst de nodige vrijheid gaf toen hij de serie tot leven wekte. Ook lijkt het er steeds meer op dat sinds het wegvallen van Ragnar de serie meer en meer de weg is kwijtgeraakt in historische fictie.

Nog terwijl het vierde seizoen in volle gang was, werd reeds dit vijfde seizoen al aangekondigd. Op zich niet vreemd, maar menig kijker zal na het slot van seizoen vijf toch hebben afgevraagd hoe het nu verder moest. Toch begon dit seizoen in het eerste deel met een fijne frisse wind met de focus vooral Ivar, Ubbe en Hvitserk, die tot rede moeten zien te komen met hun nieuw veroverde machten en krachten. Vooral Ivar staat hierin centraal. Toch zijn de Vikings uit de titel breed verspreid geraakt. Het resulteert erin dat men niet alleen nog steeds probeert de karakters uit te diepen, maar ook continu moet switchen tussen Engeland, Kattegat en IJsland. Nu is dat op zich geen probleem, ware het niet dat de makers ook het tempo zo nu en dan flink proberen op te voeren. Het resulteert erin dat dit tweede deel erg onrustig overkomt en met regelmaat lastig te volgen is. Wat ook niet helpt is dat sommige situaties soms wat vergezocht zijn.

Toen Vikings van start ging werd de serie vrij snel vergeleken met HBO-serie Game of Thrones. De serie bleek al snel op eigen benen te kunnen staan, maar nu Game of Thrones is afgelopen lijkt het erop dat de makers van Vikings toch de verwachtingen niet helemaal in kunnen lossen. Zo kan de uiteindelijke strijd om Kattegat niet helemaal de verwachtingen in lossen, wat vooral komt omdat deze in de schaduw staat van veldslagen die we eerder al voorgeschoteld kregen. Het lijkt er daarnaast soms gewoonweg op dat de schrijvers niet om kunnen gaan met de geboden vrijheden en soms doorslaan in fictie. Toch zijn er gelukkig wel wat kwaliteiten die onverminderd blijven. Zo valt de beeldenpracht weer op in dit seizoen. De serie toont opnieuw prachtige uitgestreken landschappen, voorzien van de nodige kleurfilters, waarmee de grijze grauwe look die hierbij gekozen is perfect past bij de harde realistische sfeer van de serie.

Extra’s: De sleeve om de amaray van de Blu-ray release is dit tweede deel weer terug van weggeweest. Daar blijft het gelukkig niet bij, want ook dit seizoen wordt weer vergezeld van wat inhoudelijke interessante extra’s. Wel is aan te raden deze pas te bekijken na de serie zelfs, aangezien het bonusmateriaal flinke spoilers bevat.
· Deleted Scenes (18:56) Een zestiental verwijderde scènes, die soms een leuke toevoeging of uitdieping vormen aan wat we zien in de tien afleveringen.
· The Epic War of Ragnar’s Sons (08:01) Een meer dan aardige feature, die alleen stikt van de spoilers.
· The King and the Warrior Bishop (06:17) Een profiel van Afred the Great en Bishop Heahmund, met misschien wel de grootst denkbare spoiler voor dit seizoen.
· Audiocommentaar: Een commentaar bij aflevering zeven “The Most Terrible Thing”, verzorgd door bedenkers Michael Hirst en Gustav Skarsgard.

Vikings – seizoen 5 – volume 2 laat deze serie eerder altijd ijzersterke serie voor het eerst wat wankelen, wat vooral komt door een ongelukkige weergave van historische fictie. Waar in eerste instantie aan het begin van seizoen 5 al werd gevreesd dat de serie de dood van koning Ragnar niet te boven zou komen, werden fans toen al vrij snel gerust gesteld. Het is dan ook jammer om te moeten constateren dat, enigszins vertraagd, de gevolgen voelbaar zijn. Nog steeds is er genoeg voer, maar het lijkt erop dat de schrijvers hun prioriteiten niet op orde hebben. Het resulteert in personages die onlogische keuzes maken en personages, als het vergrote aandeel van Jonathan Rhys Meyers als Bischop Heahmund, missen hierdoor hun uitwerking. En dat is jammer, want de opbouw was in de eerste seizoenen zo sterk. Het is te hopen dat deze serie niet dezelfde bewandeld als Game of Thrones, een serie waarmee Vikings dikwijls vergeleken wordt. Met nog een zesde, en laatste, seizoen in de pijpleiding neemt de spanning echter steeds meer toe en rijst vooral steeds meer de vraag hoe de makers dit tot een einde gaan brengen.

Met dank aan Team Lewis en 20th Century Fox Home Entertainment voor het recensie-exemplaar.

25 november, 2019

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Bol.com

[bol_product_links block_id="bol_5dcc4a910e7e5_selected-products" products="9200000117907419,9200000117907409,9200000092424274,9200000092424255" name="Bol.com" sub_id="" link_color="003399" subtitle_color="000000" pricetype_color="000000" price_color="CC3300" deliverytime_color="009900" background_color="FFFFFF" border_color="D2D2D2" width="250" cols="1" show_bol_logo="0" show_price="1" show_rating="1" show_deliverytime="1" link_target="1" image_size="1" admin_preview="1"]

Trailer