Vikings – seizoen 6 – volume 1 & volume 2

Informatie

RegieSteve Saint Leger, David Frazee, Katheryn Winnick, Helen Shaver, Paddy Breathnach en Daniel Grou
Jaartal2019-2020
Releasedatum06-04-2022
Speelduur862 minuten
DistributeurWarner Bros. Home Entertainment Benelux
CastKatheryn Winnick, Alexander Ludwig, Alex Høgh Andersen, Marco Ilsø, Jordan Patrcik Smith, Danila Kozlovsky en John Kavanagh

Na zijn nederlaag en afzetting in Kattegat, vluchten Ivar en zijn lijfwacht Vigrid oostwaarts richting de Silk Road. Als ze het Kievse Rus betreden, worden ze gevangen genomen door krijgers van de Kievse prins Oleg van Novgorod. Nadat hij Vigrid heeft ondervraagd en gemarteld, ontdekt Oleg het volledige verhaal van Ivan en raakt hij geïnteresseerd in de verbannen koning, wier goddelijke status hij fascinerend vindt. Oleg verteld Ivar dat zijn plannen zijn om het voorouderlijke land van de Rus in Scandinavië terug te claimen en nodigt Ivar uit om zich bij hem aan te sluiten. In Kattegat wordt White Hair en de overgebleven aanhangers van Ivar verbannen door de nieuwe koning Bjorn. Lagertha kondigt haar plan aan om met pensioen te gaan, haar boerderij te herbouwen en haar schemerjaren daar in de vergetelheid door te brengen. Boodschappers arriveren in Kattegat en informeren Bjorn dat koning Olaf het koninkrijk van koning Harald heeft bezet en hem gevangen houdt. Na tweemaal het leven van Bjorn te hebben gered, vraagt ​​hij zijn hulp bij het terugwinnen van zijn vrijheid en land.

De Iers-Canadese historische dramaserie Vikings van bedenker/schrijver Michael Hirst begon in 2013, waarin al gauw de vergelijking werd gemaakt met Game of Thrones, die toendertijd al floreerde. Op basis van de grote veldslagen en vaak brute actie is deze vergelijking snel gemaakt. Kwalitatief haalt Vikings het niet bij HBO’s meest geprezen serie, maar het wist toch een aardige fanbase op te bouwen omdat het meer is dan een goedkope kopie van GoT. Onderscheidend omdat het geïnspireerd en gebaseerd is op ‘waargebeurde’ Oudnoorse poëzie uit het Viking tijdperk. Na de exit van Ragnar aan het eind van seizoen 4 had de serie de nodige moeite om het nog boeiend te houden, aangezien Ragnar het hoofdkarakter en meest interessante personage uit de show was. Hirst heeft het gelukkig toch nog weer op de rit gekregen met goede onderlinge verbanden en slimme ontwikkelingen van de rest van de karakters.

In termen van historische nauwkeurigheid van de serie, hebben showrunner Michael Hirst en zijn adviseur met historische kennis Justin Pollard, vanzelfsprekend wel de nodige vrijheden genomen met bepaalde elementen. Voornamelijk betreft de tijdslijn van alle gebeurtenissen wordt het niet zo nauw genomen met de chronologie volgens de bekende saga. Niet dat dat bij ons als kijker ook maar van enige invloed zal zijn op de ervaring, aangezien het merendeel hier toch geen kennis van heeft. Volgens Pollard en Hirst is er vooral veel tijd gestoken in de ontwikkeling van Bjorn Ironside (Alexander Ludwig), en hoe de serie nu eigenlijk wel gezien kan worden als grotendeels het verhaal en de levensloop van Bjorn.

Met het laatste seizoen in de schappen is er niet veel dat Vikings ons nog niet al eerder heeft laten zien, maar het valt de makers te prijzen dat ze blijven experimenteren met een uitdagend en vaak non-lineair verhaal. De toevoeging van het Kievse Rijk is een welkome toevoeging aan de show. Dat Ivar (Alex Høgh Andersen) een nieuwe bondgenoot (prins Oleg) nodig had, na zijn nederlaag tegen Bjorn in Kattegat, is natuurlijk wel wat voorspelbaar om hem nog enige kans te geven op een revanche. Ook blijft het altijd knagen dat iemand zoals Ivar zonder echte lichaamskracht zoveel weet te bewerkstelligen in gevechten maar bovenal ook zijn verworven status in de serie. Lagertha (Katheryn Winnick) is al vanaf het begin af aan een fascinerend en veelzijdig personage, maar haar verhaallijn wordt hier wat vroeg afgerond om de focus vol op Bjorn te leggen, waarmee het laatste deel het dus zonder de eerste hoofdpersonages Ragnar en Lagertha moet stellen. Het maakt toch dat de laatste afleveringen niet de spanning bieden zoals gehoopt.

Extra’s: Naast dat de release weer voorzien is van een mooie sleeve, worden we ook dit seizoen wordt weer getrakteerd op wat inhoudelijk interessant bonusmateriaal.
· The Legacy of Lagertha Featurette (06:44) Deze extra feature richt zich op de feitelijke historie van het karakter, gespeeld door Katheryn Winnick, en haar ontwikkeling in dit seizoen.
· The Creator’s Audio Commentary – The Best Laid Plans: Audiocommentaar bij de laatste aflevering van de slotaflevering van volume 1, door Michael Hirst en Justin Pollard.
· The Epic Worlds of Vikings (10:43) Een wat lukraak overzicht van de serie, begeleid door Michael Hirst.
· The Vikings Series Finale Audio Commentary: Audiocommentaar van de series finale met bedenker Michael Hirst en actrice Georgia Hirst.
· Deleted Scenes (28:35) Een klein half uur aan scenes die sneuvelden op de montagetafel.

Vikings – seizoen 6 – volume 1 & volume 2 is een vermakelijke slot van de historische serie van bedenker Michael Hirst. Toch is het vooral opvallend dat nadat eerste volume 1 apart verscheen, nu enkel een box met volume 1 en volume 2 gecombineerd in de schappen ligt. Toch een beste streek van de distributeur om de fans wat geld uit de zakken te kloppen. Buiten dat is dit het langverwachte slotstuk natuurlijk, iets wat de makers en netwerkzender History eerder al bekend maakten. Eigenlijk brengt dit zesde en dus laatste seizoen eigenlijk exact wat je ondertussen gewend bent van Vikings. Het haalt niet meer het hoge niveau van de eerste seizoenen, omdat het veel meer focust op de brute actie en grote veldslagen, maar Vikings is nog steeds een uitstekende serie. En dus zit het er nu op, al heeft Hirst ook al aangekondigd dat hij voor Netflix de spin-off “Vikings: Valhalla” zal gaan produceren. Het zal voor menigeen zonder twijfel iets zijn om weer naar uit te kijken.

Met dank aan Day One MPM en Warner Bros. Home Entertainment Benelux voor het recensie-exemplaar.

28 april, 2022

Beoordeling

Film
Extra
Eindcijfer

Trailer