Vivo

Informatie

RegieKirk DeMicco
Jaartal2021
Releasedatum06-08-2021
Speelduur99 minuten
DistributeurNetflix
CastLin-Manuel Miranda, Ynairaly Simo, Zoe Saldana, Juan de Marcos González, Michael Rooker, Brian Tyree Henry, Nicole Byer en Gloria Estefan

Muzikant Andrés Hernández en zijn rolstaartbeer Vivo brengen de dagen door met het spelen van muziek op het levendige plein van Havana, Cuba. Ze spreken weliswaar niet dezelfde taal, maar Vivo en Andrés vormen het perfecte duo vanwege hun gedeelde liefde voor muziek. Als Andrés op een dag een brief ontvangt van zijn oude vriendin Marta Sandoval over haar afscheidsconcert, biedt dat hem een kans om haar eindelijk te vertellen hoe hij over haar denkt. Vivo is op zijn beurt blij met hun leven in Cuba en terughoudend om Andrés te helpen. Echter, nog voor het zover komt slaat het noodlot toe en overlijdt Andrés in zijn slaap. Vivo heeft spijt van zijn eerdere terughoudendheid en is vastbesloten om Martha de liefdesbrief in de vorm van een lied aan Marta te bezorgen voor haar afscheidsconcert. Tijdens zijn reis krijgt Vivo hulp van Gabi, een energieke tiener met een eigen beat.

Nadat we onlangs In the Heights al voorbij zagen komen in de bioscoop, is Netflix-productie Vivo opnieuw een film waarop Lin-Manuel Miranda zijn stempel weet te drukken. We mogen Amerikaanse acteur, toneelschrijver, componist, rapper en schrijver gerust de sensatie van dit moment noemen in Hollywood. Zo was hij eerder al verantwoordelijk voor alle liedjes in Disney-film Vaiana en bereikte hij middenin de lockdown een onverwacht groot publiek met de musicalregistratie Hamilton. Ook voor Vivo tekent hij niet alleen voor de liedjes, maar neemt hij ook de stemrol van Vivo voor zijn rekening. Je kan er ook niet omheen, wat we worden opnieuw geconfronteerd met zijn kenmerkend snelle raps, die hand in hand gaan met tempowisselingen en genre mash-ups. Het is koren op de molen van zijn groeiend aantal fans en ondanks dat het dit keer om een animatiefilm gaat is de stempel van Miranda overduidelijk.

De ontwikkeling van de film kende een vrij lange weg. Zo werd Miranda al in 2010 door DreamWorks Animation benaderd voor het project, maar lieten zij het project vallen na een herstructurering. In december 2016 verwierf Sony Pictures Animation uiteindelijk het project, waarna zij uiteindelijk het benodigde team verzamelde om de film ook echt tot leven te brengen. Maar zoals we veel zien bij films die deze periode uitkomen, heeft de COVID-19 pandemie ook op Vivo behoorlijk vat gehad. Zo was het oorspronkelijke de bedoeling dat de film eind vorig jaar in de bioscoop zou gaan draaien, maar werd deze uiteindelijk meermaals verschoven. Pas op 26 april van dit jaar werd een definitieve knoop doorgehakt; Sony zette een streep door een bioscooprelease en kondigde aan dat ze een deal hadden gesloten met Netflix. Het maakt dat abonnees van de streamingdienst de film onlangs gratis bij hun abonnement gepresenteerd kregen, niet zo gek middenin een schoolvakantie met toch wat tegenvallend weer natuurlijk.

En het moet gezegd dat Vivo jong en oud op hun wenken bedient. De liedjes van Miranda zijn vrolijk en zullen zorgen voor flink wat zomerse vibes in de huiskamers. Ook valt op dat zwaardere thema’s als dood en rouw niet worden gemeden. Net als we eerder zagen bij Disneys’ Coco worden deze ook hier juist omarmd en ondanks de bijbehorende traan gezien als onderdeel van het leven, iets dat het uiteraard natuurlijk ook is. Toch kunnen we er niet omheen dat het plotje wel erg mager is. Het overlijden van het baasje van Vivo is eigenlijk weinig meer dan de motor achter het avontuur dat voor hem ligt. Het is allemaal weinig vernieuwend, iets dat ook geldt voor de animatie, al is deze verder zeer onderhoudend. En dan is er nog de toevoeging van de drukke stuiterbal Gabi, een excentrieke en onbegrepen achternicht van Andrés, met een gave voor geklets en rappen. Het is een element dat vooral de jongere doelgroep zal aanspreken. Toch is het uiteindelijk wel de muziek die Vivo interessant maakt, zeker als Gloria Estefan in de finale zich laat gelden als Marta, Andrés’ oude partner en onbeantwoorde liefde.

Vivo is een vrolijk en muzikaal avontuur dat vooral leunt op de aanstekelijke liedjes van Lin-Manuel Miranda. Sinds 6 augustus is deze animatiefilm op streamingdienst Netflix te bekijken en de timing is hierbij zo gek nog niet. Het weer valt wat zo middenin de schoolvakantie toch wat tegen, en hoe fijn is het dan om even twee uur vermaak vol zomerse elementen binnen te halen in je woonkamer. De animatie is degelijk, het verhaal aardig en het zijn dan ook vooral de liedjes die de film als geheel boven het gemiddelde uit weten te trekken. Na eerder succes met Hamilton en In the Heights komt dat deel volledig op het konto van Miranda. Hij is niet voor niets een druk bezet man en ondertussen alweer druk in de weer met Encanto en de live-action verfilming van The Little Mermaid. In Vivo krijgt hij in de climax op een fijn wijze gezelschap van Gloria Estefan, al had het stiekem mooi geweest als ook betreft de animatie en het verhaal een tandje bij was gezet. Op die vlakken blijven echte verrassingen uit en Vivo was in dat geval ongetwijfeld nog beter geweest dan de meer dan aardige film met aanstekelijke liedjes die het nu is geworden.

20 augustus, 2021

Beoordeling

Film
Eindcijfer

Trailer